Πολιτικη & Οικονομια

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει αλλαγή εκλογικού νόμου – Το ΠΑΣΟΚ δεν του κάνει τη χάρη

Δεν βγαίνουν οι 200 βουλευτές χωρίς τη Δημοκρατική Συμπαράταξη

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο να προχωρήσει η κυβέρνηση σε νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου, εάν αυτήν τη φορά ψηφιστεί από τουλάχιστον 200 βουλευτές, ώστε να ισχύσει από τις προσεχείς εκλογές, ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης.

«Εάν έχουμε μία μετατόπιση των πολιτικών δυνάμεων, που δεν την υποστήριξαν (την απλή αναλογική) έτσι ώστε να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες ψήφους και να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές, θα ήταν κάτι θετικό. Μένει να το δούμε», τόνισε ο κ. Σκουρλέτης στον Real FM, για το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να επεξεργάζεται τροποποιήσεις στον εκλογικό νόμο, ώστε να ψηφιστεί από το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι και να επιτευχθεί ο στόχος των 200 θετικών ψήφων.

Υπενθυμίζεται, ότι ο νέος εκλογικός νόμος, ο οποίος ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο, θα εφαρμοστεί από τις μεθεπόμενες εκλογές, καθώς ψηφίστηκε από 179 βουλευτές, ενώ καταψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι.

Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει μετατόπιση ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προς τη Δημοκρατική Συμπαράταξη λόγω της επανένταξης σε αυτήν του Γιώργου Παπανδρέου και πρώην υπουργών και στελεχών της, απάντησε ότι «είναι πολύ φθαρμένα αυτά τα υλικά, είναι πολύ θαμπά για να μπορούν να έχουν μία απήχηση, να είναι ελκυστικά μέσα στην κοινωνία».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι περισσότερο μία εσωτερική υπόθεση ανθρώπων, οι οποίοι έχουν διανύσει μία διαδρομή και έχουν πολύ μεγάλες ευθύνες, αλλά αυτό δεν αφορά ευρύτερα τον ελληνικό λαό και τον ίδιο τον κόσμο που παλαιότερα παρακολουθούσε τον χώρο του ΠΑΣΟΚ».

Για το αν υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας της κυβέρνησης με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο κ. Σκουρλέτης ξεκαθάρισε ότι «για να καταστεί ένας αξιόπιστος συνομιλητής με τη δική μας Αριστερά, θα πρέπει με σαφήνεια να οριοθετηθεί απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό. Αυτό είναι το πρώτο αναγκαίο που πρέπει να κάνει από μεριάς της, για να μπορούμε πλέον να έχουμε έναν φερέγγυο πολιτικό συνομιλητή».

Σχετικά με την ανάγκη παραμονής ή μη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε τη θέση του περί αποχώρησης του Ταμείου, καθώς, όπως εκτιμά, αφενός «θα αδυνατήσει το μέτωπο των σκληρών δυνάμεων που απαιτούν νέα μέτρα εδώ και τώρα». Αφετέρου, διότι, όπως σημειώνει, «το ΔΝΤ είναι ένας τεχνοκρατικός απρόσωπος μηχανισμός που έχει κάποιες πολύ συγκεκριμένες συνταγές. Δεν είναι ένας πολιτικός συνομιλητής. Νομίζω ότι είναι προτιμότερο για τη χώρα μας να έχει απέναντί της έναν πολιτικό συνομιλητή, έστω κι αν διαφωνεί, διότι με αυτόν γίνεται η διαπραγμάτευση, παρά με έναν ψυχρό τεχνοκράτη, ο οποίος θέλει με έναν άκαμπτο τρόπο να υλοποιήσει κάποιες συνταγές, όπου στις περισσότερες χώρες, που έχουν εφαρμοστεί, δεν έχουν και θετικά αποτελέσματα».

ΠΑΣΟΚ: «Δεν παίζουμε παιχνίδια με τους θεσμούς»

Σε μια πρώτη αντίδραση, πάντως, στις όποιες διαθέσεις της κυβέρνησης να επαναφέρει θέμα εκλογικού νόμου, το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται εντελώς απρόθυμο -αν και κάποιες, λίγες, φωνές στο εσωτερικό του Κινήματος επιμένουν, όπως και το περασμένο καλοκαίρι, που συζητήθηκε στη Βουλή και απορρίφθηκε η απλή αναλογική, να εξεταστεί και η θετική ανταπόκριση. 

Συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά διαμηνύουν, μιλώντας υπό το καθεστώς της ανωνυμίας στο «Πρώτο Θέμα» και μέχρι να διαμορφωθεί η τελική και επίσημη θέση, ότι «εμείς δεν παίζουμε παιχνίδια με τους θεσμούς».

Οι ίδιοι συνεργάτες της προέδρου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ξεκαθαρίζουν για μία ακόμη φορά ότι «δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά» και πως «δεν μπορεί να είναι ο εκλογικός νόμος ένα προεκλογικό παιχνίδι».

Στρέφονται μάλιστα ευθέως κατά του πρωθυπουργού, λέγοντας πως «δεν μπορεί ό,τι ώρα θέλει ο Αλέξης Τσίπρας να ανοίγει τέτοια θέματα, πάντως εμείς δεν τον ακολουθούμε».

Ουσιαστικά, στη Χαριλάου Τρικούπη δεν φαίνονται διατεθειμένοι να αλλάξουν τη στάση που είχαν τηρήσει το περασμένο καλοκαίρι, μία στάση που σχετίζεται με την σφυρηλάτηση αυτόνομου ρόλου της Κεντροαριστεράς και την αποφυγή εντυπώσεων ότι «τρέχει» πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι κι αλλιώς, γνωρίζουν στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ότι η εμπλοκή του Κινήματος σε μία τέτοια συζήτηση και διαδικασία, θα προκαλέσει θέμα στο εσωτερικό του και εξ αυτού του λόγου είναι επιβεβλημένη η επιλογή να τηρήσουν αποστάσεις από οποιοδήποτε σχετικό σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου, ιδίως όταν πρωταρχικής σημασίας ζήτημα είναι η ανασυγκρότηση και επανένωση της παράταξης.

Στελέχη του Κινήματος διευκρινίζουν ότι δεν θα έλεγαν «όχι» μόνο σε μία ρύθμιση: σε αυτή που θα προέβλεπε σπάσιμο της Β' Αθήνας σε μικρότερες εκλογικές περιφέρειες. «Αν φέρει μόνο αυτή, τότε θα το δούμε» σημείωναν επιτελείς της κυρίας Γεννηματά, επισημαίνοντας ότι, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε και μπορούσε να προωθήσει μία τέτοια αλλαγή, θα το είχε κάνει όταν συζητήθηκε η απλή αναλογική στη Βουλή.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαμόρφωση της τελικής θέσης του ΠΑΣΟΚ θα γίνει σε συσκέψεις την Τρίτη.