Πολιτικη & Οικονομια

Στην κατάψυξη η αξιολόγηση, στα σκαριά οι πρόωρες...

Τα νέα δεν είναι και τα καλύτερα στην αυγή του 2017

4939-198868.jpg
Ευτύχης Παλλήκαρης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
336535-699040.jpg

Στην... κατάψυξη φαίνεται ότι μπαίνει ο στόχος της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης για τον Ιανουάριο προκαλώντας εκνευρισμό στην κυβέρνηση. Τα εκλογικά σενάρια τίθενται εκ νέου επί τάπητος καθώς οι πληροφορίες συγκλίνουν στην εκδοχή ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί −στην καλύτερη περίπτωση− τον Φεβρουάριο ή ακόμα αργότερα... Καθοριστική για τις πρωθυπουργικές επιλογές θα είναι η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Επίτροπο Οικονομικών της Κομισιόν κ. Πιέρ Μοσκοβισί.

Ο φόβος του Μαξίμου είναι ότι η επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών θα συνοδευτεί από ακόμα πιο σκληρούς όρους. Η εκδοχή που απεύχονται είναι να επαναληφθεί το σενάριο που έθεσε σε δοκιμασία τις αντοχές της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Ήταν τότε που ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης σε κάθε επίσκεψή του στις Βρυξέλλες γινόταν αποδέκτης επιπλέον απαιτήσεων. Η τακτική αυτή ήταν άλλωστε που οδήγησε στις αρχές του 2015 σε πρόωρες εκλογές και τελικά στην πτώση της κυβέρνησης και την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ. Συνεπώς, η άφιξη της κ. Βελκουλέσκου και της ομάδας της θα αποτελέσει «βαρόμετρο» για το αν οι δανειστές θα επιδιώξουν έναν συμβιβασμό ή αν θα σηκώσουν ψηλά τον πήχη των αιτημάτων τους σε βαθμό που να οδηγήσει την κυβέρνηση σε αδιέξοδο.

Το κλίμα άλλωστε στην Κομισιόν έχει επιδεινωθεί μετά τη μονομερή απόφαση της κυβέρνησης να δώσει το επίδομα στους συνταξιούχους παραμονές των γιορτών. Η επιστολή Τσακαλώτου που ακολούθησε κάθε άλλο παρά άμβλυνε τις αρνητικές εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν. Ενδεικτικό του κλίματος είναι πως ακόμα και παράγοντες που έδειχναν συμπάθεια ή έστω ανοχή στις κυβερνητικές επιλογές, όπως ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, φαίνεται να μεταστρέφονται σε αρνητική κατεύθυνση. Στην κατηγορία αυτή ανήκει και ο κ. Μοσκοβισί και από την άποψη αυτή η αυριανή του συνάντηση με τον κ. Τσακαλώτο θα δείξει πολλά για τις πραγματικές προθέσεις της Ε.Ε. απέναντι στο ελληνικό πρόβλημα.

Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί μεν τις εκλογές, βλέπει όμως ότι οι εξελίξεις αυτές μπορεί να την οδηγήσουν στην αναγκαστική επιλογή της πρόωρης κάλπης. Σε μια τέτοια περίπτωση, λένε παράγοντες του Μαξίμου, «θα κάνουμε εκλογές με τους δικούς μας όρους». Υπό το πρίσμα αυτό μπορούν να εξηγηθούν οι πυκνές περιοδείες του πρωθυπουργού στην επικράτεια −μόνο τη Θεσσαλονίκη την επισκέφθηκε δύο φορές στο διάστημα ενός μήνα−, τα εγκαίνια στους οδικούς άξονες και οι μαζικοί διορισμοί κυρίως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ή με τη δοκιμασμένη «μέθοδο» των μετακλητών. Ενδεικτικό του εκνευρισμού που επικρατεί στην κυβέρνηση είναι και οι αντιδράσεις τόσο σε δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου όσο και σε ρεπορτάζ μεγάλων εφημερίδων του εξωτερικού, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την αντίδραση στη δημοσίευση του Guardian για την κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας.

Μια ακόμα παράμετρος που δείχνει προεκλογική ετοιμότητα είναι η κλιμάκωση των επιθέσεων κατά της ΝΔ και προσωπικά κατά του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, με προφανή στόχο την αποδόμηση του «ισχυρού χαρτιού» στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως άλλωστε καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις.

«Ασύμμετρη απειλή» χαρακτηρίζεται από το Μαξίμου και η εξέλιξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, καθώς πολλά θα κριθούν για την επίλυση ή όχι του προβλήματος τα προσεχή 24ωρα στις συνομιλίες της Γενεύης. Είναι κοινό μυστικό ότι μέσα στην κυβέρνηση υπάρχουν σοβαρές αντιθέσεις για τον τρόπο αντιμετώπισης των διαβουλεύσεων, με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά να σιωπά προς το παρόν αλλά να έχει ήδη δώσει «δείγματα γραφής» των διαφωνιών του για τους λεπτούς χειρισμούς στην τελική φάση των συνομιλιών, όταν μάλιστα υπάρξει και εμπλοκή τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις. Θα μπορούσε ένα αδιέξοδο στις συνομιλίες να προκαλέσει κυβερνητικό ρήγμα και συνεπώς να οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές με αφορμή την επίκληση εθνικού θέματος; Είναι μια παράμετρος προς διερεύνηση.

Σε κάθε περίπτωση, τα νέα δεν είναι και τα καλύτερα από τον διεθνή περίγυρο στην αυγή του 2017 και αυτό φαίνεται ότι οδηγεί τον πρωθυπουργό σε δεύτερες σκέψεις για εκλογές μέχρι την άνοιξη παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ισχυροί παράγοντες μέσα στην κυβέρνηση −όπως ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νίκος Βούτσης ή ακόμα και ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος− που εμμένουν στην εξάντληση της τετραετίας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.