Πολιτικη & Οικονομια

Βενιζέλος: Μέχρι πού θα στηρίζει ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ο Παυλόπουλος;

Και σε αντισυνταγματικές πρόωρες εκλογές ή δημοψήφισμα; 

Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μέχρι πού θα φτάσει η υποστήριξη του προέδρου της Δημοκρατίας κ Προκόπη Παυλόπουλου απέναντι στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ; Θα τους καλύψει αν -μέσω της ελεγχόμενης απ΄ αυτούς Βουλής- προκηρύξουν δημοψήφισμα ή πρόωρες εκλογές δημοψηφισματικού χαρακτήρα με δημοσιονομικό αντικείμενο, δηλαδή σε καθαρά αντισυνταγματική κατεύθυνση και βάση;

Αυτό είναι το «ζουμί» από μακρά ανάρτηση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Βαγγέλη Βενιζέλου στο fb, με αφορμή σημερινό άρθρο της εφημερίδας «Δημοκρατία».

Ο κ. Βενιζέλος στη συνέχεια, μεταξύ άλλων:

  • Επισημαίνει τη στρεψόδικη χρησιμοποίηση δικών του επιστημονικών γνωμών 
  • Δηλώνει ότι ο πρόδρος της Δημοκρατίας δεν τοποθετήθηκε ενώ θα έπρεπε, στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ή νέου δημοψηφίσματος, με δημοσιονομικό διακύβευμα 
  • Υπερασπίζεται την πολιτική του ως υπουργού Οικονομικών σε σύγκριση με την ανάλογη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ
  • Λοιδορεί τις δήθεν επιτυχίες της κυβέρνησης για το χρέος 
  • Υπενθυμίζει την υποκριτική πολιτεία του κ. Παυλόπουλου ως βουλευτή επί κυβέρνησης Παπαδήμου.

Ολόκληρη η ανάρτηση  

«Τα κάλαντα των αυτόκλητων υπερασπιστών του κ. Παυλόπουλου

Η εφημερίδα «Δημοκρατία» μού έφτιαξε τα Χριστούγεννα! Κυκλοφόρησε το εορταστικό της φύλλο της παραμονής των Χριστουγέννων αφιερώνοντάς μου τη μισή πρώτη της σελίδα. Το κάτω μισό είναι αφιερωμένο σε εμένα, προφανώς ως  τον  αντίπαλο. Το πάνω μισό είναι αφιερωμένο στο ευρωπαϊκό της πρότυπο, την κα Μαρί Λεπέν. Ευχαριστώ καταρχάς για την αντίστιξη.

Το ρητορικό ερώτημα του κάτω μισού της πρώτης σελίδας είναι; «τα ...βράδια κοιμάται  ο Βενιζέλος;». Εννοεί ότι πρέπει να έχω τύψεις γιατί κρατήσαμε τη χώρα όρθια και γιατί την απαλλάξαμε από δημόσιο χρέος 106 δις σε ονομαστική αξία και επιπλέον άλλα 100 δις σε παρούσα αξία, κούρεμα που προβαλλόμενο στο 2060, με σημερινά επιτόκια Πορτογαλίας, ισοδυναμεί με 1 τρις 330 δις ευρώ (ακόμη περιμένω τους υπολογισμούς του κ. Τσακαλώτου).

Όμως πράγματι δεν κοιμάμαι τα βράδια. Λαγοκοιμάμαι. Είμαι σε εγρήγορση, έως ότου μας αδειάσουν τη γωνιά οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και μαζί ο τρίτος, εμφανής πλέον, εταίρος που εκφράζει  την  «αντιμνημονιακή» δεξιά. Αυτή με την οποία δηλώνει συγγένεια ο κ. Καμμένος. Αυτή που υπηρετεί τον κ. Τσίπρα στα κρίσιμα θέματα του βαθέος κράτους. 

Τώρα οι παράγοντες αυτοί δείχνουν επικοινωνιακή υπερκινητικότητα ως προς το  Κυπριακό στο όνομα της μαξιμαλιστικής αδράνειας. Όποιος κάηκε - αδίκως είναι η ιστορική  αλήθεια- στο χυλό των συμφωνιών Ζυρίχης / Λονδίνου το 1960 φυσάει και το γιαούρτι.

Την τελευταία εβδομάδα τους πατήσαμε τον κάλο σε δυο κρίσιμα θέματα. Το πρώτο ήταν η πρόβλεψη ότι η κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει μια ευθύγραμμη πορεία που οδηγεί σε εκλογές πριν την επίσημη υπογραφή του μνημονίου τέσσερα που η ίδια κατέστησε δυστυχώς αναπόφευκτο και στο οποίο έχει ήδη δεσμευθεί για να πάρει ελάχιστα πράγματα για το χρέος. Η κυβέρνηση, όταν θα αναγκαστεί να προσφύγει στο εκλογικό σώμα, θα το κάνει υπό συνθήκες ακραίας ρήξης και απλουστευτικών διλημμάτων. Άρα ή νέα φάρσα δημοψηφίσματος ή δημοψηφισματικού χαρακτήρα εκλογές. Είπα λοιπόν ότι στην περίπτωση αυτή πρέπει να υπάρξει αντίσταση πολιτειακή και ο ΠτΔ οφείλει να αρνηθεί να συμπράξει.

Περίμενα, αν προκαλούνταν σχόλια κύκλων που απηχούν τις απόψεις του ΠτΔ, αυτά να λένε ότι ο κ. Παυλόπουλος ως θεματοφύλακας της μνήμης του Κωνσταντίνου Καραμανλή θα κάνει τα πάντα για την παραμονή της χώρας στο ευρώ και την ΕΕ.

Αντί για αυτό, βλέπω η εφημερίδα «Δημοκρατία» να επιμένει στη θεωρία ότι ο ΠτΔ δεν μπορεί να αντιδράσει αν η κυβέρνηση και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία αποφασίσουν δημοψήφισμα ρήξης με την ΕΕ! Στο όνομα τίνος δίνει αυτή τη μάχη η συγκεκριμένη εφημερίδα που έχει εμφανείς προτιμήσεις στο χώρο της συντηρητικής παράταξης; Του κ. Τσίπρα που δεν θέλει να μπλεχτεί ο ΠτΔ στα πόδια του; Ή του κ. Παυλόπουλου που δεν πρόκειται να παρεμποδίσει τέτοιες ακραίες επιλογές; Γιατί ενοχλούνται; Χτυπήσαμε φλέβα υπαρκτού σχεδίου;

Δεν είδα δυστυχώς ανακοίνωση της Προεδρίας ή κύκλων της ότι τέτοια δημοσιεύματα δεν εκφράζουν τον ΠτΔ. Αντιθέτως στα δημοσιεύματα αυτά προστίθεται τώρα η υπενθύμιση για τους «σκληρούς» όρους που έθεσε ο τότε βουλευτής Π. Παυλόπουλος στις 23.2.2012, στη Βουλή, προκειμένου να συμφωνήσει με το κούρεμα του χρέους! Λες και το κούρεμα ήταν μονομερές και καθόριζε μόνη της η ελληνική Βουλή τους όρους. Λες και μπορούσαμε να διαλέξουμε την άλλη λύση, δηλαδή κανένα κούρεμα ημεδαπού, αλλά υποχρεωτικό, συγκρουσιακό, με ατέρμονες αντιδικίες κούρεμα των αλλοδαπών, χωρίς προφανώς  στήριξη της ΕΕ. Λες και συνέφερε στη χώρα να απορρίψει το μεγαλύτερο κούρεμα χρέους στα παγκόσμια οικονομικά χρονικά! Ανιστόρητα μεγαλειώδη φληναφήματα.

Σε πρόσφατη ραδιοφωνική μου συνέντευξη στο Ν. Χατζηνικολάου (που, όπως τόνισε, επανέλαβε το πρώτο σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία»), απάντησα στο επιστημονικά παιδαριώδες επιχείρημα ότι σε επιστημονικές μου μελέτες έχω πει ότι ο ΠτΔ δεν μπορεί να αντιταχθεί στην απόφαση της Βουλής να προκηρύξει δημοψήφισμα για εθνικό θέμα. (δείτε εδώ). Εξήγησα ότι αυτό αφορά το όντως εθνικό θέμα που, όπως υπογραμμίζω σε όλα τα επιστημονικά μου κείμενα, κινείται στο πεδίο της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής. Εθνικό θέμα δεν είναι      -λέω σε όλες μου τις μελέτες- το δημοσιονομικό  θέμα, για το οποίο απαγορεύεται ρητά δημοψήφισμα. Αλλά δημοσιονομικού χαρακτήρα ήταν το ερώτημα στο αντισυνταγματικό δημοψήφισμα της 5.7.2015 που πρακτικά ακυρώθηκε, ευτελίζοντας το Σύνταγμα. Εθνικό θέμα δεκτικό δημοψηφίσματος δεν είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος που επιτελείται όπως προβλέπει το άρθρο 110. Δεκτική δημοψηφίσματος δεν είναι ούτε αυτή καθεαυτήν η συμμετοχή της χώρας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση (άρθρο 28, ερμηνευτική δήλωση).

Η εφημερίδα «Δημοκρατία» επαναλαμβάνει στις 24.12 όσα έγραψε στις 19.12 χωρίς να αναφέρει ούτε στοιχειωδώς την απάντησή μου. Ωραία δημοσιογραφική δεοντολογία της εφημερίδας και ωραία επιστημονική δεοντολογία του επιστημονικού συμβούλου  της σε θέματα δημοψηφίσματος και αρμοδιοτήτων του ΠτΔ, που υποτίθεται ότι  γνωρίζει την βιβλιογραφία.

Προστέθηκε όμως και το ζήτημα του κουρέματος του χρέους ( PSI / OSI/ DBB ) του 2012. Ζήτησα με επιστολή μου να ενημερώσω την κοινοβουλευτική επιτροπή που συγκροτήθηκε προκειμένου να διατυπώσει πρόταση για το δημόσιο χρέος. Ενημέρωσα την επιτροπή στις 20.12.2016. Η συνεδρίαση μεταδόθηκε από την τηλεόραση της Βουλής στις 21.12 το βράδυ. Τα  video της ομιλίας  και της  δευτερολογίας  μου και η απομαγνητοφώνησή τους έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο. (δείτε εδώ)

Καταλαβαίνω τη λύπη των επαγγελματιών της συνωμοσιολογίας κατά του «καταστροφικού PSI», γιατί διαπίστωσαν ότι δεν υπήρξε κοινοβουλευτικός αντίλογος.

Άλλωστε η κυβέρνηση εδώ και καιρό γλείφει εκεί που έφτυνε. Υπερασπίστηκε με πάθος το PSI έναντι των ομολογιούχων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και έναντι της  προσφεύγουσας σλοβακοκυπριακής τράπεζας στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο Προστασίας Επενδύσεων (ICSID). Παντού δικαιώνεται το PSI.

Το κυριότερο όμως είναι ότι η κυβέρνηση εκλιπαρεί άτεχνα, στη δήθεν διαπραγμάτευση, να πάρει κάποιες παραμετρικές αλλαγές από αυτές που οι εταίροι είχαν δεσμευθεί από το 2012 ότι θα μας δώσουν.  Επαναλαμβάνω ότι δυστυχώς τη δουλεύουν ψιλό γαζί. Τα λεγόμενα βραχυπρόθεσμα μέτρα της 5.12.2016 είναι μηδαμινά και μακροπρόθεσμης απόδοσης μόλις 40 δισ., το 2060, εφόσον η χώρα διατηρήσει  επί δεκαπέντε χρόνια πρωτογενές πλεόνασμα 3,5, άντε 3,2 %, του ΑΕΠ.

Τι απέγιναν οι «λεβεντιές» περί επονείδιστου χρέους και μονομερούς κουρέματος; Μετατράπηκαν σε κιάλια μέσα από τα οποία βλέπει τώρα η κυβέρνηση  το κούρεμα του 2012 που - επαναλαμβάνω - δεν είναι μόνο το PSI (η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα) αλλά και το OSI, η συμμετοχή του επίσημου τομέα λόγω ευνοϊκών όρων δανεισμού.

Η εφημερίδα «Δημοκρατία», μέσα σε όλα αυτά, θυμήθηκε ότι ο τότε βουλευτής της ΝΔ κ. Προκόπης Παυλόπουλος μιλώντας στις 23.2.2012 στη Βουλή ως εισηγητής του κόμματός του στο νόμο περί κουρέματος του χρέους, ζήτησε να μη θιγούν οι ομολογιούχοι / φυσικά πρόσωπα, οι φαρμακευτικές εταιρείας και οι εργαζόμενοι της Ολυμπιακής Αεροπορίας  που είχαν πληρωθεί από το  Δημόσιο  με ομόλογα  και τα ασφαλιστικά ταμεία. Δεν γράφει όμως η εφημερίδα ότι ο τότε βουλευτής κ. Παυλόπουλος απευθυνόταν σε μια κυβέρνηση στην οποία μετείχε το κόμμα του με πρωθυπουργό τον Λ. Παπαδήμο. Ότι αναφερόταν σε ένα νομοσχέδιο που είχε εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο στο οποίο μετείχαν ο κ. Σ. Δήμας ως υπουργός Εξωτερικών και ο κ. Δ.  Αβραμόπουλος ως υπουργός Εθνικής Άμυνας. Ότι στην κυβέρνηση εκείνη για όλα τα κρίσιμα θέματα υπήρχε συμφωνία των αρχηγών των κομμάτων άρα και του Αντώνη Σαμαρά ως προέδρου της ΝΔ. Δεν γράφει η εφημερίδα ότι οι βουλευτές της ΝΔ υπερψήφισαν  το νομοσχέδιο, για το οποίο δεν τόλμησε κανένα κόμμα να ζητήσει τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.

Είμαι βέβαιος ότι ο τότε βουλευτής της ΝΔ κ. Προκόπης Παυλόπουλος παρακολούθησε την προσπάθειά μας να πείσουμε τις διοικήσεις των ταμείων και τους ομολογιούχους να προμηθευτούν σε πολύ χαμηλές τιμές τα νέα post PSI ομόλογα, με το ρευστό που πήραν ως τμήμα του PSI, ώστε σε λίγους μήνες να αναπληρώσουν με το παραπάνω τις απώλειες τους, όπως έκαναν με επιτυχία η ΑΕΔΑΚ του ΙΚΑ και ατομικά αρκετοί ομολογιούχοι. Είμαι βέβαιος πως είδε ότι το 2012 μεταφέρθηκαν λογιστικά 13 δισ. από τα ασφαλιστικά ταμεία στο Δημόσιο λόγω PSI, αλλά το Δημόσιο επιχορήγησε τα ταμεία με 16 δισ για το 2012, και για την περίοδο από το 2010  μέχρι σήμερα με περισσότερα από 120 δισ. Είμαι βέβαιος ότι διαπίστωσε ότι με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το 2013-14 το Δημόσιο βρέθηκε να κατέχει το 75% των μετοχών και το χαρτοφυλάκιο του να έχει αξία που έφτασε χρηματιστηριακά τα 25 δισ, ενώ το 2015-16 το χαρτοφυλάκιο του Δημοσίου σε τραπεζικές μετοχές σχεδόν μηδενίστηκε και οι τράπεζες ελέγχονται από τον SSM και ξένα επιθετικά funds. Είμαι βέβαιος ότι είδε ταμεία, όπως το ΤΣΜΕΔΕ και το ΤΑΠΙΛΤΑΤ, να χάνουν το 2016 τα λεφτά τους στην ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Αττικής. Είμαι βέβαιος πως διαπίστωσε ότι οι προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και προς  τους ομολογιούχους ήταν απλώς φούμαρα.

Στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής για το χρέος στις 22.12.2016, ο πρόεδρος της, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μπαλαούρας, επικαλέστηκε ερωτήσεις που ο τότε βουλευτής της ΝΔ κ. Π. Παυλόπουλος έκανε αλλεπάλληλα προς την κυβέρνηση Παπαδήμου στην οποία μετείχε το κόμμα του και προς την κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, που ακολούθησε, με πρωθυπουργό τον αρχηγό του κόμματος του, σύμφωνα με τις οποίες το κούρεμα καθυστέρησε από το 2010 έως την αρχή του 2012, για να ευνοηθούν οι ξένες τράπεζες. Οι πανομοιότυπες διαδοχικές απαντήσεις των κκ. Σαχινίδη, Σταϊκούρα και Στουρνάρα που έδειχναν, με στοιχεία της ΤτΕ και του ΟΔΔΗΧ, ότι οι αριθμοί δεν δείχνουν κάτι τέτοιο, δεν έπειθαν τον ερωτώντα. Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Οι εκλεκτικές συγγένειες θέλουν καλλιέργεια και επώαση. Μετά αποδίδουν καρπούς.

Και για να επανέλθω στον τίτλο της εφημερίδας. Το καλό είναι ότι κάθε ημέρα που περνάει «ξυπνούν» και περισσότεροι.

Καλά Χριστούγεννα !

Ευάγγελος Βενιζέλος, 25 Δεκεμβρίου 2016».