- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Δραματική τροπή στη διαπραγμάτευση: Στις επαφές Τσίπρα κρίνεται η τύχη της αξιολόγησης
Καυτή για την Ελλάδα η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής
Ύστατη προσπάθεια να αποφύγει τη ρήξη με τους δανειστές και να πετύχει ένα συμβιβασμό που θα μπορεί να τον περάσει από την ελληνική Βουλή και να τον παρουσιάσει στον ελληνικό λαό, καταβάλλει αυτό το διήμερο στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Με τις σχέσεις που έχει πλέον η κυβέρνηση με το ΔΝΤ, αλλά και το ελεγχόμενο από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να είναι περισσότερο από τεταμένες -έως πολεμικές για την ακρίβεια- ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να πείσει τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τον σοσιαλδημοκράτη γερμανό πολιτικό Μάρτιν Σουλτς και κυρίως τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ότι δεν πρέπει να αφήσουν να αναζωπυρωθεί η ελληνική κρίση, επιτρέποντας στους ακραίους κύκλους των δανειστών να επιβάλλουν νέα μέτρα στη χώρα.
Πάντως, χθες, ο εκπρόσωπος του ESM είπε πως «μετά τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης να δαπανήσει επιπλέον δημοσιονομικά οφέλη σε συντάξεις και ΦΠΑ, το διοικητικό συμβούλιο του ΕFSF και του ESM αποφάσισε να παγώσει τις αποφάσεις σχετικά με την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων» για το χρέος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι θεσμοί αξιολογούν αυτή τη στιγμή τις επιπτώσεις της απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά το πρόγραμμα του ESM και τους στόχους και τις δεσμεύσεις του. «Το διοικητικό συμβούλιο θα αναλύσει την εκτίμηση των θεσμών και θα αποφασίσει πώς θα συνεχίσει», ανέφερε.
Ακόμα πιο αυστηρό ήταν το μήνυμα του εκπροσώπου του κ. Ντάισελμπλουμ. Ανέφερε πως οι θεσμοί κατέληξαν στο ότι «οι αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται να μην είναι συμβατές με τις συμφωνίες μας» και συμπλήρωσε πως «ορισμένα κράτη το βλέπουν υπό αυτό το πρίσμα και γι’ αυτό δεν υπάρχει ομοφωνία για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους». Κατέληξε, δε, ότι «αναμένουμε πλήρη έκθεση των θεσμών τον Ιανουάριο».
Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή», τα μέλη του Euroworking group αναμέναν χθες να έχουν τηλεδιάσκεψη για το θέμα. Όμως, αντί αυτού, έλαβαν μήνυμα ότι εξαιτίας των αντιρρήσεων που προβάλλει ένα κράτος-μέλος (αν και δεν διευκρινίστηκε επίσημα, φέρεται να είναι η Γερμανία) για ένα από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, «το μέτρο αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί αποδεκτό από τους εγγυητές του EFSF». Tο μήνυμα κατέληγε πως ο πρόεδρος του Eurogroup ενημέρωσε τον επικεφαλής του EFSF, Κλ. Ρέγκλινγκ, αναλόγως. «Τα μέλη του Euroworking group θα ενημερωθούν για τις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν στο άμεσο μέλλον», σύμφωνα με το μήνυμα.
Οι αντιρρήσεις για τις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα βασίζονται στο ότι έρχονται σε αντίθεση με το συμπληρωματικό μνημόνιο που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση στις 16.06.2016. Εκεί αναφέρεται ξεκάθαρα πως αν επιβεβαιωθεί πρωτογενές πλεόνασμα, τότε οι Αρχές σε συμφωνία με τους θεσμούς θα μπορούσαν να εξετάσουν τη χρήση του δημοσιονομικού χώρου για να «ενισχύσουν την κοινωνική προστασία και ιδιαίτερα το ελάχιστα εγγυημένο εισόδημα ή/και για να μειώσουν το φορολογικό βάρος». Στην περίπτωση του κ. Τσίπρα, το πρωτογενές πλεόνασμα δεν επιβεβαιώθηκε από την Eurostat και δεν πήρε το «πράσινο φως» των θεσμών, ενώ παράλληλα δεν συμφωνήθηκαν και σε ποιες κατηγορίες θα μπορούσε να δοθεί.
Κατά τα άλλα, η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής, είναι καυτή για την Ελλάδα σε πολλά θέματα που την αφορούν είτε άμεσα είτε έμμεσα. Ενδεικτικά αναφέρονται: η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας στο προσφυγικό, η συμφωνία του Δουβλίνου για το άσυλο, το επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ και το Βrexit.
Αναφορικά με την Τουρκία οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ναυτεμπορική»¨, να χαιρετίσουν το γεγονός ότι η συμφωνία στο προσφυγικό λειτουργεί αποτελεσματικά και θα υπογραμμίσουν ότι θα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζεται, ωστόσο δεν πρόκειται να ανταποκριθούν θετικά στο αίτημα της Άγκυρας για κατάργηση της βίζας στους Τούρκους υπηκόους, που ταξιδεύουν στην Ε.Ε.
Ευρωπαϊκή πηγή δήλωσε χθες ότι δεν πληρούνται τα προαπαιτούμενα από τουρκικής πλευράς για την κατάργηση της βίζας. Πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας διάλογος μεταξύ της Κομισιόν και της τουρκικής κυβέρνησης, ώστε να αναζητηθεί λύση. Το μεγαλύτερο εμπόδιο, όπως είπε, είναι ο αντιτρομοκρατικός νόμος, ο οποίος παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες περί κράτους δικαίου, βασικό προαπαιτούμενο για την κατάργηση της βίζας.
Πάντως, η μη άρση της βίζας και το γεγονός ότι επί της ουσίας «παγώνει» και η ενταξιακή διαδικασία, αφού η Αυστρία «μπλοκάρισε» προχθές στο Συμβούλιο Υπουργών τα συμπεράσματα για τη διεύρυνση λόγω παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, προκαλούν ανησυχία στις Βρυξέλλες, καθώς ουδείς ξέρει πώς θα αντιδράσει ο πάντα απρόβλεπτος πρόεδρος Ερντογάν. Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν σήμερα οι Ευρωπαίοι είναι η καταγγελία της συμφωνίας για το προσφυγικό από την Τουρκία.
Σε σχέση με τη συμφωνία του Δουβλίνου, με δεδομένη την αρνητική στάση των ανατολικών χωρών στην πρόταση της Κομισιόν για μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς τις χώρες της πρώτης γραμμής (Ελλάδα, Ιταλία), δεν αναμένεται σήμερα ουσιαστική πρόοδος, η οποία θα «ξεμπλοκάριζε» το αδιέξοδο στο Συμβούλιο Υπουργών.
Το θέμα του Brexit θα συζητηθεί στο αποψινό δείπνο, χωρίς την πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι. Οι «27» αναμένεται να επαναλάβουν την πάγια θέση τους πως οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν, αφού προηγουμένως ενεργοποιηθεί από το Λονδίνο το άρθρο 50 της συνθήκης. «Είμαστε απολύτως ενωμένοι και με ενιαία θέση σε όλα τα θέματα» ανέφερε η ευρωπαϊκή πηγή, προσθέτοντας ότι ο διαπραγματευτής της Ε.Ε., πρώην επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ έχει επισκεφθεί όλες τις χώρες και κατέγραψε τις θέσεις τους.
Τέλος, σε ό,τι αφορά στο επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα χαιρετίσουν την κατ’ αρχήν συμφωνία που έχει επιτευχθεί στο Συμβούλιο Υπουργών για την αύξηση των χρηματοδοτήσεων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) από τα 315 στα 500 δισ. ευρώ, καθώς και την παράταση της λειτουργίας του μέχρι το 2020.