- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Μόνο το 16% των ψηφοφόρων θωρεί έντιμο τον Αλέξη Τσίπρα
Η συντριπτική πλειοψηφία διαφωνεί με τον διαχωρισμό Κράτους - Εκκλησίας
Επικράτηση συντηρητικών απόψεων δείχνουν τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Prorata για λογαριασμό της «Εφημερίδας των Συντακτών».
Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων τάσσεται σε δημοσκόπηση της Prorata για λογαριασμό της «Εφημερίδας των Συντακτών», κατά του διαχωρισμού Κράτους-Εκκλησίας, υπέρ της μισθοδοσίας των κληρικών από το Δημόσιο, υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, υπέρ της απόλυσης δημοσίων υπαλλήλων και υπέρ της μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων.
Συγκεκριμένα, οι ερωτώντες απαντούν:
- Για το εάν η Εκκλησία πρέπει να διαχωριστεί από το ελληνικό κράτος: συμφωνεί πλήρως ή μάλλον συμφωνεί το 38%, μάλλον διαφωνεί ή διαφωνεί πλήρως το 46%, ούτε συμφωνεί ούτε διαφωνεί το 14%, ενώ το 2% «Δεν ξέρει/δεν απαντά».
- Για το εάν οι μισθοί των κληρικών πρέπει να καταβάλλονται από το κράτος: συμφωνεί πλήρως ή μάλλον συμφωνεί το 42%, μάλλον διαφωνεί ή διαφωνεί πλήρως το 40%, ούτε συμφωνεί ούτε διαφωνεί το 12%, ενώ το 6% «Δεν ξέρει/δεν απαντά».
- Για το εάν πρέπει να επιτραπεί η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων: συμφωνεί πλήρως ή μάλλον συμφωνεί το 61%, μάλλον διαφωνεί ή διαφωνεί πλήρως το 25%, ούτε συμφωνεί ούτε διαφωνεί το 11% και το 3% «Δεν ξέρει/δεν απαντά».
- Για το εάν πρέπει να απολύονται οι δημόσιοι υπάλληλοι που αξιολογούνται αρνητικά: συμφωνεί πλήρως ή μάλλον συμφωνεί το 63%, ενώ μάλλον διαφωνεί ή διαφωνεί πλήρως το 18%.
- Για το εάν πρέπει να είναι χαμηλότερη η φορολογία των επιχειρήσεων: συμφωνεί πλήρως ή μάλλον συμφωνεί το 81%, ενώ μάλλον διαφωνεί ή διαφωνεί πλήρως το 8%.
Η διαφορά της πρόθεσης ψήφου και της δυνητικής εκλογικής επιρροής
Σε αντίθεση με τη συνήθη πρακτική καταγραφής της πρόθεσης ψήφου, δηλαδή της επιλογής του ενός κόμματος που θα προτιμηθεί στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, η Prorata καταγράφει τις ατομικές απαντήσεις για την πιθανότητα ψήφου για καθένα κόμμα και στη συνέχεια υπολογίζει τα ποσοστά δυνητικής εκλογικής επιρροής κάθε κόμματος αθροίζοντας τα ποσοστά εκείνων που έχουν δηλώσει ως ίση ή μεγαλύτερη του 50% την πιθανότητα να επιλέξουν κάθε κόμμα.
Συνεπώς, το άθροισμα των ποσοστών δυνητικής εκλογικής επιρροής όλων των κομμάτων στον τελικό πίνακα (που δημοσιεύεται παραπάνω) είναι μεγαλύτερο του 100% για τον απλούστατο λόγο ότι πολλοί ψηφοφόροι επιλέγουν να δηλώσουν ως ίση ή μεγαλύτερη του 50% την πιθανότητα να ψηφίσουν δύο η περισσότερα κόμματα.
Η μέτρηση της δυνητικής εκλογικής επιρροής αποτυπώνει τα κατώτερα και τα ανώτερα πιθανά εκλογικά ποσοστά κάθε κόμματος κατά την τρέχουσα χρονική στιγμή. Για τον λόγο αυτό, μικρότερα κόμματα καταγράφουν πιο υψηλά από τα συνήθη ποσοστά δυνητικής εκλογικής επιρροής, καθώς συγκεντρώνουν τη συμπάθεια περισσότερων ερωτωμένων από αυτούς που τελικά τα επιλέγουν στην κάλπη παρά το γεγονός ότι δηλώνουν ως πιθανό το ενδεχόμενο να τα στηρίξουν.
Η μέτρηση των επιπέδων δυνητικής εκλογικής επιρροής θεωρείται ένα ουσιαστικότερο και πιο λεπτομερές εργαλείο αποτύπωσης των τάσεων σε μη προεκλογικές περιόδους. Είναι προφανές ότι κατά την προεκλογική περίοδο, η καταγραφή της μοναδικής επιλογής του καθενός είναι το ζητούμενο.
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών