Πολιτικη & Οικονομια

(Κάτι σαν) αξιολόγηση για τους υπαλλήλους της Βουλής

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σε διαδικασίες αξιολόγησης με εκθέσεις, συνεντεύξεις, βαθμολογήσεις, λογοδοσία, κοινωνικό έλεγχο  και άλλα μέσα μπαίνουν οι υπάλληλοι της Βουλής, μια από τις απόλυτες και τις πιο «απυρόβλητες»  ελίτ του δημόσιου τομέα.

Λεπτομερέστερα, σύμφωνα με τη σχετική ανάρτηση που υπογράφει ο πρόεδρος της Βουλής κ. Νίκος Βούτσης στη «Διαύγεια», μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:  

  • «Αξιολογητές των υπαλλήλων και των προϊσταμένων οργανικών μονάδων είναι οι δύο ιεραρχικοί προϊστάμενοί τους. Στην περίπτωση των προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων, αξιολογητές είναι ο Πρόεδρος της Βουλής, και ο Γενικός ή Ειδικός Γραμματέας»
  • «Για τους αποσπασμένους υπαλλήλους συντάσσονται εκθέσεις αξιολόγησης από τους προϊσταμένους των οργανικών μονάδων στις οποίες υπηρετούν».
  • «Η έκθεση αξιολόγησης περιλαμβάνει τουλάχιστον: 1) Τους τίτλους σπουδών του υπαλλήλου, καθώς και τις δραστηριότητες επιμόρφωσής του κατά το έτος στο οποίο αναφέρεται η αξιολόγηση. 2) Συνοπτική περιγραφή του έργου που επιτελέστηκε από την οργανική μονάδα (Διεύθυνση, Τμήμα) στην οποία ανήκει ο αξιολογούμενος, κατά την περίοδο που αξιολογείται. 3) Συνοπτική περιγραφή του έργου που επιτελέστηκε από τον αξιολογούμενο, κατά την περίοδο που αξιολογείται. 4) Τα στοιχεία της συμβουλευτικής συνέντευξης. 5) Τη βαθμολογία του αξιολογουμένου βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων: Γνώση του αντικειμένου, ενδιαφέρον, δημιουργικότητα. Υπηρεσιακές σχέσεις και συμπεριφορά. Αποτελεσματικότητα».
  • «Κάθε επιμέρους κριτήριο αξιολόγησης, βαθμολογείται από τους αξιολογητές με τον, κατ’ αντικειμενική κρίση, προσήκοντα βαθμό. Η κλίμακα των βαθμών ορίζεται από το 0 έως το 100… Με βαθμό από 90 έως 100 βαθμολογούνται οι άριστοι… Με βαθμούς 0 - 24 οι ακατάλληλοι για τη θέση»
  • «Πριν από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ο άμεσα ιεραρχικά προϊστάμενος, ως πρώτος αξιολογητής, καλεί τον αξιολογούμενο υπάλληλο για να συζητήσει μαζί του τρόπους βελτίωσης της απόδοσής του και καλύτερης αξιοποίησης και ανάπτυξης των ικανοτήτων του, προς όφελος τόσο του ιδίου, όσο και της αποδοτικής λειτουργίας της οργανικής μονάδας που υπηρετεί»
  • «Λογοδοσία και κοινωνικός έλεγχος. Ο κοινωνικός έλεγχος αποσκοπεί στη βελτίωση της λειτουργίας και της ποιότητας των υπηρεσιών (του παραγόμενου έργου) της Βουλής. Για το σκοπό αυτό «καθιερώνεται διαδικασία Ακρόασης Κοινωνικών Φορέων και Πολιτών, με σκοπό την καταγραφή και άμεση απάντηση στα προβλήματα εύρυθμης λειτουργίας που εντοπίζουν οι πολίτες»
  • Θα συγκροτηθεί σχετική «Επιτροπή Ακρόασης», από προϊσταμένους Γενικών διευθύνσεων, Διευθύνσεων και Τμημάτων.
  • «Mέσα κοινωνικού ελέγχου,μεταξύ άλλων: έρευνες, ηλεκτρονικές και μη, μέσω των οποίων οι πολίτες θα αξιολογούν τις υπηρεσίες της Βουλής που χρησιμοποίησαν».

(Σ.Σ. Απουσιάζει εντελώς μνεία για το τι θα γίνουν οι «ακατάλληλοι». Προφανώς ή δε θα υπάρξουν ή θα παραμείνουν κανονικά).