- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
«Ο Τσίπρας στο «Παλατάκι»
Όταν ο Τσίπρας «παίζει εντός έδρας», αποδίδει καλύτερα…
Στην δεκαετία του 1950 χτίστηκε στην Θεσσαλονίκη, στο Καραμπουρνάκι Καλαμαριάς το «Κυβερνείο». Στην μοναδική χώρα στον κόσμο που έχει και πρωτεύουσα και συμπρωτεύουσα θα ήταν παράλειψη η μη στέγαση της εκάστοτε κυβερνητικής κουστωδίας. Για να συντηρούμε την μειονεξία, τα συμπλέγματα Βορρά-Νότου, και βέβαια να τάζουμε «καθρεφτάκια στους ιθαγενείς». Η ολιγοήμερη παραμονή του εκάστοτε «από μηχανής θέου» κυβερνήτη που προερχόταν από το κράτος των Αθηνών, αρκούσε για να αποκτήσει μια ολόκληρη πόλη ρυθμό, αίγλη, ανάπτυξη και κύρος. Τα δε προβλήματα της καθημερινότητας της πόλης λύνονταν δια μαγείας.
Κατασκευάστηκε σε σχέδια του αρχιτέκτονα Χριστόπουλου και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα «ανακτορικής» νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, με προπύλαιο και περιστύλιο αποτελούμενο από ιωνικούς κίονες. Σήμερα, ρημάζει «αυτοκρατορικά» και σαπίζει από την υγρασία του Θερμαϊκού.
Το κυβερνείο αρχικά προορίζονταν για κατοικία του τότε υπουργού Βορείου Ελλάδος. Το 1963 μετονομάστηκε από «κυβερνείο» σε «παλατάκι» αφού παραχωρήθηκε στον Βασιλιά ως ανάκτορο. Καθιερώθηκε ως «Παλατάκι», παρόλο που η βασιλική οικογένεια έμεινε σ' αυτό μόλις…μία νύχτα. «Μια νύχτα μόνο», γιατί η βασιλική οικογένεια προτιμούσε το παλιό ξενοδοχείο Méditerranée στην παλιά παραλία της Θεσσαλονίκης για την διαμονή της. Τελικά, χρησιμοποιήθηκε κυρίως ως κατοικία των μη Θεσσαλονικιών υπουργών Μακεδονίας - Θράκης, και ενίοτε ως «εξοχικό» του Κωνσταντίνου Καραμανλή, όταν επισκεπτόταν τη Θεσσαλονίκη.
Το επιβλητικό διώροφο, σήμερα στέκει σφραγισμένο. Ως μνημείο μιας ξεπερασμένης εποχής και κυρίως μιας ξεπερασμένης νοοτροπίας που ήθελε Βασιλιάδες, Κυβερνήτες και Υπουργούς να έχουν ανάγκη μιας «έξτρα» κυβερνητικής άνεσης, κάθε φορά που επισκέπτονται μια αποικία/επαρχία. Έπρεπε να νιώθουν «σαν στο σπίτι τους», τα ανάκτορα ή το Μαξίμου, οι κυβερνήτες για να μεταδώσουν και στους πολίτες της Θεσσαλονίκης το μήνυμα ότι δεν είναι β’ διαλογής πολίτες αλλά μπορούν κι αυτοί να απολαμβάνουν το προνόμιο των Αθηναίων να έχουν την κρατική μηχανή και τους αξιωματούχους στην πόλη τους.
Δείτε για παράδειγμα πως η Θεσσαλονίκη ακαριαία απέκτησε μέσα μεταφοράς (λεωφορεία) και οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ ανέβαλαν την επίσχεση εργασίας, μόνο με μερικές ώρες παραμονής του Πρωθυπουργού στο νέο γραφείο του στη Θεσσαλονίκη. Όταν ο Τσίπρας «παίζει εντός έδρας», αποδίδει καλύτερα…
Κάθε 15 μέρες, λέει, θα ανεβαίνει στην Θεσσαλονίκη και θα κάνει μερικά μερεμέτια για την πόλη. Μήπως αντί να μένει στο Μακεδονία Παλάς, να πάει προς Καλαμαριά;
Από το «Παλατάκι» έχει απίστευτη θέα. Οι τοίχοι έχουν «φουσκώσει» από την υγρασία αλλά 60 χρόνια τώρα, περιμένουν να «φουσκώσουν» από υπερηφάνεια, υποδεχόμενα τον κυβερνήτη με τις φρέσκιες ιδέες.