Ο διάλογος Παυλόπουλου - Ομπάμα μπροστά στις κάμερες
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε επί τάπητος το Κυπριακό, τις αλυτρωτικές δηλώσεις Ερντογάν και το Σκοπιανό
Ακριβώς στις 13.30 έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Μπαράκ Ομπάμα. Εκεί, σύμφωνα με το Πρωτόκολλο, τον υποδέχθηκε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, όπου και ακολούθησε η απόδοση τιμών από την προεδρική φρουρά και η ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών.
Στη συνέχεια, ο κ. Παυλόπουλος και ο κ. Ομπάμα παρουσίασαν τις αντιπροσωπείες των δύο χωρών και ακολούθως θα εισήλθαν στην Αίθουσα Διαπιστευτηρίων του Προεδρικού Μεγάρου, πραγματοποιήθηκε η κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο ανδρών και η σύντομη συνομιλία τους μπροστά στις κάμερες.
Ο Μπαράκ Ομπάμα ρώτησε τον Προκόπη Παυλόπουλο αν το Προεδρικό Μέγαρο είναι η επίσημη κατοικία του.
Από την πλευρά του ο Προκόπης Παυλόπουλος στο καλωσόρισμά του δεν παρέλειψε να του αναφέρει όλα τα μεγάλα εθνικά θέματα, όπως το Κυπριακό ή έστω και εμμέσως εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν περί συνθήκης της Λωζάνης.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για τη στάση της Ελλάδας στην προάσπιση της Δημοκρατίας, στην πάταξη της τρομοκρατίας και στην προσπάθεια που γίνεται στο προσφυγικό.
«Οι δυο λαοί μας διατηρούν ιστορικές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας και σε αυτό έχει συμβάλει η ελληνική ομογένεια. Σας ευχαριστώ για τη συμπαράστασή σας στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, είμαι βέβαιος ότι και ο κ. Τραμπ θα συνεχίσει προς την ίδια κατεύθυνση» είπε ο κ. Παυλόπουλος.
Και πρόσθεσε: «Κύριε πρόεδρε, η ανθρωπότητα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο έχει πολλά να ωφεληθεί από τη συνεργασία των ΗΠΑ με την Ευρώπη. Οι ΗΠΑ χρειάζονται ισχυρή Ευρώπη. Ο ελληνικός λαός, αν και δεν είναι υπεύθυνος έχει υπομείνει θυσίες και παρέμεινε στην ευρωζώνη και την Ε.Ε. Θέλουμε να κάνουμε τους εταίρους μας να καταλάβουν πως πρέπει να μείνουν μακριά από φοβικά σύνδρομα».
Παράλληλα, συμπλήρωσε: «Ακριβώς επειδή μας εμπνέει ο ευρωπαϊκό ιδεώδες, ακόμη και τα εθνικά θέματα τα αντιμετωπίζουμε σε αυτό το πλαίσιο. Ως προς το Κυπριακό, είναι διεθνές και ευρωπαϊκό ζήτημα, είμαστε υπέρ της δίκαιης και βιώσιμης λύσης. Το κεκτημένο της Ευρώπης δεν αποδέχεται λύσεις ομοσπονδιακής αρχής και στρατεύματα κατοχής γιατί είναι ενάντια στο ευρωπαϊκό δίκαιο. Αν δεχόμασταν οποιαδήποτε λύση θα δημιουργούσαμε εξαιρετικά δυσμενές προηγούμενο για κάθε μέρος της Ε.Ε.» και τόνισε: «Θεωρούμε, δεύτερον, αδιανόητη και απαράδεκτη κάθε αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης».
Όσο για το Σκοπιανό, ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε: «Το γεγονός ότι γειτονικό κράτος διεκδικεί όνομα παραχαράζοντας την ιστορία, υπονομεύει την ευρωπαϊκή προοπτική αυτού του κράτους μέλους.
»Κύριε πρόεδρε, για μια ακόμη φορά σας καλωσορίζω στην Αθήνα. Εμείς οι Έλληνες σας θεωρούμε και θα σας θεωρούμε ως ένα παγκόσμιο κεφάλαιο και μεγάλο φίλο της Ελλάδας και των Ελλήνων».
Ο Μπαράκ Ομπάμα από την πλευρά του είπε, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία: «Σας ευχαριστώ για το θερμό καλωσόρισμα και φέρνω τα χαιρετίσματα από τη μεγάλη ελληνική κοινότητα των ΗΠΑ. Αυτό είναι το τελευταίο ταξίδι μου στο εξωτερικό και θεώρησα καλό να επισκεφτώ μια σπουδαία χώρα, από την οποία ξεκίνησε η Δημοκρατία και όπου υπήρξαν τα ιδεώδη και οι αξίες που γαλούχησαν τις ΗΠΑ».
Όσο για την κρίση τόνισε: «Ο Ελληνικός λαός έχει υπομείνει αρκετά. Ήταν πολιτική της κυβέρνησής μου να δουλέψουμε με την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για ανάπτυξη και αισιοδοξία. Έγινε πρόοδος και σκοπεύουμε να συνεχίσουμε στο πλάι του ελληνικού λαού. Υπάρχει αρκετός δρόμος που πρέπει να καλυφθεί».
Επίσης, αναφέρθηκε και στον ρόλο της ΕΕ λέγοντας: «Η ενωμένη Ευρώπη είναι καλό για όλο τον κόσμο. Αυτό είναι μέρος του μηνύματός μου, πρέπει να δοθεί ευκαιρία σε όλους».
Επίσης, έδωσε συγχαρητήρια στον ελληνικό λαό για το προσφυγικό: «Παράλληλα, θέλω να σας συγχαρώ για τη συμπόνια με την οποία αντιμετωπίζετε τους πρόσφυγες. Στη ΓΣ του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο ανέφερα ότι το θέμα των προσφύγων είναι θέμα όλων μας και συνεργαζόμαστε με όλους για να υπάρξει τρόπος για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες».
«Στη Μέση Ανατολή και την τρομοκρατία, εκτιμούμε ιδιαίτερα τις διευκολύνσεις στο Αιγαίο και ευχαριστούμε την Ελλάδα για την προσφορά της στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Θέλω να υπογραμμίσω πως κατά τη μετάβαση της εξουσίας στις ΗΠΑ θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει συνέχιση της πολιτικής σε σχέση με τη Συμμαχία» επεσήμανε και κλείνοντας ανέφερε πως «φυσικά, προσβλέπω στην επίσκεψή μου στην Ακρόπολη».
«Ευχαριστώ για τη θερμή υποδοχή και τη φιλία του ελληνικού λαού γιατί αυτά κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο» κατέληξε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Τα χαμόγελα επέστρεψαν»
Ο χημικός μηχανικός που πέρασε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και αναλαμβάνει την ηγεσία της Κουμουνδούρου
Οι πρώτες δηλώσεις του νέου προέδρου του κόμματος έξω από τα γραφεία της Κουμουνδούρου
«Θα είμαι στρατιώτης της παράταξης - Δεν θέλω να ταλαιπωρήσω τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε ο βουλευτής Χανίων
Πώς διαμορφώνονται τα ποσοστά των υπόλοιπων υποψηφίων
«Είναι ένα ηχηρό μήνυμα για φυγή προς τα εμπρός», είπε ο ευρωβουλευτής
Οι πρώτες δηλώσεις μετά τα αποτελέσματα των εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ
Θρίλερ για το 50% από τον πρώτο γύρο
Η απόσταση από τον Παύλο Πολάκη
Η απάντηση από πηγές της Κουμουνδούρου
Οι δηλώσεις μετά το κλείσιμο της κάλπης
Πού εντοπίζεται η μεγαλύτερη συμμετοχή
«Επιτέλους μετά από μήνες θα αποκτήσουμε πλήρη ιεραρχία», δήλωσε ο πρώην υπουργός
Ανοιχτή η ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή
Πότε αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα
Η ανάρτηση για την ψήφο του πρώην πρωθυπουργού
Με αφορμή την παράταση που δόθηκε στις κάλπες
Τουλάχιστον 60.000 έχουν ψηφίσει μέχρι τις 18:00 - Αισιοδοξία στην Κουμουνδούρου
Η ανάρτησή της στα social media
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.