- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Διπλωματική ήττα της Ελλάδας: Πράσινο φως από Κομισιόν για ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία
Χωρίς καμία αναφορά στην ελληνική εθνική μειονότητα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει
Το «πράσινο φως» για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την ΕΕ ανάβει η Κομισιόν, την ώρα που οι προκλήσεις της γειτονικής χώρας έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα τόσο για το υποτιθέμενο θέμα Τσαμουριάς που εγείρουν τα Τίρανα όσο και με τις δηλώσεις του αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική εθνική μειονότητα κυρίως στη Χιμάρα.
Ειδικότερα, την ώρα που η αλβανική κυβέρνηση προωθεί την κατεδάφιση των σπιτιών 19 οικογενειών στην Χιμάρα, που ανήκουν στην ελληνική εθνική μειονότητα, η έκθεση της Κομισιόν, που είδε την Τετάρτη το φως της δημοσιότητας, όχι μόνο δεν περιλαμβάνει καμία αναφορά στις γνωστές αλυτρωτικές και ανθελληνικές θέσεις (σ.σ. και στη μειονότητα), αλλά συστήνει κιόλας την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Αλβανία.
Στο κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γίνεται μεταξύ άλλων ειδική μνεία στις διμερείς σχέσεις της Αλβανίας με γειτονικές της χώρες και φυσικά σε αυτές περιλαμβάνεται και η Ελλάδα. Μάλιστα, παρά το γεγονός πως η έκθεση κάνει ρητή αναφορά σε άλλες μειονότητες, όπως τους Ρομά και τους Αιγυπτίους που ζουν στην Αλβανία, ουδεμία αναφορά υπάρχει στην ελληνική μειονότητα.
Στο ίδιο κείμενο, μάλιστα, όπου επαινείται ο περιφερειακός ρόλος της Αλβανίας, γίνεται ειδική αναφορά στον μηχανισμό που συμφώνησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, με την αλβανική κυβέρνηση, για την «επίλυση των εκκρεμών διμερών ζητημάτων» όπου, όπως είναι γνωστό, η αλβανική πλευρά έχει συμπεριλάβει και το Τσάμικο.
Στην ουσία, παρά τους δημόσιους «λεονταρισμούς» του κ. Κοτζιά και τις απειλές περί «μπλοκαρίσματος» της ενταξιακής πορείας της γειτονικής χώρας, φαίνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών, τόσο με την επίσκεψή του στα Τίρανα, στις αρχές του καλοκαιριού, όσο και με την παντελή αδράνεια και απουσία από τις διαβουλεύσεις στο πλαίσιο της Κομισιόν και των ευρωπαϊκών θεσμών, διευκόλυνε το έργο της Κομισιόν, έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία «ενοχλητική» για τον Έντι Ράμα και την κυβέρνησή του αναφορά στην έκθεση των Βρυξελλών.
Σύμφωνα, λοιπόν, με την Κομισιόν, «οι σχέσεις με την Ελλάδα παραμένουν θετικές στο σύνολό τους, με συχνές επισκέψεις υψηλού επιπέδου. Η συνεργασία στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης πρόσφατα ενισχύθηκε, περιλαμβανομένου του επιχειρησιακού επιπέδου, με τριμερείς συναντήσεις μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας και Αλβανίας».
Επίσης, στην έκθεση αναφέρεται ότι «με αφορμή την 25η επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης Φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας και την επίσκεψη του έλληνα υπουργού Εξωτερικών στα Τίρανα, οι δύο χώρες συζήτησαν την εγκαθίδρυση ενός κοινού μηχανισμού για τη διευθέτηση των εκκρεμών διμερών ζητημάτων».