Πολιτικη & Οικονομια

Ο νέος υπουργός Παιδείας «ξηλώνει» το έργο του κ. Φίλη

Ας μην εκπλαγούμε αν στο άμεσο μέλλον δούμε την αντιπαράθεση των δύο ανδρών να εκδηλώνεται δημόσια

4939-198868.jpg
Ευτύχης Παλλήκαρης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
330270-683367.jpg

Σε διαμετρικά αντίθετες τροχιές από τις επιλογές του κ. Νίκου Φίλη φαίνεται ότι θα κινηθεί ο νέος υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου. Ήδη ο νέος υπουργός έδωσε απτά δείγματα γραφής έναντι της Εκκλησίας, φροντίζοντας από την πρώτη στιγμή να πλέξει το εγκώμιο του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου αλλά και να κλείσει το θέμα με τα Θρησκευτικά. «Τον σέβομαι, έχει μία καίρια θέση που παίζει έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην κοινωνία μας και για λόγους ιστορίας και για λόγους συγκυρίας, και ελπίζω να είναι αμοιβαία τα αισθήματα», ήταν η δήλωση του υπουργού για τον Αρχιεπίσκοπο. Μάλιστα κατά την άτυπη πρώτη συνομιλία τους στο Προεδρικό Μέγαρο, οι φιλοφρονήσεις έδιναν και έπαιρναν ενώ υπήρξε... «διαμάχη» για το ποιος θα επισκεφθεί ποιον, στο υπουργείο ή στην έδρα της Αρχιεπισκοπής...

Ωστόσο, μάλλον δεν είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα που θα φέρει αντιμέτωπους τον νυν και τον πρώην υπουργό. Ο κ. Γαβρόγλου ήδη σχεδιάζει σημαντικές ανατροπές στα όσα θέσπισε νομοθετικά η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Θέματα αξιολόγησης του προσωπικού, συμμετοχής ή όχι των παρατάξεων στην εκλογή των οργάνων, ακόμα και οι «αιώνιοι φοιτητές» φαίνεται ότι μπαίνουν σε λογική επανεξέτασης από τον κ. Γαβρόγλου. Λέγεται ότι σε αυτό οφείλεται και η εκδηλωμένη δυσφορία της πρώην αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας κ. Σίας Αναγνωστοπούλου, που είχε ασχοληθεί ακριβώς με τα θέματα των ΑΕΙ.

Η αντιπαλότητα των δύο στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σημερινή. Ο κ. Γαβρόγλου είχε προταθεί εξαρχής από υψηλά ιστάμενο πολιτικό παράγοντα να αναλάβει αυτός υπουργός Παιδείας. Αυτή ήταν και η λογική της τοποθέτησης του κ. Γαβρόγλου στο ψηφοδέλτιο επικρατείας. Ωστόσο, η συνταγή «χάλασε», υπουργός έγινε ο κ. Φίλης και ο κ. Γαβρόγλου περιορίστηκε στα καθήκοντα του προέδρου της επιτροπής μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής. Ωστόσο, η φιλοδοξία του να αναλάβει το Υπουργείο δεν υποχώρησε ποτέ. Άλλωστε και ο περίφημος διάλογος για την παιδεία κινήθηκε ουσιαστικά σε δύο παράλληλα σύμπαντα: Από τη μια η επιτροπή υπό τον κ. Φίλη με επικεφαλής τον κ. Αντώνη Λιάκο και από την άλλη μια παράλληλη διαδικασία ακροάσεων φορέων στην επιτροπή της Βουλής. Η σύνθεση δεν έγινε ποτέ. Αντίθετα ο κ. Λιάκος προτίμησε να παραιτηθεί από τη θέση του μόλις υπουργοποιήθηκε ο κ. Γαβρόγλου.

Ας μην εκπλαγούμε, λοιπόν, αν στο άμεσο μέλλον δούμε την αντιπαράθεση των δύο ανδρών να εκδηλώνεται δημόσια, αρχής γενομένης με τις αλλαγές για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μανούσος Μανουσάκης
Η Λίνα Μενδώνη για τον θάνατο του Μανούσου Μανουσάκη: Υπήρξε ακάματος εργάτης της μικρής και της μεγάλης οθόνης

«Ο Μανούσος Μανουσάκης έκανε ποιοτική τηλεόραση για το ευρύ κοινό, χωρίς εκπτώσεις στις απαιτήσεις του, αλλά και χωρίς να εγκαταλείψει το σινεμά»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.