Πολιτικη & Οικονομια

Η κυβέρνηση σε κοινωνικό κενό

Ο ανασχηματισμός δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημά της

Γιώργος Κύρτσος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τώρα που στον πρωινό καφέ του Μαξίμου συμμετέχει κι ένας από τους κορυφαίους δημοσκόπους καλά θα κάνουν ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του να αναλύσουν τα αποτελέσματα των ερευνών της κοινής γνώμης που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια των τελευταίων  μηνών.

Η κυβέρνηση κινείται σε κοινωνικό κενό και κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή με αποσταθεροποίηση και κατάρρευση όχι επειδή η ΝΔ προβάλλει συνεχώς το αίτημα για πρόωρες εκλογές αλλά επειδή οι πολίτες γυρνάνε επιδεικτικά την πλάτη στο αξιοπερίεργο κυβερνητικό σχήμα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Εφιαλτικά ποσοστά

Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων είναι πραγματικά εφιαλτικά για την κυβέρνηση. Ενδεικτικά τα ποσοστά της τελευταίας έρευνας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που έγινε για λογαριασμό του τηλεοπτικού ΣΚΑΪ. 87% των ερωτηθέντων κρίνουν ότι οι εξελίξεις κινούνται σε λάθος κατεύθυνση και μόνο 7,5% ότι κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. 89% των συμπολιτών μας δεν είναι ικανοποιημένοι με την κυβερνητική πολιτική και μόλις 6,5% δηλώνουν ικανοποιημένοι. Ακόμη και αυτοί που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το Σεπτέμβριο του 2015 θεωρούν σε ποσοστό 79% ότι οι κυβερνητικές επιδόσεις δεν είναι ικανοποιητικές και μόνο 13% τις κρίνουν ικανοποιητικές.

Το εκλογικό ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας είναι, σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας διπλάσιο σε σχέση με εκείνο του ΣΥΡΙΖΑ - 30% έναντι 15% - ενώ και τα πρωθυπουργικά χαρακτηριστικά του κ. Μητσοτάκη είναι επίσης περίπου διπλάσια από εκείνα του κ. Τσίπρα - 37% έναντι 20,5% - με το 39% των ερωτηθέντων να απορρίπτουν και τους δυο. Ακόμη και η προσωπική δημοτικότητα του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα έχει καταρρεύσει από το 77,5% του Μαΐου 2015 σε ένα εξαιρετικά ισχνό 22%.

Αρνητικά μηνύματα

Ο ανασχηματισμός δεν πρόκειται να βελτιώσει τη θέση της κυβέρνησης γιατί στέλνει ένα σωρό αρνητικά μηνύματα στην κοινωνία η οποία ήδη κρίνει εξαιρετικά αυστηρά την κυβέρνηση και τον κ. Τσίπρα.

Αυξήθηκε ο αριθμός των υπουργείων και φυσικά των υπουργών και των συμβούλων τους σε περίοδο ισοπεδωτικής λιτότητας και ακραίας αυστηρότητας για τους ειλικρινείς φορολογούμενους. Οι περισσότεροι πολίτες κρίνουν εξαιρετικά αυστηρά τη ροπή της κυβέρνησης προς την πολυτέλεια, το βόλεμα των δικών της ανθρώπων και τη νομή της εξουσίας.

Μια κυβέρνηση η οποία ταμπουρώνεται σε κάθε ευκαιρία πίσω από την ιδεολογία της ριζοσπαστικής Αριστεράς μοιράζει υπουργεία στο κόμμα του κ. Καμμένου στα πλαίσια ενός πάρε δώσε που γελοιοποιεί την ιδεολογία και την πολιτική. Με εννέα βουλευτές ο κ. Καμμένος, το κόμμα του οποίου είδε τα ποσοστά του να καταρρέουν στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, έχει εξασφαλίσει επτά θέσεις στην κυβέρνηση. Αυτού του είδους οι συναλλαγές χωρίς αρχές δεν περνούν απαρατήρητες σε μια περίοδο κατά την οποία η κοινή γνώμη έχει ήδη στραφεί κατά της εξουσίας.

Εύκολος στα παντρολογήματα με τον κ. Καμμένο ο κ. Τσίπρας αποδείχτηκε εξαιρετικά δύσκολος στους πολιτικούς αρραβώνες με τον κ. Κουβέλη, τον κ. Χριστοδουλάκη ή την κ. Ξενογιαννακοπούλου. Δεν τον ενδιαφέρει η πολιτική σύνθεση και το άνοιγμα στην κεντροαριστερά, προτιμά την αποτελεσματικότητα - σε ό,τι αφορά τη διατήρηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας - της απευθείας συναλλαγής με τον κ. Καμμένο, ο οποίος εκπροσωπεί μαζί με τους συνεργάτες του την πιο λαϊκίστικη και χυδαία πτέρυγα της ΝΔ πριν από την περίοδο Μητσοτάκη.

Ενώ η χώρα κρίνεται από το ρυθμό και την αποτελεσματικότητα εφαρμογής των συμφωνηθέντων με την Ευρωζώνη ο κ. Τσίπρας δείχνει να αδιαφορεί για το επίπεδο συνεννόησης με τους Ευρωπαίους εταίρους. Μετέτρεψε σε πρωταγωνιστή των οικονομικών εξελίξεων έναν αριστερόστροφο καθηγητή οικονομικών από τις Η.Π.Α. ο οποίος τάσσεται κατά της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης με βάση τους κανόνες που ισχύουν και υπέρ του... παράλληλου νομίσματος. Στην πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση θεώρησε σκόπιμο να εξηγήσει πώς απέτυχε και «παγιδεύτηκε» στην πολιτική του ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Σόϊμπλε, ο ισχυρότερος παράγοντας του Eurogroup, ο οποίος πηγαίνει στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2017 χωρίς δημοσιονομικό έλλειμμα, με αύξηση παροχών και φοροαπαλλαγών και δημοτικότητα της τάξης του 72% στη χώρα του. Ανεξήγητη είναι η επιλογή του κ. Τσίπρα και υπέρ του κ. Κατρούγκαλου, ο οποίος περίπου με μηδενική επιρροή στην Ευρωπαϊκή Ένωση παίρνει τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για θέματα Ε.Ε. ενώ το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό παραμένει υπό τον έλεγχο του άλλοτε δικηγορικού του γραφείου μέσω της αναβάθμισης της βοηθού τού εργατολόγου σε υπουργό .

Τέλος και η απαλλαγή της κυβέρνησης από ορισμένα βαρίδια, όπως ο κ. Σκουρλέτης στο υπουργείο Ενέργειας, έγινε με όρους που εγγυώνται τη συνέχιση του αρνητικού πρωταγωνιστικού τους ρόλου. Ο κ. Σκουρλέτης διέλυσε τη ΔΕΗ υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων και σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος δίνοντας μάχες κατά της μερικής ιδιωτικοποίησής της και από τη νέα του θέση θα μπορέσει να συμβάλλει στην ενίσχυση του γραφειοκρατικού φαινομένου και της κομματοκρατίας στη δημόσια διοίκηση.

Το βασικό συμπέρασμα από τον κυβερνητικό ανασχηματισμό  είναι ότι η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύει σε τίποτα εκτός από την εξουσία. Το κακό γι’ αυτήν είναι ότι οι περισσότεροι συμπολίτες μας σταμάτησαν, το περασμένο καλοκαίρι να πιστεύουν σε αυτήν και να δικαιολογούν την αποτυχία της.