- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Οι νέες συστάσεις του ΟΟΣΑ φέρνουν αλλαγές στην οικονομία
Τα νέα δεδομένα που πρόκειται να ισχύσουν για καταναλωτές, παραγωγούς και επενδυτές
Οι συστάσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης προς την κυβέρνηση φέρνουν αλλαγές σε πέντε τομείς της οικονομίας. Τα νέα δεδομένα που πρόκειται να ισχύσουν αφορούν στις κατηγορίες του ηλεκτρονικού εμπορίου, των κατασκευών, της μεταποίησης χημικών και φαρμακευτικών προϊόντων, των μέσων μαζικής ενημέρωσης και του χονδρεμπορίου.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, που επικαλείται κυβερνητικές πηγές, το 10% των συστάσεων του ΟΟΣΑ προς την ελληνική κυβέρνηση αφορά σε απαρχαιωμένες διατάξεις που δεν ισχύουν πλέον και οι οποίες θα καταργηθούν, για να ενισχυθεί η ασφάλεια δικαίου και η διευκόλυνση απόδοσης δικαιοσύνης.
Σε έκθεση που αναμένεται να παραδοθεί τη Δευτέρα, θα περιλαμβάνονται μέτρα υπέρ των καταναλωτών, των παραγωγών και των επενδυτών. Όπως υποστηρίζουν οι κυβερνητικές πηγές έχει υιοθετηθεί το ένα τρίτο των καινούργιων συστάσεων του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
Η προσαρμογή σύμφωνα με το ΑΠΕ και πληροφορίες θα περιλαμβάνει:
Μέτρα υπέρ του καταναλωτή
Αποσαφηνίζεται ότι όλα τα αγαθά καλύπτονται από δωρεάν διετή εγγύηση που υποχρεούται να προσφέρει κάθε έμπορος. Παράλληλα, όμως, οι έμποροι δεν είναι υποχρεωμένοι να προσφέρουν περαιτέρω εγγύηση.
Αποσαφηνίζεται η έννοια του καταναλωτή
Εκσυγχρονίζεται το θεσμικό πλαίσιο στο εμπόριο για την περαιτέρω ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου.
Διευρύνονται οι δυνατότητες δημιουργίας ιδιωτικών χονδρεμπορικών αγορών, χωρίς να επηρεάζονται οι υπάρχουσες αγορές και ο δημόσιος χαρακτήρας τους.
Μέχρι σήμερα ισχύει ο λεγόμενος «κόφτης» του 15%, ο οποίος αφορά στην ανώτατη μείωση που μπορεί να λάβει η τιμή των γενοσήμων φαρμάκων κατά την προηγούμενη ανατιμολόγηση. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο «κόφτης» διατηρείται, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμόζεται στις περιπτώσεις όπου η προκύπτουσα τιμή του γενοσήμου θα είναι μικρότερη από εκείνη του αντίστοιχου off-patent φαρμάκου.
Μέτρα υπέρ παραγωγών-επενδυτών
Μέχρι σήμερα επιτρέπεται τα πρατήρια βενζίνης να συνάπτουν αποκλειστικές συμφωνίες με χονδρεμπόρους με μέγιστη διάρκεια τα πέντε έτη, αλλά υπήρχε η δυνατότητα παρατάσεων εφόσον το ακίνητο ανήκε στον χονδρέμπορο. Πλέον, αναμένεται αποσύνδεση στη διάρκεια της αποκλειστικής συμφωνίας με το καθεστώς ιδιοκτησίας του ακινήτου.
Απελευθερώνεται περαιτέρω η αγορά χονδρεμπορίου στα καύσιμα. Μειώνεται το απαιτούμενο αρχικό κεφάλαιο (100.000 από 300.000 ευρώ για την εισαγωγική βαθμίδα) και το ελάχιστο όριο για το μέγεθος δεξαμενών (1.500 από 4.500 κυβ.μ για την εισαγωγική βαθμίδα).
Θα επιτρέπεται και σε άλλες εταιρικές μορφές (ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ) να λειτουργούν καταστήματα χωρίς προέγκριση.
Θα είναι εφικτή η μετατροπή μιας ΟΕ σε ΕΕ.
Εκσυγχρονίζεται το θεσμικό πλαίσιο για τις εμπορικές εκθέσεις, ώστε ο θεσμός να δώσει μεγαλύτερη ώθηση στις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων (B2B).