Πολιτικη & Οικονομια

Το χρονικό μιας αναμενόμενης δικαστικής απόφασης

...και μιας μεγάλης κυβερνητικής ήττας

Δήμητρα Γκρους
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα» είχε πει ο Α. Τσίπρας στην ομιλία του στη ΔΕΘ, αναφερόμενος στην περίπτωση που το ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες. Κι όμως, γίνονται.

Το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Παππά. 

Το Μαξίμου ανακοίνωσε ότι ο νόμος, με εξαίρεση το σημείο για το ΕΣΡ, παραμένει σε ισχύ και επιτέθηκε κατά της Δικαιοσύνης. Ο υπουργός Επικρατείας παραμένει ο κύριος χειριστής του θέματος. Μέχρι πότε;

Προς το παρόν, θα φέρει νέα ρύθμιση ως τη Δευτέρα με προσωρινές άδειες λειτουργίας και ένα συνολικό «ετήσιο ενοίκιο» στα 25 εκατομμύρια ευρώ. Όπως διευκρινίστηκε θα είναι άδειες για όλους – και για τους παλιούς και για τους καινούργιους.

«Κάναμε ένα διαγωνισμό κρυστάλλινο που η εσωτερική του λειτουργία και συνοχή ήταν διάφανη» είπε ο Νίκος Παππάς. Ναι, κεκλεισμένων των θυρών, με τζόγο, «χοντρά πορτοφόλια» –σύμφωνα με πρωθυπουργική διατύπωση–, ράντζα και ολονυχτίες. Και κυρίως χωρίς τη συμμετοχή του ΕΣΡ, όπως προβλέπει ο νόμος στις διαδικασίες που σχετίζονται με την αδειοδότηση των καναλιών. Αυτό ήταν που έκρινε αντισυνταγματικό το ΣτΕ, με την απόφασή του.

Οι δικαστές κλήθηκαν να αποφασίσουν υπό το βάρος υποκλοπών προσωπικών δεδομένων και ροζ σκανδάλων και όχι μόνο δεν ενέδωσαν, αλλά συσπειρώθηκαν κρίνοντας τέτοιες πρακτικές επικίνδυνες.

Σε κάθε περίπτωση η απόφαση του ΣτΕ προκάλεσε αμηχανία και έφερε σε δύσκολη θέση το Μαξίμου, όπως φάνηκε και στις σχετικές ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με την πάγια τακτική της, η κυβέρνηση αντί να ρίξει τους τόνους πέρασε στην αντεπίθεση, με τοποθετήσεις περί «δικαστικού πραξικοπήματος» από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Πολάκη. Όπως έγραψε ο υπουργός στο ΥΓ3 ανακοίνωσής του στα social media ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΠΟΛΕΜΑΕΙ !!!... 

Αλλά και στην ανακοίνωση της κυβερνητικής εκπροσώπου, που προηγήθηκε, επιστατεύτηκε η παλιά πολεμική, αφού η κ. Όλγα Γεροβασίλη χάνοντας την ψυχραιμία της κατηγόρησε τους δικαστές ότι έκριναν συνταγματικά τα μνημόνια, το PSΙ και το «μαύρο» στην ΕΡΤ. Σαν να μην έχει στο μεταξύ αυτή η κυβέρνηση υπογράψει το τέταρτο και «επαχθέστερο» κατά την προσφιλή ορολογία μνημόνιο. Μάλιστα οι δικαστές κατηγορήθηκαν ότι κράτησαν παιδάκια εκτός παιδικών σταθμών και νοσηλευτές από τα νοσοκομεία.

«Ειδικά η συγκεκριμένη απόφαση κρίνεται και από τις συνέπειες. Η επιστροφή των χρημάτων στερεί από τον προϋπολογισμό πόρους 255 εκατ. ευρώ, που η κοινωνία έχει ανάγκη... Η επιστροφή της ήδη καταβληθείσας πρώτης δόσης στέλνει 15.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών, εμποδίζει την πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών που θα στελέχωναν άμεσα τα δημόσια νοσοκομεία τα οποία χρειάζονται προσωπικό, στερεί από το δημόσιο προϋπολογισμό 255 εκατ. ευρώ, πόρους αναγκαίους ιδίως σε μια περίοδο που η κοινωνία τους έχει ανάγκη, και τους επιστρέφει στους λογαριασμούς τεσσάρων πολύ πλουσίων επιχειρηματιών» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος. Μόνο για τις αυτοκτονίες δεν τους κατηγόρησε.

Στην ίδια γραμμή κήρυξης πολέμου κινήθηκε και η εφημερίδα «Αυγή», με πρωτοσέλιδο τίτλο «Ευτυχώς οι δικαστές δεν κυβερνούν». «Το βαθύ κράτος είναι εδώ. Την τυφλή-μετωπική σύγκρουση με την εκτελεστική και τη νομοθετική εξουσία επέλεξε η πλειοψηφία (14-11) του ΣτΕ, με την πρωτοφανή ως προς την απολυτότητα και αυταρχικότητα απόφασή της περί αντισυνταγματικότητας του νόμου αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών». Τώρα ποιος είναι αυταρχικός, αυτό παραμένει στην κρίση μας. Πάντως «Οι δικαστές κρίνουν, δεν νομοθετούν» είχε δηλώσει και ο Ν. Παππάς δύο μέρες πριν την απόφαση, σε συνέντευξή του.

Μικρή λεπτομέρεια: σύμφωνα με το άρθρο 1 του Συντάγματος ο ρόλος του ΣτΕ είναι, όχι φυσικά να νομοθετεί, αλλά ακριβώς να κρίνει τη συνταγματικότητα των νόμων. Και αυτό έπραξε, όπως υπενθύμισε σε ανακοίνωσή της η Ενωση των Δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας, απαντώντας στις κατηγορίες της κυβέρνησης.

«Το Συμβούλιο της Επικρατείας ανήκει στη δικαστική λειτουργία, η οποία, κατά το άρθρο 1 παρ. 3 του Συντάγματος, πηγάζει από το λαό και ασκείται όπως ορίζει το Σύνταγμα. 2) Η κατά το Σύνταγμα αποστολή του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι ο έλεγχος νομιμότητας των διοικητικών πράξεων και δι’ αυτής ο έλεγχος συνταγματικότητας των νόμων, κατόπιν αιτημάτων παροχής δικαστικής προστασίας».

Με ανακοίνωσή της τοποθετήθηκε και για τις δηλώσεις Γεροβασίλη η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αυτονόητα και σύμφωνα με την κοινή λογική:

«Για τη στάση της Κυβέρνησης στην απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες Η χθεσινή απόφαση του ΣτΕ, που εκδόθηκε στα πλαίσια της εγγυητικής λειτουργίας της Δικαστικής εξουσίας, που ανατίθεται μόνο σε αυτήν από το Σύνταγμα, προκάλεσε άλλη μία φορά αδικαιολόγητες επιθέσεις της Κυβέρνησης κατά της Δικαιοσύνης, πρώτη φορά όμως τόσο έντονες, με σαφή προσπάθεια να εντάξει τη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της στην πολιτική αντιπαράθεση. Κατηγορήθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο για τις αποφάσεις του στα Μνημόνια, το «κούρεμα» των ομολόγων, τη διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων, σα να είναι αυτό που νομοθετεί και όχι οι μέχρι σήμερα Κυβερνήσεις που επέβαλαν τα δυσβάσταχτα για την κοινωνία μέτρα. Επιρρίπτεται ευθύνη στο Δικαστήριο διότι δεν υπολόγισε τις συνέπειες που προκαλεί η κήρυξη της αντισυνταγματικότητας του συγκεκριμένου νόμου και γιατί παρεμποδίζει με την απόφασή του την άσκηση της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης. Βασική και θεμελιώδης υποχρέωση των Δικαστών είναι να κρίνουν τις υποθέσεις με βάση το Σύνταγμα χωρίς να υπολογίζουν σκοπιμότητες και πολιτικές επιδιώξεις. Μία Δικαιοσύνη με άλλη κατεύθυνση θα ήταν πολύ επικίνδυνη για τη Δημοκρατία μας και για το Κράτος Δικαίου. Ο οικονομικός σχεδιασμός και ο τρόπος εξεύρεσης των απαραίτητων κονδυλίων για τη λειτουργία των κρατικών δομών είναι ευθύνη της Κυβέρνησης, ενώ καθήκον δικό μας είναι η διαφύλαξη της Συνταγματικής νομιμότητας. Στη Δημοκρατία δε νοείται κανενός είδους αντιπαλότητα μεταξύ των εξουσιών. Η ομαλή λειτουργία των θεσμών προϋποθέτει κατανόηση του διακριτού ρόλου της κάθε εξουσίας και εγκατάλειψη κάθε προσπάθειας χειραγώγησης της μιας από την άλλη».

Αναμένουμε τις εξελίξεις.