Πολιτικη & Οικονομια

Νέος γραμματέας στον ΣΥΡΙΖΑ και ανασχηματισμός: Τα σενάρια

Με ομιλία Τσίπρα θα ανοίξουν την Κυριακή οι εργασίες της ΚΕ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
328381-678721.jpg

Με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα θα ανοίξουν την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, όπου θα εκλεγούν η νέα Πολιτική Γραμματεία (ΠΓ) και ο νέος γραμματέας του κόμματος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η νέα ΠΓ θα είναι πολυμελής (περίπου 25 μέλη), αρκετά εκ των οποίων θα είναι κυβερνητικά στελέχη πρώτης γραμμής, καθώς στόχος είναι να αποτελέσει τη γέφυρα μεταξύ κόμματος και κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά το γραμματέα, ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμούσε να αναλάβει τη θέση κάποιος από τους πρωτοκλασάτους υπουργούς, που τυγχάνουν και ευρείας αποδοχής εντός του κόμματος. Ωστόσο, ο Πάνος Σκουρλέτης ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο δεν τον ενδιαφέρει, ενώ και οι υπουργοί που βρίσκονται στο επίκεντρο της δεύτερης αξιολόγησης θεωρείται απίθανο να προταθούν για τη θέση του γραμματέα. Στο μεταξύ, ο Νίκος Φίλης, το όνομα του οποίου ακούστηκε, με δήλωσή του διέψευσε ότι υπήρξε η οποιαδήποτε συζήτηση. Για την ώρα και με τα μέχρι τώρα δεδομένα ως επικρατέστερο σενάριο θεωρείται ότι ο Πάνος Ρήγας θα παραμείνει γραμματέας.   

Ο ανασχηματισμός

Την Παρασκευή η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, επανέφερε τα περί «δομικού ανασχηματισμού». Κάποια δημοσιεύματα φέρουν τον πρωθυπουργό να βρίσκεται σε δίλημμα: Να προχωρήσει τώρα στον ανασχηματισμό ή να περιμένει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενδεχομένως και κάποιο θετικό σήμα για την ελάφρυνση του χρέους. Την ίδια ώρα, το πρακτορείοReuters, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές, ανέφερε ότι στο μυαλό του Αλέξη Τσίπρα ανασχηματισμός και αξιολόγηση συνδέονται άμεσα, ως εξής: «Αποσύροντας» υπουργούς που «δυσκολεύουν» τις επαφές με τους θεσμούς, η αξιολόγηση θα κλείσει πιο γρήγορα. Στο πλαίσιο αυτό, η απομάκρυνση του Πάνου Σκουρλέτη θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη - η αναβολή της συνάντησής του με τους εκπροσώπους των θεσμών το απόγευμα της Παρασκευής θεωρήθηκε ότι οφείλονταν ακριβώς σε αυτό, αν και από το περιβάλλον του υπουργού έγινε λόγος για «θέμα υγείας». Στο ίδιο πλαίσιο, ως βέβαιη εκτιμάται η παραμονή του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο υπουργείο Οικονομικών.

Από εκεί και μετά, σίγουρη θα πρέπει να θεωρείται και η συμμετοχή εξωκοινοβουλευτικών στο νέο κυβερνητικό σχήμα, όποτε κι αν αυτό ανακοινωθεί - το προανήγγειλε η κυβερνητική εκπρόσωπος. Στο σενάριο αυτό τα «ονόματα» που παίζουν είναι του Φώτη Κουβέλη και της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου.

Σε ό,τι αφορά τα ονόματα και τα πάρε δώσε που αναφέρονται στον Τύπο, μάλλον πρόκειται για τραβηγμένα σενάρια, όπως αυτό ο Παύλος Πολάκης να αναλάβει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Όλγα Γεροβασίλη το υπουργείο Υγείας.  

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εκδηλώσεις στον κήπο της Προεδρίας: Nιώσαμε για άλλη μια φορά περήφανοι για τη Δημοκρατία μας
Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εκδηλώσεις στον Κήπο της Προεδρίας: Nιώσαμε για άλλη μια φορά περήφανοι για τη Δημοκρατία μας

H ανάρτηση της Προέδρου της Δημοκρατίας για τις χθεσινές εκδηλώσεις, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.