Πολιτικη & Οικονομια

Φίλης: Ήττα της κυβέρνησης αν κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος για τις άδειες

Τι είπε για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για τον διαχωρισμό κράτους - Εκκλησίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
20-10-16 Συνέντευξη του Νίκου Φίλη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ

«Εάν το ΣτΕ κρίνει ως αντισυνταγματικό τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες, με όλο τον σεβασμό, θα επιστρέψουμε στο καθεστώς της ασυδοσίας, του κιτρινισμού και της φαυλότητας» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Πέμπτης, ενώ παράλληλα, αναγνώρισε ότι τυχόν τέτοια απόφαση θα είναι «ήττα"» για την κυβέρνηση.

Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση θα φέρει νέο νόμο σε αυτή την περίπτωση, απάντησε: «Θα το ξανασκεφτούμε» και τόνισε ότι το ΣτΕ πρέπει να μείνει ανεπηρέαστο να λάβει την απόφασή του.

Για την τροπολογία σχετικά με τα κανάλια, σημείωσε πως «η κυβέρνηση δεν βιάζεται», ενώ αποσύνδεσε το θέμα της συγκρότησης του ΕΣΡ με την απόφαση του ΣτΕ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για συνταγματική επιταγή. Την ίδια ώρα, κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία και τον πρόεδρό της Κυριάκο Μητσοτάκη για «ομοβροντία εκβιαστικών δηλώσεων» με στόχο τη Δικαιοσύνη.

Αναφορικά με το θέμα του διαχωρισμού Κράτους - Εκκλησίας υποστήριξε ότι στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης θα γίνουν βήματα για μια νέα σχέση με κατεύθυνση τον διαχωρισμό. Είπε πως το 70% των πολιτών τάσσονται υπέρ του διαχωρισμού. Παράλληλα, δεν απέκλεισε να τεθεί στην συνταγματική αναθεώρηση ως ένα από τα θέματα που θα προταθούν από την κυβέρνηση για δημοψήφισμα.

Εξέφρασε τον σεβασμό του προς τον αρχιεπίσκοπο και ανέφερε ότι δεν μιλούν καθημερινά, αλλά όταν υπάρχει ανάγκη επικοινωνούν. Για το μάθημα των Θρησκευτικών σημείωσε πως γίνεται διάλογος με την Εκκλησία, αλλά οι αποφάσεις λαμβάνονται από την Πολιτεία.

Για τις αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα διαβεβαίωσε ότι θα έχουν αποφασιστεί έως την άνοιξη και σημείωσε ότι δεν θα αφορούν τους μαθητές που σήμερα είναι στο Λύκειο. Κάλεσε την ΟΛΜΕ να προσέλθει με παραγωγικές προτάσεις για αλλαγές και κυρίως για την εισαγωγή των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αφού όλοι θεωρούν ότι το σημερινό σύστημα δεν είναι καλό.

Είπε πως κανένα σχολείο δεν υπολειτουργεί και πως τα κενά καλύπτονται καθημερινά με αναπληρωτές, με βάση τα στοιχεία που στέλνουν οι υπηρεσίες, ανάλογα με τις επιλογές που κάνουν αυτήν την περίοδο οι μαθητές.

Τέλος, σημειώνεται ότι η συνέντευξή του ξεκίνησε επεισοδιακά καθώς όταν ρωτήθηκε με την ιδιότητα του πρώην διευθυντή της εφημερίδας αν συμφωνεί με το γεγονός ότι η Αυγή δημοσιοποίησε το όνομα και τα προσωπικά δεδομένα του αντιπροέδρου του ΣτΕ, ο κ. Φίλης απέφυγε να απαντήσει πολλές φορές. Στη συνέχεια, είπε πως το ονοματεπώνυμο δεν είναι προσωπικό δεδομένο και πως η Αυγή δεν ήταν η πρώτη που το δημοσιοποίησε, αρνούμενος ότι το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας επηρεάζει την υπόθεση. Υποστήριξε πως είναι ένα προσωπικό θέμα που αφορά έναν δικαστή, και συνεπώς δεν μπορεί να επηρεάζει ολόκληρο το σώμα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εκδηλώσεις στον κήπο της Προεδρίας: Nιώσαμε για άλλη μια φορά περήφανοι για τη Δημοκρατία μας
Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εκδηλώσεις στον Κήπο της Προεδρίας: Nιώσαμε για άλλη μια φορά περήφανοι για τη Δημοκρατία μας

H ανάρτηση της Προέδρου της Δημοκρατίας για τις χθεσινές εκδηλώσεις, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.