Πολιτικη & Οικονομια

Σε φορτισμένο κλίμα συνεδριάζει εκ νέου το ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

Ένα ροζ σκάνδαλο κι ένα έμφραγμα σκιάζουν την τρίτη κατά σειρά διάσκεψη

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Φορτίζεται το κλίμα στο Συμβούλιο της Επικρατείας ενόψει της σημερινής, τρίτης κατά σειρά, συνεδρίαση της Ολομέλειας του ανωτάτου δικαστηρίου, το οποίο αναμένεται να αποφανθεί για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου της κυβέρνησης σύμφωνα με τον οποίο δρομολογήθηκαν όλες οι διαδικασίες για το διαγωνισμό με τις τηλεοπτικές άδειες.

Και αυτή η διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί κεκλεισμένων των θυρών. 

Κατά τη διάσκεψη της προηγούμενης Παρασκευής δεν ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί του παραδεκτού, του βασίμου και του εννόμου συμφέροντος των τηλεοπτικών σταθμών, για το τυπικό σκέλος της υπόθεσης δηλαδή και όχι για την ουσία.

Όμως οι τηλεοπτικοί σταθμοί Αlpha και ΣΚΑΙ, καθώς και οι εταιρείες Άλτερ Έγκο συμφερόντων Βαγγέλη Μαρινάκη και «Ανεξάρτητος Τηλεοπτικός Πάροχος Περιεχομένου» (ITV CP), έχουν καταθέσει νέες αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων.

Οι αιτήσεις επικεντρώνονται στα πόθεν έσχες των διαγωνιζομένων.

Την ίδια ώρα, τη σημερινή διάσκεψη φαίνεται ότι σκιάζει η πειθαρχική έρευνα που διατάχθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης εις βάρος αντιπροέδρου του δικαστηρίου, εγνωσμένου κύρους, που μετέχει της Ολομέλειας για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Η έρευνα αφορά δημοσιεύματα που εμφανίστηκαν προ ημερών σχετικά με θέματα της προσωπικής ζωής του ελεγχόμενου δικαστικού λειτουργού, τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν γνωστά στο δικαστήριο από καιρό, χωρίς να έχουν όμως προκαλέσει παρέμβαση εκ μέρους του προέδρου του ή άλλου αρμοδίου παράγοντα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο ανώτατος δικαστής φέρεται να επέδειξε ιδιαίτερη μεταχείριση σε υποψήφια της σχολής δικαστών, η οποία διορίστηκε απευθείας στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Εντωμεταξύ, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο σύμβουλος της Επικρατείας Αριστόβουλος Βώρος, που μετέχει της διάσκεψης της Ολομέλειας του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες, μετήχθη αιφνιδίως στο νοσοκομείο και νοσηλεύεται στην εντατική με έμφραγμα.

Το γεγονός αυτό, με δεδομένο πως δύο μόνον αναπληρωτές έχουν οριστεί για τη συγκεκριμένη Ολομέλεια, δημιουργεί προβληματισμό μέσα στο δικαστήριο, καθώς, αν εξαντληθούν, είτε με την πειθαρχική καταδίκη του ελεγχόμενου δικαστικού είτε με άλλο κώλυμα εκ μέρους μέλους του δικαστηρίου, τότε η διάσκεψη θα ματαιωθεί οριστικά και η υπόθεση θα ξαναδικαστεί από την αρχή.

Αυτό σημαίνει ότι οι προσφυγές θα πρέπει να εκδικαστούν εκ νέου στην Ολομέλεια με άλλη σύνθεση.