Πολιτικη & Οικονομια

Κουτσούμπας για διαπλοκή και καναλάρχες: Σιγά τα αίματα κύριοι της κυβέρνησης

«Στο όνομα της καταπολέμησης της διαπλοκής επιχειρούνται αναδιαρθρώσεις στον κρατικό τομέα»

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ότι στο όνομα της καταπολέμησης της διαφθοράς, της διαπλοκής επιχειρούνται αναδιαρθρώσεις και προσαρμογές στον κρατικό τομέα, στην οικονομία, στο αστικό πολιτικό σύστημα, που θα διευκολύνουν τη δραστηριότητα των μεγάλων ομίλων και μόνο» τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στην ομιλία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην βουλή.

«Η απλοποίηση των διαδικασιών για τις επενδύσεις, που θεσπίζονται με βάση τους αναπτυξιακούς νόμους και που καταστρατηγούν την περιβαλλοντική, την εργασιακή νομοθεσία, γίνεται στο όνομα της καταπολέμησης της γραφειοκρατίας και της διαφάνειας» ανέφερε στην συνέχεια προσθέτοντας άλλο ένα παράδειγμα, «που γίνεται στο όνομα της διαφάνειας», εκείνο «των κατευθύνσεων της ΕΕ και άλλων διεθνών οργανισμών για τον έλεγχο των κομμάτων και των οικονομικών τους που φτάνουν μάλιστα στο σημείο να παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις, στη λειτουργία, στις σχέσεις με τα μέλη και τους φίλους τους».

Χαρακτηρίζοντας ως «θλιβερή μονοτονία» τη σημερινή συζήτηση, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «κάθε φορά που κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, όλο και περισσότερο συγκλίνουν σε θέσεις και προτάσεις, καταφεύγουν στην αγαπημένη τους συνταγή: τα σκάνδαλα, τη δήθεν πάταξη της διαφθοράς, της διαπλοκής, την υπεράσπιση της δικαιοσύνης».

Είπε ότι οι υπερασπιστές «αυτού του σάπιου συστήματος» δεν εννοούν ως διαφθορά «τη διατήρηση από όλες τις κυβερνήσεις των εξήντα ειδικών φοροαπαλλαγών υπέρ των εφοπλιστών, ούτε την μείωση των φορολογικών συντελεστών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων ταυτόχρονα με την εκτίναξη της φορολόγησης των λαϊκών στρωμάτων, ούτε τις ιδιωτικοποιήσεις, την αδρή κρατική στήριξη των τραπεζών, τη στιγμή που πετσοκόβονται οι κρατικές δαπάνες για παιδεία, για υγεία, για ασφάλιση, ούτε την ψήφιση νόμων που μειώνουν μισθούς και συντάξεις, αυξάνουν τη φορολόγηση του λαού και προσαρμόζουν τις εργασιακές σχέσεις στις ανάγκες της αύξησης των καπιταλιστικών κερδών».

Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ έχει παρουσιάσει και πολλές και συγκεκριμένες προτάσεις επανειλημμένα, που απορρίπτονται τόσο από την κυβέρνηση όσο και από όλα τα άλλα κόμματα. Ανέφερε ότι τον Απρίλιο, η ΚΟ του ΚΚΕ αιτήθηκε της κατάθεσης εγγράφων και στοιχείων για τον έλεγχο της λίστας Λαγκάρντ καθώς και άλλων λιστών και κατέθεσε στα Πρακτικά και την αίτηση και την απάντηση του αρμόδιου υπουργού.

Είπε ότι ο αρμόδιος υπουργός απάντησε στα ερωτήματα του ΚΚΕ μετά από 4 μήνες, δίνοντας μόνο ορισμένα συγκεντρωτικά στοιχεία, «επικαλούμενος το απόρρητο». «Καταργείστε τα απόρρητα. Γιατί τα κρύβετε;» είπε χαρακτηριστικά.

Είπε ότι το ΚΚΕ ζητούσε ονομαστικοποίηση των μετοχών μέχρι φυσικού προσώπου και απαγόρευση εταιριών εισηγμένων στο χρηματιστήριο ή εξωχώριων εταιρειών να έχουν ή να συμμετέχουν σε εταιρίες Τύπου.

Πρόσθεσε ότι «ο τελευταίος νόμος για τους τηλεοπτικούς σταθμούς, είναι πίσω ακόμα και από προηγούμενες διακηρύξεις, (του ΣΥΡΙΖΑ) έστω στα λόγια» και επισήμανε ότι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τις τηλεοπτικές άδειες «δεν υπηρετεί την αντιμετώπιση της διαπλοκής, αλλά υπηρετεί μια αναδιανομή της πίτας ανάμεσα σε παλιά, σε νέα τζάκια, από την οποία θα προκύψουν ενδεχομένως και κάποιοι πιο φιλικοί προς την Κυβέρνηση».

«Και οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ και το δικαίωμα του λαού στην ενημέρωση. Αυτό είναι το βασικό» υπογράμμισε. Αναφορικά με την παραπομπή στο απώτερο μέλλον της δημοπράτησης θεματικών-πανελλαδικών και περιφερειακών καναλιών, είπε ότι «όλο αυτό παραπέμπει σε υποχώρηση μπροστά στους νέους καναλάρχες, αν όχι υπόγεια συμφωνία με τους καναλάρχες, για να τους δώσετε χρόνο να εδραιωθούν στην αγορά και γι αυτό δεν υλοποιείτε το δικό σας νόμο».

Με την φράση «σιγά τα αίματα, κύριοι της κυβέρνησης» αναφέρθηκε στον «πόλεμο που ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι του κάνουν οι καναλάρχες, οι μιντιάρχες και οι επιχειρηματίες», προσθέτοντας ότι η πλειοψηφία όλων αυτών έχει την κυβέρνηση στα «ώπα-ώπα γιατί τους κάνετε ακόμα τη βρώμικη δουλειά».

Ο κ. Κουτσούμπας αναφορικά με την αντιπαράθεση για την Δικαιοσύνη μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ, είπε ότι αυτή δεν έχει καμία σχέση με τα πραγματικά ζητήματα της απονομής της δικαιοσύνης, αλλά και τα προβλήματα των ίδιων των δικαστών. «Στην πραγματικότητα, ο σκοπός είναι, μέσω αυτής, να ελέγξουν μηχανισμούς και να επηρεάσουν τις εξελίξεις στο χώρο, υπέρ των στενών κομματικών συμφερόντων τους, αλλά και μερίδων των επιχειρηματικών ομίλων που συγκρούονται σκληρά στο πεδίο της οικονομίας» επισήμανε, ενώ πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ δεν ταυτίζει τον θεσμό της Δικαιοσύνης και τον συγκεκριμένο ρόλο του στο σημερινό σύστημα με τους εργαζόμενους σε αυτήν και εξέφρασε την συμπαράσταση του κόμματος στα δίκαια αιτήματά τους.

Επέκρινε την κυβέρνηση ότι παραγκωνίζει τις δικαστικές ενώσεις και επιλέγει να συνομιλήσει «μόνο με τους προέδρους των ανώτατων δικαστηρίων προαναγγέλλοντας μάλιστα στην ουσία ότι θα δημιουργήσουν δικαστές δύο μισθολογικών -και όχι μόνο- “ταχυτήτων” και έκανε λόγο για "πολιτική του “διαίρει και βασίλευε”, της χειραγώγησης και της εξαπάτησης, για μιαν ακόμη φορά, σε όλο της το μεγαλείο».

Είπε ότι ο λαός έχει μπροστά του τα μεγαλύτερα σκάνδαλα «που έρχονται με μορφή ξανά χιονοστιβάδας, ως συνέχεια των προηγούμενων, και αφορούν και τα εργασιακά δικαιώματα, τη φοροληστεία, τους πλειστηριασμούς, το σύνολο δηλαδή των μέτρων που βάζουν ταφόπλακα σε δικαιώματα, στο ήδη εξαφανισμένο λαϊκό εισόδημα, στην ίδια τη ζωή του».

Έθεσε ως μείζον θέμα διαφθοράς και σκανδάλου, «που όμως δεν εντάσσεται στην συζήτηση για την διαφθορά, την διαπλοκή και τα σκάνδαλα» τη συστηματική ενασχόληση της νεολαίας με τον τζόγο, νόμιμο και παράνομο. «Εμείς επιμένουμε ότι ο ελληνικός λαός θα πρέπει να δει τη συνολική εικόνα, να δει το δάσος κι όχι τα δέντρα που του στήνουν κάθε φορά για αποπροσανατολισμό. Και το δάσος είναι αυτό το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, που ματώνει το λαό μας, είναι το πολιτικό προσωπικό, τα διάφορα κέντρα που -παρά τους ανταγωνισμούς τους- υπηρετούν αυτό το σύστημα. Και φυσικά οι σχέσεις διαπλοκής που θα αναπτύσσονται όσο αυτό το σύστημα δεν ανατρέπεται. Αυτό τελικά είναι που άρδην πρέπει να αλλάξει» κατέληξε στην ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.