- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Αύξηση 50% στους άνεργους νέους κάτω των 30 ετών
Ερώτηση βουλευτών του Ποταμιού στον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο
Σε ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης προχώρησαν οι βουλευτές με το Ποτάμι, Γιώργος Αμυράς (Β' Αθήνας), Κώστας Μπαργιώτας (Λάρισας) και Γρηγόρης Ψαριανός (Β' Αθήνας), σχετικά με την αύξηση 50% στους άνεργους νέους κάτω των 30 ετών.
Ειδικότερα, έρευνα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης παρουσιάζει την Ελλάδα πρώτη από όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ στην ανεργία των νέων, με ποσοστό σχεδόν 50% σε ηλικίες 15 – 24 ετών. Έχουμε ως χώρα, δηλαδή, το υψηλότερο ποσοστό NEETs (No Employment, Education, Training – Νέοι εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης) στους νέους κάτω των 30 ετών, μετά την Τουρκία και την Ιταλία. Η Ελλάδα έχει τους περισσότερους άνεργους νέους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, τους περισσότερους νέους που ζουν με τους γονείς τους, που έχουν γεννηθεί σε ξένη χώρα (μετανάστες, πρόσφυγες, κλπ), καθώς και νέους που βρίσκονται σε κατάσταση NEETs πάνω από ένα χρόνο.
Με βάση, λοιπόν, τα παραπάνω, οι βουλευτές του Ποταμιού ρωτούν τον Υπουργό, τι μέτρα θα ληφθούν για να μειωθεί η ανεργία των νέων, πώς θα συνεργαστεί το κράτος με τις εταιρείες, προκειμένου να παρέχουν περισσότερες θέσεις μαθητείας σε νέους που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση και πώς θα μειωθεί το ρεκόρ της χώρας μας σε νέους άνεργους πτυχιούχους;
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Προς τον:
Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης
ΘΕΜΑ: Αύξηση 50% στους άνεργους νέους κάτω των 30 ετών
Σύμφωνα με την έκθεση, που δημοσίευσε πρόσφατα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Society at a Glance 2016), ο αριθμός των εργαζομένων νέων κάτω των 30 ετών στην Ελλάδα μειώθηκε στο μισό την οκταετία της κρίσης. Από όλες τις χώρες – μέλη του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας, το οποίο ανέρχεται στο 49,8%, στην ηλικιακή ομάδα 15 – 24 χρονών. Αυτή η ηλικιακή ομάδα αποτελείται από νέους, που δηλώνουν άνεργοι, ενώ είναι σε θέση να εργαστούν και έχουν κάνει συστηματικές προσπάθειες εύρεσης εργασίας. Ειδικά το ποσοστό των ανέργων γυναικών στη χώρα μας είναι το υψηλότερο από όλα τα μέλη, καθώς αγγίζει το 55%.
Η έρευνα παρουσιάζει την Ελλάδα σε τραγική κατάσταση, αφού έχουμε το υψηλότερο ποσοστό NEETs (No Employment, Education, Training – Νέοι εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης) στις χώρες του ΟΟΣΑ, μετά την Τουρκία και την Ιταλία. Το υψηλότερο ποσοστό NEETs παρουσιάζουμε ως χώρα και στους νέους, που κατέχουν πανεπιστημιακούς τίτλους, που ζουν με τους γονείς τους, στους νέους που έχουν γεννηθεί σε ξένη χώρα (μετανάστες, πρόσφυγες, κλπ), καθώς και στους νέους που βρίσκονται σε κατάσταση NEETs πάνω από ένα χρόνο. Για την ελληνική οικονομία, η κατάσταση αυτή κοστολογείται στο 2% του ΑΕΠ, ποσοστό αρκετά μεγαλύτερο από τον αντίστοιχο μέσο όρο του ΟΟΣΑ και ταυτόχρονα το δεύτερο υψηλότερο μετά την Τουρκία. Φυσικά, η μέριμνα της χώρας μας γι' αυτούς τους νέους είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Αρκεί να αναφέρουμε, ότι η Ελλάδα έχει το πέμπτο χαμηλότερο ποσοστό νέων, που λαμβάνουν κάποιο οικογενειακό επίδομα.
Στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής και δημοσιονομικής κρίσης, πέρα από τις απώλειες θέσεων εργασίας, που πλήττουν τους νέους, παρατηρούμε προσωρινές και άτυπες συμβάσεις εργασίας, στις οποίες δεν παρέχεται καμία ασφάλεια στους εργαζόμενους. Παράλληλα, σε περιόδους υποτονικής ζήτησης εργασίας, οι νέοι με μικρή ή και καθόλου εργασιακή εμπειρία, γίνονται θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης. Ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί, ότι αυτή η αβεβαιότητα των νέων μπορεί να επιφέρει σοβαρά κοινωνικά προβλήματα και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση οφείλει να αντιμετωπίσει άμεσα την κατάσταση.
Δεδομένου ότι:
Η αργή ανάκαμψη της χώρας μας καθυστερεί την επαναφορά στα προ της κρίσης επίπεδα απασχόλησης των νέων,
Η αύξηση των ποσοστών NEET στην Ελλάδα οδηγεί εξ ολοκλήρου και στην αύξηση της ανεργίας,
Η χώρα μας κατέχει το ρεκόρ στις χώρες του ΟΟΣΑ, που προσεγγίζει το 20%, σε άνεργους νέους πτυχιούχους,
Οι νέοι, που εγκαταλείπουν το σχολείο σε ηλικία 16 ετών, με χαμηλές δεξιότητες, αντιμετωπίζουν αυξανόμενα προβλήματα στην εύρεση εργασίας,
Ερωτάται ο Υπουργός:
1. Τι μέτρα σκοπεύετε να λάβετε, προκειμένου να αναστραφεί αυτή η κατάσταση και να μειωθεί η ανεργία των νέων κάτω των 30 ετών;
2. Τι οικονομικά κίνητρα θα παρέχετε στις εταιρείες, για να δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις μαθητείας, ειδικά για τους νέους που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση;
3. Πώς θα μειώσετε το παγκόσμιο ρεκόρ της χώρας μας σε άνεργους νέους πτυχιούχους;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Γιώργος Αμυράς – Β' Αθήνας
Κωνσταντίνος Μπαργιώτας – Λάρισας
Γρηγόρης Ψαριανός – Β' Αθήνας
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αρμοδιότητα ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού, καθώς έχει κηρυχθεί μνημείο
«Αυτή είναι η επιτυχία της φορολογικής μας πολιτικής» ανέφερε χαρακτηριστικά
Όποιο και αν είναι το στιλ σας, το να προσθέσετε την ενσυναίσθηση στις τεχνικές σας, θα σας φέρει μόνο αύξηση πωλήσεων
«Εμείς ψυχραιμία»: Πώς σχολιάζει τις εξελίξεις για το κόμμα που γίνεται αξιωματική αντιπολίτευση
Πέντε ερωτήσεις και απαντήσεις για την εκλογική διαδικασία της Κυριακής
Τι απάντησε στις κατηγορίες περί «πράσινου ΣΥΡΙΖΑ»
Με αφορμή την έκπτωση του ΣΥΡΙΖΑ από την αξιωματική αντιπολίτευση
Από την μικρασιατική καταστροφή και μετά, η Ελλάδα ασκεί την εξωτερική της πολιτική με μάλλον φοβικό τρόπο
Τι περιλαμβάνουν οι επενδύσεις άνω των 5 δισ. ευρώ
Πώς σχολιάζει το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πια Αξιωματική Αντιπολίτευση
Τι παραμένει αμετάβλητο
«Με το ζόρι παντρειά δε γίνεται» δηλώνει ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος
Η πρώτη αντίδραση μετά την παραίτηση Τζάκρη - Πούλου
Το ΠΑΣΟΚ γίνεται αξιωματική αντιπολίτευση
Η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών
«Ο Μανούσος Μανουσάκης έκανε ποιοτική τηλεόραση για το ευρύ κοινό, χωρίς εκπτώσεις στις απαιτήσεις του, αλλά και χωρίς να εγκαταλείψει το σινεμά»
«Είναι μία οδυνηρή απόφαση για εμένα», είπε η βουλεύτρια
Το Σάββατο ανακοινώνεται η ιδρυτική διακήρυξη
Τα βασικά σημεία των δηλώσεων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.