Πολιτικη & Οικονομια

«Συναλλαγή» Τσίπρα με δικαστές

Οι επικρίσεις της αντιπολίτευσης για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Για συναλλαγή κατηγορεί η αξιωματική αντιπολίτευση, και όχι μόνο, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μετά τη συνάντησή του με την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ανδρονίκη Θεοτοκάτου και του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκο Σακελλαρίου.

Ειδικότερα, η Νέα Δημοκρατία αναφέρει:

«Οι δημόσιες τοποθετήσεις ανώτατων δικαστικών λειτουργών, δηλαδή της ηγεσίας της ελληνικής Δικαιοσύνης, για μισθολογικά θέματα, μετά τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό, εισπράττονται από την κοινωνία ως συναλλαγή.

»Εάν ο κ. Τσίπρας ήθελε να συζητήσει θέματα που αφορούν στους μισθούς των δικαστών, όφειλε να καλέσει τις συνδικαλιστικές τους Ενώσεις. Όχι την ηγεσία της Δικαιοσύνης, που αποδεχόμενη την εμπλοκή της σε τέτοιου είδους συζητήσεις, έχει τις δικές της ευθύνες για την αρνητική εντύπωση που προκαλείται.

»Τέλος, αισθανόμαστε την ανάγκη να τονίσουμε προς όλες ανεξαιρέτως τις πλευρές ότι στις ευνομούμενες δημοκρατικές Πολιτείες, η εκτέλεση της αποστολής της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, δεν μπορεί να έχει οποιοδήποτε άλλο γνώμονα ή κριτήριο πέραν της εφαρμογής των νόμων και μόνον.

»Οτιδήποτε άλλο αποκτά διάσταση θεσμικής εκτροπής».

Από την πλευρά του το Ποτάμι, σχολιάζει πως «η χώρα μοιάζει όλο και περισσότερο με τριτοκοσμικό καθεστώς».

Και προσθέτει:  

«Ο κ. Τσίπρας, αφού έλυσε χθες τα προβλήματα της εκπαίδευσης με τον κ. Καμμένο και τους μητροπολίτες, σήμερα λύνει και τα προβλήματα της Δικαιοσύνης. Καλεί λοιπόν την ηγεσία της Δικαιοσύνης και τάζει ότι δεν θα μειώσει τους μισθούς των δικαστών. Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας δηλώνει ότι “καθήκον μας ως δικαστών είναι να πιάσουμε το σφυγμό της ελληνικής κοινωνίας, λες και οι δικαστές είναι εταιρείες δημοσκοπήσεων κι όχι λειτουργοί που εφαρμόζουν τους νόμους. Χρησιμοποιεί δε τον πρωτοφανή όρο “οι δικαστές μου”. Ελλάς των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, το σωτήριο έτος 2016, που μοιάζει όλο και περισσότερο με αυταρχικό τριτοκοσμικό καθεστώς».

Δεν γίνεται να αναμειγνύονται θέματα θεσμικής λειτουργίας της Δικαιοσύνης με θέματα μισθολογικά για τα οποία είναι αρμόδιες οι δικαστικές ενώσεις, σχολίασε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος για την συνάντηση του πρωθυπουργού με τους επικεφαλής των ανωτάτων δικαστηρίων. 

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο κ. Βενιζέλος είπε ακόμη ότι προκαλούν θεσμικό τρόμο οι δηλώσεις του Προέδρου του ΣτΕ Νίκου Σακελλαρίου ότι το Ανώτατο Δικαστήριο αφουγκράζεται την κοινωνία. 

«Αποστολή της Δικαιοσύνης δεν είναι να αφουγκράζεται την κοινή γνώμη» υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Το κράτος δικαίου υπάρχει για τους πολλούς αλλά υπάρχει και για τους λίγους». 

«Αλλά δεν πρόκειται καν περί αυτού, πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά την κυβερνητική πολιτική και είναι αδιανόητο να λέγεται ότι πρέπει να διαφυλαχθεί όταν γίνεται αυτό» ανέφερε. 

Επικρίνοντας την δήλωση του προέδρου του ΣτΕ Νίκου Σακελλαρίου ότι οι δικαστές πρέπει να μην χειραγωγούνται, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι ήταν λάθος του Συμβουλίου της Επικρατείας που αφού έγινε ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες και φτάσαμε σε ένα τετελεσμένο γεγονός, δικάζοντας με προσωρινή σύνθεση, αλλά τώρα αρνείται να δικάσει σε διευρυμένη σύνθεση 31 δικαστών. «Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν είναι προστάτης των δικαστών του. Έχουν μία ψήφο όλοι. Δεν έχουν ανάγκη από κηδεμόνα. Έχουν μία ψήφο όλοι» σημείωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. 

«Όλα αυτά αποτελούν θεσμικό πρόβλημα και μάλιστα πρόβλημα Δημοκρατίας», υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος.