- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Λάβρος ο πρόεδρος του ΣτΕ κατά των παραιτηθέντων αντιπροέδρων
Μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα
Επίθεση εναντίον των δύο αντιπροέδρων της Ένωσης Δικαστών που υπέβαλαν την παραίτησή τους εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣτΕ κ. Νίκος Σακελλαρίου, αμέσως μετά τη συνάντηση των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, εν μέσω της πρωτοφανούς κρίσης που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό του Δικαστηρίου με αφορμή το θέμα των τηλεοπτικών αδειών.
«Εγώ έχω μια ευθύνη να μην χειραγωγούνται οι δικαστές μου προπαραμονή της διάσκεψης» είπε ο κ. Σακελλαρίου απαντώντας στο γιατί αποφασίστηκε η διακοπή της διάσκεψης της Ολομέλειας του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες. «Εγώ αυτά τα τίμια πράγματα ξέρω και πηγαίνω στο σπίτι μου και κοιμάμαι ήσυχος και έχω ήσυχη τη συνείδησή μου» συμπλήρωσε ο κ. Σακελλαρίου.
Παράλληλα, αρνήθηκε να προσδιορίσει τον χρόνο σύγκλησης της Ολομέλειας για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών και έστειλε το μήνυμα ότι οι «δικαστικοί λειτουργοί του ΣτΕ δεν χειραγωγούνται από τους διαδίκους ούτε χρησιμοποιούνται ως όχημα ικανοποίησης πολιτικών επιδιώξεων».
Παράλληλα, ο κ. Σακελλαρίου αναφερόμενος στο θέμα της παραίτησης των δύο αντιπροέδρων τόνισε πως «όσοι επιχειρούν να διαταράξουν αυτό το κλίμα ενότητας και ηρεμίας προσφέρουν πολύ κακή υπηρεσία στη Δικαιοσύνη».
Αναφερόμενος ειδικότερα στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών είπε ότι είναι μια εξίσου σοβαρή υπόθεση όπως αυτή των μισθών, των συντάξεων και της κρίσης στην κοινωνία προσθέτοντας ότι «το καθήκον μας ως δικαστών είναι να πιάσουμε το σφυγμό της ελληνικής κοινωνίας και να μπορέσουμε με τις αποφάσεις μας και την άψογη τήρηση της διαδικασίας μήπως τυχόν δώσουμε μια ελπίδα μια ώθηση προς τα εμπρός στην κοινωνία» χωρίς να κάνει αναφορά στην αποστολή του ανώτατου δικαστηρίου να δικάζει με βάση το νόμο και τις συνταγματικές επιταγές.
«Το δικαστήριο κινήθηκε με πολύ γρήγορες κινήσεις και από το Μάιο συνεχίζει να σχολείται με ασφαλιστικά μέτρα που εκδικάζει και βγάζει αποφάσεις ως τάχιστα» πρόσθεσε για την απόφαση.
Υπενθύμισε, δε, ότι το δικαστήριο έδειξε μέχρι τώρα το κοινωνικό του πρόσωπο και θα συνεχίσει να το κάνει επικαλούμενος «τη μάχη που έδωσε το δικαστήριο για να μην μειωθούν περαιτέρω μισθοί και συντάξεις».
«Πρέπει να είμαστε ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που έρχονται» πρόσθεσε ο κ. Σακελλαρίου.
Στον απόηχο των παραιτήσεων η συνάντηση του Τσίπρα
Όσον αφορά στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, συμμετείχαν η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, η πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ανδρονίκη Θεοτοκάτου και ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκος Σακελλαρίου, ο οποίος είχε λάβει την απόφαση για αναβολή της Ολομέλειας για τις τηλεοπτικές άδειες, εξαιτίας της έντονης αντιπαράθεσης που ξέσπασε μεταξύ Συμβούλων της Επικρατείας και του ίδιου του Προέδρου ετέθη επί τάπητος το μισθολόγιο των δικαστικών υπαλλήλων.
Στη συνάντηση, συζητήθηκαν σημαντικά λειτουργικά ζητήματα της Δικαιοσύνης, καθώς και η διαμόρφωση του ειδικού μισθολογίου του δικαστικού κλάδου. Όπως αναφέρει ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, η πρόταση της κυβέρνησης για την αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου διαμορφώνει ένα νέα δικαιότερο πλαίσιο καθορισμού των αμοιβών των κρατικών λειτουργών. Ειδικότερα, δεν υπάρχει καμία ονομαστική μείωση μισθών, ενώ θα υπάρξουν και αυξήσεις για το ένα τρίτο των λειτουργών. Επιπλέον, ενσωματώνονται όλα τα επιδόματα στον μισθό, ικανοποιώντας έτσι ένα πάγιο αίτημα του δικαστικού κλάδου, ενώ διατηρούνται τα επιδόματα ειδικών καθηκόντων και μεταπτυχιακών σπουδών.
Σε ό,τι αφορά στην απόδοση του έτερου ήμισυ των δεδικασμένων από το ΣτΕ αναδρομικών, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι θα αποδοθούν στους δικαιούχους, καθώς η Πολιτεία οφείλει να σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις, κατά τρόπο που δεν θα θέτει σε αμφισβήτηση την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
Παράλληλα, συζητήθηκαν και ζητήματα σχετικά με την αύξηση του αριθμού των δικαστικών ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα στελέχωσης των δικαιοδοτικών οργάνων, που ανακύπτουν από την ένταση της προσφυγικής κρίσης και των απαραίτητων διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου.
Όπως υπογραμμίζεται, στόχος των παραπάνω μέτρων είναι να ενισχυθεί η Δικαιοσύνη και η ανεξαρτησία αυτής στην άσκηση των κατά το Σύνταγμα καθηκόντων της, με πλήρη σεβασμόν στο ρόλο της και στη σχέση της με την Εκτελεστική και τη Νομοθετική Εξουσία της Πολιτείας.