Πολιτικη & Οικονομια

Ο ελληνικός πολιτικός σουρεαλισμός

Είναι ατέλειωτος ο κατάλογος

Πάνος Λουκάκος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σουρεαλισμός είναι το κίνημα στην τέχνη, που ένας από τους πατέρες του, ο  Andre Breton, το είχε ορίσει στο Σουρεαλιστικό Μανιφέστο του 1924 ως το ρεύμα κατά το οποίο «η σκέψη υπαγορεύεται χωρίς τον έλεγχο της λογικής και πέρα από κάθε αισθητικό ή ηθικό έλεγχο». Σήμερα στην Ελλάδα ζούμε τον απόλυτο σουρεαλισμό στην πολιτική, καθώς τα όσα σωρευτικά συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό κινούνται σαφώς πάνω και πέρα από τη πραγματικότητα, ασφαλώς χωρίς τον έλεγχο της λογικής και βεβαίως μακριά από αισθητικούς ή ηθικούς ελέγχους.

Ας αφήσουμε κατά μέρος το πρόσφατο παρελθόν, τον Βαρουφάκη, τα χακαρίσματα στα ΑΦΜ και τη δημιουργία παράλληλου τραπεζικού συστήματος με «υποσχετικές», την Κωνσταντοπούλου και τους Γερμανούς που μας χρωστάνε 340 δισεκατομμύρια και δεν τους χρωστάμε τίποτα, τον Λαφαζάνη με τα ρεσάλτα στο Νομισματοκοπείο και την επιστροφή στη δραχμή, τους ζουρνάδες και τις αγορές που θα χόρευαν πεντοζάλη, την κατάργηση των μνημονίων με έναν νόμο και ένα άρθρο, την ανατροπή της ευρωπαϊκής τάξης πραγμάτων, που θα ξεκινούσε από την Ελλάδα, το δημοψήφισμα, την οικονομική βοήθεια της Ρωσίας και την υποστήριξη του Πούτιν στην αντιπαράθεση με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πολλά πολλά άλλα παρεμφερή. Και ας έλθουμε στο παρόν. Στα σημερινά πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Απαριθμώ ορισμένα από αυτά:

Ο υπουργός Παιδείας κ. Φίλης πολύ ορθώς επεδίωξε να αναμορφώσει την απαράδεκτη διδασκαλία των Θρησκευτικών στα σχολεία αλλά πολύ κακώς απλώθηκε σε μία γενικότερη επίθεση κατά της Εκκλησίας με τις αναφορές στις περιόδους της Κατοχής και της χούντας. Τελικά πήγε ο υπουργός Άμυνας κ. Καμμένος στον Αρχιεπίσκοπο και πασιχαρής κατόπιν ακύρωσε  τον υπουργό Παιδείας, ουσιαστικά  καταργώντας τον και υποχρεώνοντάς τον να ανακαλέσει τα όσα είπε και τα όσα σχεδίαζε.

Ο υπουργός Πολιτισμού κ. Μπαλτάς υπερψήφισε μεν τη συμφωνία για το Ελληνικό αλλά δήλωσε ότι οι συσχετισμοί ήταν υπέρτεροι και ανάγκασαν την κυβέρνηση να κάνει πίσω, ότι πρόκειται για μια ήττα στο δρόμο προς τον σοσιαλισμό αλλά κάνουν τον συμβιβασμό που απαιτεί η ήττα και συνεχίζουν τον αγώνα. Προηγουμένως όμως ο υπουργός Επικρατείας κ. Φλαμπουράρης είχε δηλώσει ότι η συμφωνία συμβάλλει στην ανάπτυξη, άρα γιατί να είναι ήττα, όπως υποστήριξε ο συνάδεφός του; Ας σημεωθεί ότι ο κ. Μπαλτάς, ο οποίος είχε διακριθεί και ως εξολοθρευτής της αριστείας στο σύντομο πέρασμά του από το Υπουργείο Παιδείας, είχε επιχειρήσει διά των υπηρεσιών του υπουργείου του να κηρύξει ως αρχαιολογικό χώρο το σύνολο σχεδόν της έκτασης του Ελληνικού, ακυρώνοντας έτσι τη δυνατότητα αξιοποίησής της.

Ο υπουργός Μεταφορών κ. Σπίρτζης δήλωσε ότι καμία δημόσια επιχείρηση που εντάσεται στο νέο Υπερταμείο δεν πηγαίνει προς ιδιωτικοποίηση. Είναι ο ίδιος υπουργός που είχε υπογράψει, αλλά με δάκρυα στα μάτια και «πολύ πόνο», τη σύμβαση γιά τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια. Επ’ αυτού υπήρξε διαφοροποίηση του υπουργού Οικονομικών κ. Τσακαλώτου, που δήλωσε ότι όσο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση και αυτός υπουργός δεν θα ιδιωτικοποιηθούν η ΕΥΔΑΠ και η η ΕΥΑΘ, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ζήτημα γιά τις άλλες ΔΕΚΟ.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκουρλέτης κατήγγειλε τον «πολυπράγμονα και πολυσχιδή» διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ κ. Πιτσιόρλα ότι κινείται αυτόνομα και εξωθεσμικά και δεν ακολουθεί τη γραμμή της κυβέρνησης, αφήνοντας μάλιστα και υπαινιγμούς για χρηματισμό δημοσιογράφων από το Ταμείο για να επιτίθενται εναντίον υπουργών. «Να καθίσει στα αυγά του» ο  κ. Πιτσιόρλας απαίτησε ο κ. Σκουρλέτης, παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι η κυβέρνησή του και ο πρωθυπουργός του διόρισαν τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ, τον οποίον μάλιστα κάλυψε πλήρως η κυβερνητική εκπρόσωπος. «Γίνονται και λάθη στις επιλογές» αντέτεινε ο υπουργός Ενέργειας. Ας σημειωθεί ότι ο κ. Σκουρλέτης είχε δημιουργήσει το μείζον ζήτημα με την επένδυση στις Σκουριές, έφερε τροπολογία που καθιστά αδύνατη τη πώληση της ΔΕΣΦΑ στους Αζέρους –«ουδέν κακόν αμιγές καλού» δήλωσε σχετικά– και αρνείται να αποδεχθεί τη πώληση του 17% της ΔΕΗ, που όμως προβλέπεται ρητά στο εγκεκριμμένο από τη κυβέρνηση επιχειρησιακό πλάνο του ΤΑΙΠΕΔ

Αλλά και ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Δρίτσας είχε αφαιρέσει κρίσιμα σημεία από το νομοσχέδιο κύρωσης της σύμβασης γιά τη πώληση του 67% του ΟΛΠ στη  COSCO, τα οποία ανέτρεπαν τα συμφωνηθέντα με τους Κινέζους και τούτο παρά το γεγονός ότι η συμφωνία είχε  ήδη υπογραφεί από τη κυβέρνησή του. Χρειάστηκε να απειλήσει με αποχώρηση η COSCO και έτσι πειθαναγκάστηκε ο κ. Δρίτσας να κάνει όλες τις αλλαγές που ζήτησε η κινεζική εταιρία, ώστε να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα. «Αυτού του είδους η ιδιωτικοποίηση δεν ήταν στον προγραμματικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ ούτε στο κυβερνητικό πρόγραμμά του», δήλωσε αρειμανίως ο υπουργός, δεν παρέλειψε όμως να αποκαλύψει με ένα δηλητηριώδες σχόλιό του ότι οι αλλαγές που έγιναν στον κυρωτικό νόμο δεν προήλθαν από το υπουργείο του αλλά από τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης.

Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Φωτίου, που είχε γίνει γνωστή με τη δήλωσή της ότι «με το τίποτα, όπως είναι τα γεμιστά, χορταίνει ολόκληρη οικογένεια», επανήλθε υποστηρίζοντας ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι τεμπέληδες, αγράμματοι και υπονομεύουν τη κυβέρνηση και μόνο ένα 25% αυτών τη βοηθάει στο έργο της. Ανασκεύασε εκ των υστέρων, αλλά οι σκέψεις της είναι καταγεγραμμένες σε βίντεο.

Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Κουρουμπλής δήλωσε σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες ότι έχουν ευθύνες πολιτικές και ποινικές αυτοί που ανακήρυξαν τον κ. Καλογρίτσα υπερθεματιστή, αν αποδειχθούν τα στοιχεία της υπόθεσης και βέβαια έσπευσε εκ των υστέρων και αυτός εκών άκων να ανασκευάσει, καθώς ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Επικρατείας κ. Παππάς περιέργως θεωρούν την όλη ιλαροτραγωδία ως το μείζον επίτευγμα της κυβέρνησής τους και το σκληρότερο χτύπημα κατά της διαπλοκής.

Είναι ατέλειωτος αυτός ο κατάλογος και ο χώρος περιορισμένος γιά να συνεχίσω να απαριθμώ περιστατικά του ελληνικού πολιτικού σουρεαλισμού. Και το ερώτημα είναι έως πότε θα αντέξει να ζει αυτή η χώρα χωρίς τον έλεγχο της λογικής και πέρα από κάθε αισθητικό ή ηθικό έλεγχο;