Πολιτικη & Οικονομια

Φίλης: Το σχολείο είναι κοσμικό, ανεξίθρησκο, ουδετερόθρησκο

Τα «νέα» θρησκευτικά, ένα μάθημα γνώσης των θρησκειών και του ορθόδοξου πολιτισμού

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
325910-672592.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Η εκπαίδευση είναι ευθύνη της Πολιτείας και το σχολείο είναι κοσμικό, ανεξίθρησκο, ουδετερόθρησκο, υπογράμμισε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης από το βήμα της Βουλής. Μιλώντας για τις αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών ο υπουργός Παιδείας υποστήριξε ότι γίνεται ένα μάθημα γνώσης των θρησκειών, με προτεραιότητα τη γνώση του ορθοδόξου πολιτισμού.

Σύμφωνα με τον κ. Φίλη το μάθημα των Θρησκευτικών δεν θα εξελιχθεί σε μια σύγκρουση Πολιτείας-Εκκλησίας και επανέλαβε πως τα νέα προγράμματα των Θρησκευτικών έχουν εκπονηθεί από επιτροπή του ΙΕΠ με τη συμμετοχή διακεκριμένων θεολόγων και σε διάλογο με εκπροσώπους της εκκλησίας. Πρόσθεσε ότι διδάσκονται πιλοτικά σε συγκεκριμένα σχολεία εδώ και τρία χρόνια, δηλαδή και επί διακυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ,  και ήρθε η ώρα της αξιολόγησης και της εφαρμογής.

Ο υπουργός Παιδείας ανέφερε για άλλη μία φορά ότι τα προγράμματα θα εφαρμοστούν από φέτος και θα αξιολογηθούν από το ΙΕΠ όπως συμβαίνει με όλα τα μαθήματα, ώστε από του χρόνου να κυκλοφορήσουν και τα νέα σχολικά βιβλία. 

Για τη στάση της Εκκλησίας, σημείωσε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που προβάλλει αντιρρητικό λόγο, ενώ διευκρίνισε πως και για τα ισχύοντα βιβλία είχε διαφωνήσει αλλά η τότε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ τα ενέκρινε. «Σχεδιάσαμε  ένα μάθημα που επιπλέον θα είναι ελκυστικό γιατί θα διδάσκεται με σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους και όχι μετατρέποντας την αίθουσα σε κάποιου είδους άμβωνα», είπε ο υπουργός Παιδείας.

Πρόσθεσε στη συνέχεια: «Μετά από πολλά χρόνια τα σχολεία άνοιξαν με τους εκπαιδευτικούς και τα βιβλία στην ώρα τους. 24.000.000 αντίτυπα σχολικών βιβλίων είχαν αποσταλεί στα σχολεία από τον Ιούλιο. Μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου είχαν προσληφθεί περίπου 12.000 αναπληρωτές, για πρώτη φορά μέσω ΑΣΕΠ όταν την αντίστοιχη ημερομηνία το 2012-2013 μόλις 1.431 αναπληρωτές».

Ο Ν. Φίλης αναφέρθηκε και στην κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων λέγοντας ότι «αυτή η Βουλή μπορεί και πρέπει να καταλήξει στο νέο τρόπο πρόσβασης των παιδιών στα Πανεπιστήμια. Με ευρεία συναίνεση, γιατί οι αλλαγές στην εκπαίδευση και ιδιαίτερα ο τρόπος πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν είναι θέμα μιας τετραετίας».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.