Πολιτικη & Οικονομια

Μπαν Κι Μουν: Άξιοι για Νόμπελ Ειρήνης οι κάτοικοι της Λέσβου

Για προσφυγικό, Κυπριακό και Σκοπιανό συναντήθηκε ο Τσίπρας με τον γγ του ΟΗΕ

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πριν από την ομιλία του στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον γγ του Οργανισμού Μπαν Κι Μουν και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε αντικειμενικά σφιχτό χρονικό πλαίσιο, όπου υπήρξε η δυνατότητα να τεθούν διαγραμματικά τα ζητήματα του Προσφυγικού, του Κυπριακού και εκείνου της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Ο κ. Μπαν ευχαρίστησε την Ελλάδα για την διαχείριση του προσφυγικού, δήλωσε δε εντυπωσιασμένος από τον εθελοντισμό και τον τρόπο αντιμετώπισης των προσφύγων από τους κατοίκους της Λέσβου, την οποία είχε επισκεφθεί.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ο γγ του ΟΗΕ, θεωρεί τους κατοίκους της Λέσβου άξιους για το Νόμπελ Ειρήνης λόγω των προσπαθειών τους.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Μπαν Κι Μουν για την συνεργασία του ΟΗΕ και τον ίδιο προσωπικά για τον ρόλο του στην ανάδειξη του προσφυγικού ως παγκοσμίου ζητήματος, υπογράμμισε την σημασία της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και αναφέρθηκε και στις ειδικές δυσκολίες που αντιμετώπισε η Ελλάδα στην διαχείριση του προσφυγικού από τους φράχτες και τα συρματοπλέγματα που υψώθηκαν σε άλλες χώρες.

Κυπριακό

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός ανέφερε στον ΓΓ του ΟΗΕ ότι υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες χωρίς να έχουμε φθάσει ακόμα σε λύση, εξέφρασε την αισιοδοξία του και επισήμανε ότι καταβάλλεται προσπάθεια εξεύρεσης μιας λύσης στο θέμα της ασφάλειας των πολιτών της Κύπρου, ενώ οι απαντήσεις στο θέμα της ασφάλειας δεν μπορεί να σχετίζονται με παρουσία ξένων στρατευμάτων στο νησί.

Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα κατοχής, και ως τέτοιο πρέπει να το προσεγγίσουμε.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΟΗΕ θα καλέσει στην τριμερή συνάντηση της Κυριακής τις δύο κοινότητες να τηρήσουν τη δέσμευσή τους ότι θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

Σκοπιανό

Ως προς το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, και ενώ στην συνάντηση ήταν παρών και ο Μάθιου Νίμιτς, ο ΓΓ του ΟΗΕ θεωρεί, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ιδιαίτερα θετικά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ενώ ο πρωθυπουργός ανέφερε στον ΓΓ ότι η Ελλάδα έχει σταθερές θέσεις επί του ζητήματος, αλλά παράλληλα καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να βρεθεί λύση η οποία είναι η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ακόμα ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται προς αυτήν την κατεύθυνση περιλαμβάνονται και τα ΜΟΕ, και ότι προφανώς όλα αυτά συνδέονται με την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Μπαν δώρισε στον Έλληνα πρωθυπουργό ένα βιβλίο με τον απολογισμό της θητείας του ως ΓΓ του ΟΗΕ.

Κυβερνητικές πηγές για ομιλία Τσίπρα στη  ΓΣ του ΟΗΕ

Σε ό,τι αφορά στην ομιλία του κ. Τσίπρα στην ΓΣ του ΟΗΕ, οι κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, την αναφορά του στο ότι «δεν θα αφήσουμε τις δυνάμεις του εθνικισμού, της ξενοφοβίας ή του νεοφιλελευθερισμού (να επιβάλλουν την ατζέντα τους)» και τη σταθερή θέση που διατυπώνεται από τον πρωθυπουργό σε όλες τις παρεμβάσεις του και η οποία θέτει το θέμα των φρακτών και της ξενοφοβίας, με τη λογική ότι αν στην Ευρώπη δεν επιλυθεί το προσφυγικό, δεν θα είναι μόνο ζήτημα ανθρωπιστικής κρίσης, αλλά πολιτικής κρίσης.

Σημειώνουν επίσης τη σημασία του σημείου εκείνου της ομιλίας του κ. Τσίπρα όπου τονίζει πως οι δυνάμεις του ρατσισμού και της ξενοφοβίας πήραν την απάντησή τους από τον ελληνικό λαό και προσθέτουν ότι αυτό το απόσπασμα έχει να κάνει με το διεθνές δίκαιο καθώς η Ελλάδα είχε δεχθεί πιέσεις για βίαιη απώθηση στην θάλασσα προσφύγων και μεταναστών, αλλά το Λιμενικό διέσωζε.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν επιπλέον τις αναφορές στην ομιλία του πρωθυπουργού στο Κυπριακό και στο χρέος.

Τονίζουν ακόμα, ότι στο πλαίσιο της ΓΣ του ΟΗΕ, όπου οι ομιλίες είναι ιδιαίτερα διπλωματικού χαρακτήρα, ο πρωθυπουργός επέλεξε να προβεί σε ομιλία με περισσότερο πολιτικό χαρακτήρα.