Πολιτικη & Οικονομια

Ποιοι τελικά οργάνωναν πορείες όλα αυτά τα χρόνια;

Τελείωσε το μνημόνιο ή τώρα πια «καταδικάζουμε τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται»;

Κατερίνα Παναγοπούλου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Θα διηγηθώ δύο ιστορίες. Τρίτη 20/9, 6 το απόγευμα. Μέσα στο Υπουργείο Εργασίας πραγματοποιείται 3μερής συνάντηση ανάμεσα στον αρμόδιο υπουργό, τις ενώσεις του Τύπου και τους εργοδότες για το πώς θα σωθεί το ταμείο των δημοσιογράφων, μετά την κατάργηση από την κυβέρνηση –καθ’ υπόδειξη της τρόικας– του αγγελιόσημου. Έξω από το Υπουργείο είμαστε μόνο τρεις δημοσιογράφοι. Τρεις. Συγκεκριμένα, οι διαπιστευμένοι συντάκτες που καλύπτουμε ρεπορταζιακά το Υπουργείο από ΑΠΕ, ΕΡΤ και STAR. Καμία συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ούτε καν σκέτη συγκέντρωση. Αυτόματος είναι ο συνειρμός με τις ημέρες εκείνες που κάναμε πορείες, απεργίες και στάσεις εργασίας επειδή «διαλύεται ο ΕΔΟΕΑΠ, αφού τον πνίγουν με την οικονομική ασφυξία και από το αγγελιόσημο που του αρπάζουν, οι άνεργοι χάνουν από το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ το δωδεκάμηνο επίδομά τους, μένουν δίχως περίθαλψη από τον ΕΔΟΕΑΠ να ψάχνουν στα σκουπίδια, οι ασφαλισμένοι μένουν δίχως επικουρικό και με αμφίβολη περίθαλψη. Οι συνταξιούχοι χάνουν τα λεφτά τους και όλα αυτά που πλήρωσαν τόσα χρόνια» (όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η ανακοίνωση).

Τώρα που «καταργήθηκε οριστικά το αγγελιόσημο» (όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Εργασίας), πού πήγαν όλα αυτά και έχει τέτοια ερημιά έξω από τα υπουργεία;

Ιστορία νούμερο δύο. Κυριακή 8 Μαΐου. Ημέρα ψήφισης του ασφαλιστικού. Έξω από τη Βουλή κάποιοι διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα κατά της κυβέρνησης και διαλύονται. Η Αθήνα δεν καίγεται, βιτρίνες δεν σπάνε, η πόλη δεν μπαχαλοποιείται. Την επομένη, ο υπουργός κ. Καρούγκαλος ειρωνεύεται τη μικρή συμμετοχή, λέγοντας χαρακτηριστικά στον ΑΝΤ1: «Εάν το ασφαλιστικό ήταν νόμος λαιμητόμος, θα ’τρεμε η γη έξω από τη Βουλή»… Να σημειωθεί ότι πρόκειται για το νόμο που μείωσε επικουρικές συντάξεις, μερίσματα, εφάπαξ, κύριες συντάξεις μέσω της επέκτασης της εισφοράς υγείας, πήγε την εθνική σύνταξη στα 345 ευρώ με 15 έτη εργασίας, κατάργησε το ΕΚΑΣ για χαμηλοσυνταξιούχους και μείωσε τα ανώτατα πλαφόν στις συντάξεις. 

Πού πήγαν όλοι αυτοί που φώναζαν «να καεί, να καεί, το μπουρδέλο η Βουλή» και έστηναν κρεμάλες στο Σύνταγμα για την κατάργηση του επιδόματος έγκαιρης προσέλευσης και του δικαιώματος συνταξιοδότησης στα 40 (με 3.000 ευρώ σύνταξη); Ποιος υποδαύλιζε αυτές τις ενέργειες; Ποιος οργάνωνε τις «αυθόρμητες αντιδράσεις των πολιτών κατά των υπουργών του μνημονίου;» Τελείωσε το μνημόνιο ή τώρα πια «καταδικάζουμε τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται»;

Ο μόνος, πάντως, που ακόμα ενθαρρύνει τον κόσμο να κάνει πορείες είναι ο υπουργός Εργασίας, ο οποίος καλούσε πριν λίγους μήνες «ο κόσμος να βγει στους δρόμους. Αυτά που υποστηρίζει, είναι αυτά που υποστηρίζω κι εγώ» (10/1/16). Αλλά αυτός δεν πιάνεται. Είναι κομμουνιστής.