Πολιτικη & Οικονομια

Τι (δεν) ξέρει ο κ. Τζο Μπάιντεν για το μεταναστευτικό στην Ελλάδα

Οι εξελίξεις έχουν πάρει εκ νέου δραματικές διαστάσεις

Ευτύχης Παλλήκαρης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μπορεί ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κ. Τζο Μπάιντεν να είπε καλές κουβέντες στον Αλέξη Τσίπρα για τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, ωστόσο οι εξελίξεις στην Ελλάδα έχουν πάρει εκ νέου δραματικές διαστάσεις.

Ήδη η επίσημη καταγραφή για τους πρόσφυγες και μετανάστες στα κέντρα υποδοχής έχει ξεπεράσει τον αριθμό των 60.000 − ένα «ψυχολογικό όριο» που η κυβέρνηση φοβόταν εδώ και καιρό.

Το ξέσπασμα βίας στη Μόρια της Λέσβου αλλά και οι αντιδράσεις των κατοίκων σε Λέσβο και Χίο ήρθαν σε μια δύσκολη πολιτική συγκυρία σε Ελλάδα και Ευρώπη. Στην Ελλάδα ανέκυψε σοβαρό πολιτικό πρόβλημα σχετικά με τη διαχείριση του προβλήματος με την παραίτηση του γεν. Γραμματέα κ. Οδ. Βουδούρη και τις καταγγελίες του κατά του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού κ. Μουζάλα.

Ταυτόχρονα στην Ευρώπη το ρεύμα του ευρωσκεπτικισμού δυναμώνει και οι πρόσφατες τοπικές εκλογές στο Βερολίνο κατέδειξαν το πρόβλημα που υπάρχει στην καρδιά της Ευρώπης. Κι αυτό, την ώρα που ο χρόνος κυλάει και εκπνέει το «τελεσίγραφο» του Τούρκου προέδρου Τ. Εργτογάν για υιοθέτηση της βίζας προς τους Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν στην Ε.Ε. μέχρι το τέλος του χρόνου.

Σύμφωνα με την περιφερειάρχη Βορ. Αιγαίου κ. Χριστιάνα Καλογήρου, η Λέσβος και η Χίος έχουν γίνει οι αδύναμοι κρίκοι στο πρόβλημα καθώς όσοι φτάνουν εκεί ανυπομονούν να μετακινηθούν προς Ευρώπη. Ωστόσο, η διαδικασία χορήγησης ασύλου είναι αργή και η επαναπροώθηση των μεταναστών αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση, με αποτέλεσμα να επικρατεί εκνευρισμός, οργή και τελικά ξέσπασμα βίας. Ο «ιός» μεταφέρεται από τα hotspots στους κατοίκους των νησιών που αντιδρούν, την ώρα που ακροδεξιά στοιχεία επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την ένταση, υποδαυλίζοντας αισθήματα ρατσισμού και ξενοφοβίας.

Η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις εντάσεις, επιχειρεί τώρα να αναβιώσει λύσεις που ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση απέρριπτε. Έτσι το πάλαι ποτέ «γκέτο» της Αμυγδαλέζας μεταμορφώνεται σε κέντρο υποδοχής, την ώρα που στην πράξη υιοθετείται η λύση των πλωτών hot spots, μια λύση που είχε προτείνει σε ανύποπτο χρόνο ο κ. Ευ. Βενιζέλος, την προωθεί τώρα ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών κ. Αλφάνο και μελετά ο επίτροπος κ. Δημ. Αβραμόπουλος.

Την ίδια ώρα, η συνύπαρξη μεταναστών και προσφύγων σε αστικά κέντρα στην επικράτεια έχει δημιουργήσει εντάσεις και αναζωπυρώνει την υιοθέτηση ακραίων πολιτικών θέσεων κατά των παιδιών των μεταναστών. Σοβαρή ευθύνη καταλογίζεται στο Υπουργείο Παιδείας που, αν και διακήρυττε ότι έχει σχέδιο ένταξης των 20.000 και πλέον προσφυγόπουλων στα σχολεία, αποδεικνύεται ότι τέτοιο σχέδιο απλώς δεν υπάρχει...

Οι εξελίξεις στο μεταναστευτικό-προσφυγικό, σε συνδυασμό με τις εμπλοκές στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες αλλά και τις αποκαλύψεις για την Τράπεζα Αττικής δημιουργούν ένα εκρηκτικό πολιτικό πεδίο που προκαλεί πολιτική οξύτητα αλλά και απρόβλεπτες εντάσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, με υπουργούς να αλληλοκατηγορούνται και άλλους να διαψεύδουν το βράδυ όσα δηλώνουν το πρωί, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα όσα είπε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Κουρουμπλής για το ενδεχόμενο πολιτικών και ποινικών ευθυνών σχετικά με την υπόθεση Καλογρίτσα.

Και ασφαλώς στο επικείμενο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, τα όσα καλά λόγια είπε ο κ. Μπάιντεν στον Έλληνα πρωθυπουργού δεν μπορούν να αποτελέσουν επιχείρημα για να ξεπεραστούν οι εντάσεις και οι διχογνωμίες...