Πολιτικη & Οικονομια

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης θέλει να επιστρέψει τη χώρα στη χειρότερη μνημονιακή πενταετία

Χαρακτήρισε επικίνδυνες της εξαγγελίες του προέδρου της ΝΔ στη ΔΕΘ

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
324829-669927.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Βολές κατά του προέδρου της ΝΔ εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτήρισε τις εξαγγελίες Μητσοτάκη, από το βήμα της ΔΕΘ χθες, επικίνδυνες για την οικονομία και την κοινωνία, και σημείωσε: «Θέλει να επιστρέψει τη χώρα στη χειρότερη μνημονιακή πενταετία 2010-2015». 

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε εξελίξεις για το χρέος σύντομα, κλείσιμο της διαπραγμάτευσης για τα 2,8 δισ. ευρώ έως το τέλος του μήνα και υλοποίηση των εξαγγελιών (π.χ. πάγωμα οφειλών στον ΟΑΕΕ) που έκανε προσφάτως από τη Θεσσαλονίκη.

Τόνισε ότι η οικονομία δείχνει τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης, ενώ παράλληλα η κοινωνία είναι όρθια. Απαντώντας στις καταγγελίες περί παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη, επισήμανε ότι είναι ανεξάρτητη να κάνει τη δουλειά της, χωρίς τις παρεμβάσεις του παρελθόντος.

Συγκεκριμένα, ανοίγοντας τη δεύτερη ημέρα των εργασιών της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Συγκρουόμαστε με το κατεστημένο, με αυτό που τόσα χρόνια ξεζούμιζε και στα χρόνια της κρίσης λεηλάτησε την κοινωνία. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις της παλιάς Ελλάδας έχουν συμμαχήσει απέναντι σε εμάς. Απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση μας. Έχουν κάθε λόγο να το κάνουν γιατί οι ολιγάρχες καταλαβαίνουν πως η κυβέρνηση μας έχει βαθιές ρίζες μέσα στην κοινωνία. Σήμερα η χώρα δεν είναι το μαύρο πρόβατό στην Ευρώπη αλλά αναλαμβάνει πρωτοβουλίες. Ανακάμπτουμε χωρίς να αποδεχόμαστε τη λελασία της κοινωνίας. Βγαίνουμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια».

Όπως είπε: «Δεν ήρθαμε εδώ για να καταλάβουμε κυβερνητικές θέσεις, ήρθαμε για να τελειώσουμε με το παλιό, χωρίς ψέματα, που διαρκώς επαναλαμβάνει η ΝΔ. Προφανώς ο ελληνικός λαός δεν πλέει σε πελάγη ευτυχίας, αφού δυστυχώς στο πλαίσιο αυτής της Ευρώπης, βρισκόμαστε υποχρεωμένοι σε μια περίοδο προσαρμογής.

» Όταν λέγαμε πριν τις εκλογές και μετά τις εκλογές, ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί για όλους το εννοούσαμε. Τελείωσαν οι προνομιακές σχέσεις της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας. Κάποιοι δεν μπορούν να το αποδεχτούν ότι η δικαιοσύνη κάνει τη δουλεία της, νιώθουν τόσο άβολα που τώρα τελευταία δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα. Ψεύδη για την οικονομία, για τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, ψεύδη για τη διαπραγμάτευση για το χρέος, για τις τηλεοπτικές άδειες. »

Αναφερόμενος στο θέμα Στουρνάρα, σημείωσε ότι μετά τη χθεσινή συνάντηση είπε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, αυτό που δεν μπορεί να καταλάβει η ΝΔ, ότι η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, ενώ  αποσυνέδεσε την έρευνα για το ΚΕΕΛΠΝΟ με την κατάσταση της ΤτΕ και την οικονομία.

Οι σχέσεις της Τράπεζας της Ελλάδος και της εκάστοτε κυβέρνησης πρέπει να κινούνται σε πλαίσιο που να μην θέτουν σε κίνδυνο το τραπεζικό σύστημα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι οι δεσμεύσεις που παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη ισχύουν, σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ θα κλείσουν στο τέλος του μήνα, καθώς και ότι πολύ σύντομα θα υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις για το χρέος, που θα σημάνουν το τέλος της επιτροπείας.

Αναφερόμενος στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Φωνάζουν στα πρωτοσέλιδα τους για καταστροφή, οι επιχειρηματίες που οι επιχειρήσεις τους στηρίζονταν σε θαλασσοδάνεια που τώρα δεν μπορούν να πάρουν. Αυτοί βουλιάζουν, όχι η χώρα».

Ο πρωθυπουργός συνέχισε, λέγοντας: «Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές συχνότητες, είχε ως γνώμονα την προστασία του δημοσίου συμφέροντος. Τα 246 εκατ. ευρώ αποτέλεσαν την ταφόπλακα των επιχειρημάτων της διαπλοκής. Μέχρι και το τελευταίο ευρώ, που θα βγει από τους συμπολίτες μας που θέλουν να κατέχουν συχνότητα, θα πάει στον ελληνικό λαό που έχει ανάγκη». 

Πρόσθεσε, δε, ότι «εάν κάποιος από τους υπερθεματιστές -δεν μας ενδιαφέρει ποιος, κανείς δεν είναι φίλος μας- δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει ή να δικαιολογήσει τα χρήματα του, θα εκπέσει το επόμενο δευτερόλεπτο».

Αναφερόμενος στη χθεσινοβραδινή ομιλία του προέδρου της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός τη χαρακτήρισε «όργιο συκοφαντίας» και πρόσθεσε ότι, στον αρχηγό της ΝΔ δεν του αρέσουν τα καθαρά πρόσωπα, του αρέσουν τα πρόσωπα της διαπλοκής. Ο Κ. Μητσοτάκης δεν εξήγγειλε μόνο πράγματα που δεν γίνονται, εξήγγειλε πράγματα επικίνδυνα και για την κοινωνία και για την οικονομία, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον πρόεδρο της ΝΔ ως το αγαπημένο παιδί των δανειστών και σημείωσε ότι έτσι θα πετύχει αυτά που εξαγγέλει. «Είναι ωραία λύση η μείωση των φόρων, όμως γιατί δεν το έκαναν όταν ήταν στην κυβέρνηση; Όμως τότε και το κράτος σκότωναν και τους φόρους δεν μείωναν». Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η μείωση των φόρων που εξαγγέλλει θα γίνει «σκοτώνοντας τα νοσοκομεία και διαλύοντας το κοινωνικό κράτος».

Ο ίδιος έκανε λόγο για εμμονή του κ. Μητσοτάκη με το δημόσιο, σημειώνοντας ότι θα ήταν γραφική εάν δεν ήταν επικίνδυνη. Το τετράπτυχο που τον χαρακτηρίζει είναι: «περικοπές, απολύσεις, ξεπούλημα, απορρύθμιση» υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον αρχηγό της ΝΔ να εξηγήσει τι σημαίνει για τους δασκάλους, τους γιατρούς, τους αστυνομικούς και για τα ειδικά μισθολόγια, η αναφορά του στα 650 εκατ. ευρώ από τις αυξήσεις των δημοσίων υπαλλήλων.

Αίσθηση έκανε, δε, η αναφορά του: «Άκουσα τους αστυνομικούς να λένε ότι θα συλλάβουν τον Χουλιαράκη, που ψάχνει να βρει λύση. Αν θέλουν να συλλάβουν κάποιον θα τους έλεγα να πάνε στη Θεσσαλονίκη».

Σε άλλη αποστροφή του, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι ο Κ.Μητσοτάκης δεν πρόκειται να υποστηρίξει την υγιή επιχειρηματικότητα, αλλά την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα και το μοντέλο Siemens.

 

«Να τον ευχαριστήσουμε θερμά για τη χθεσινή του ομιλία, γιατί θύμισε σε όλους την καταστροφική 5ετία 2010-2015. Πρέπει να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να μην υλοποιηθούν αυτές οι πολιτικές» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, τόνισε ότι «προχωρήσαμε σε μια σειρά σημαντικών παρεμβάσεων, στις λίστες φοροδιαφυγής και πολλά άλλα, μέχρι και την απλή αναλογική, φέραμε -δεν τα καταφέραμε όμως- στο δημοσιονομικό σκέλος, όχι όμως γιατί κοροϊδέψαμε κάποιον. Κάναμε την πιο σκληρή διαπραγμάτευση που έχει γίνει ποτέ. Και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για να υλοποιήσουμε αυτά που έχουμε ανακοινώσει».

Επιστρέφοντας στο βασικό αντικείμενο της Κεντρικής Επιτροπής, παρατήρησε ότι «το επόμενο διάσημα ενόψει του Συνεδρίου, έχουμε να σηκώσουμε στις πλάτες μας το ιστορικό καθήκον και για το κόμμα μας αλλά κυρίως για την ανασυγκρότηση της χώρας, σε οικονομία και κοινωνία. Χρειάζεται αλλαγή πορείας».

Ανέφερε ότι «δεκαοχτώ μήνες κάνουμε μια προσπάθεια, έχουμε επιλέξει να κινηθούμε με το καθήκον της πρώτης Αριστερής κυβέρνησης. Η Αριστερά δεν μπορεί να παραιτηθεί από τον αγώνα, αλλά να κερδίζει και όχι μόνο τις μάχες αλλά να κερδίζει και τον πόλεμο. Ο στόχος μας ήταν η Ελλάδα να αποχτήσει δυνατή φωνή στην Ευρώπη και θα συνεχίσουμε να δίνουμε μάχη για το τέλος της λιτότητας. Κάναμε υποχωρήσεις αλλά ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει το να ζητά μια άλλη Ευρώπη».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.