- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Τον προτιμώ λαϊκιστή. Είναι η γλώσσα της πολιτικής του μήτρας, δηλαδή η μητρική του, και γι’ αυτό ξέρει την ψυχή της, τον ακριβοδίκαιο χειρισμό της, τις λεπτές αποχρώσεις της, το πλούσιο λεξιλόγιό της προσαρμοσμένο σε κάθε περίσταση, το λυρισμό της και το συναισθηματικό χειρισμό της. Άλλωστε με εργαλείο αυτή τη γλώσσα διέπρεψε κι έγινε ό,τι έγινε – για να είμαστε δίκαιοι, είναι ο Μπαμπινιώτης της.
Όταν προσπαθήσει να μιλήσει τη γλώσσα του ορθολογισμού την παθαίνει όπως όταν μιλά σε παγκόσμια φόρα στα αγγλικά. Δεν έχει ζήσει στην πατρίδα της άλλης γλώσσας, δεν έχει συναντηθεί με την κουλτούρα της, το ψυχολογικό της υπόστρωμα, το πολιτισμικό της βάθος. Τη γλώσσα του ορθού λόγου την έμαθε τσάτρα πάτρα με δασκάλα και λεξικό, με συντακτικό και γραμματική και όχι με συναναστροφή, αργκό, λογοτεχνία, ποίηση. Του είναι και θα του είναι μια ξένη γλώσσα όσο κι αν τον καλούν σε σεμιναριακά κάμπους διάφοροι ευρωπαίοι ηγέτες. Αυτά είναι απλώς ανταλλαγές Εράσμους – σου δίνω ευρωπαϊκό κύρος μου δίνεις αριστερό άλλοθι.
Θα ήθελε να μπορούσε να μιλήσει στη μελλοντική άνεργη δημοσιογράφο στη γλώσσα του. Να της πει ότι οι ευρωπαίοι τοκογλύφοι και οι μνημονιακοί Τσολάκογλου της στερούν τη δουλειά και ότι η αριστερά θα της τη δώσει πίσω, στην ίδια και σε εκατομμύρια άλλους. Να της πει ότι οι υπεύθυνοι της ανθρωπιστικής κρίσης που τώρα μαστίζει και την ίδια θα αντιμετωπίσουν τη δίκαιη οργή του λαού σε ικριώματα στο Σύνταγμα. Αυτά ήταν τα λόγια της δικής του γλώσσας, της δικής του ψυχής. Είχε όμως ένα κώλυμα. Αυτός που στερούσε τη δουλειά της δημοσιογράφου τώρα ήταν ο ίδιος. ΄Επρεπε επομένως να κάνει ταχύρρυθμη μετάφραση της γλώσσας του στα ορθολογικά, αυτά που παλιά τα έλεγε νεοφιλελεύθερα. Για αυτό και μίλησε όπως δε θα διενοείτο ποτέ να μιλήσει ούτε κάποιος πραγματικός νεοφιλελεύθερος. Γι’ αυτό και η απάντησή του είχε την ενσυναίσθηση, τη λεπτότητα και τον γλωσσικό πλούτο παλιού καμακιού της Ρόδου.
Δεν είσαι μόνο εσύ άνεργη, κοριτσάκι μου, εκατομμύρια είστε. Μία ακόμα, σιγά τα ωά. Ένα ακόμα νούμερο, δηλαδή, μία μονάδα στη στατιστική, μία λελογισμένη απώλεια, μία εντός του αποδεκτού παρενέργεια της αυτορρύθμισης της αγοράς. Ειδικά εσύ είσαι και αναίσθητη, μίσθαρνο όργανο και αγνώμων, φυσικά, γιατί θα έρθουν προγράμματα επιδότησης και κάπως μπορείς να ελπίζεις. Μέχρι τότε και ευχαριστημένη να είσαι που υπάρχει ο ΟΑΕΔ. Μα τι έχετε πάθει όλοι σας και δε βλέπετε ότι η ανάπτυξη με χρόνια και καιρούς θα αναστήσει κάποιους από σας, οι άλλοι, τι να κάνουμε, όλες οι μάχες έχουν απώλειες. Στο τέλος θα μετρηθούν με το επί τοις εκατό.
Δεν ήταν κυνικός, δεν ήταν ανάλγητος, δεν ήταν αδίστακτος. Τον παρεξήγησαν όλοι. Προσπαθούσε ο δύστυχος με νευρικότητα, αμηχανία και θυμό για τον εαυτό του, να βάλει στη σειρά ξένες λέξεις για να φτιάξει φράσεις που βγάζουν νόημα, σε μια βασανιστική προφορική εξέταση για το Lower του ορθού λόγου. Κατάφερε το αποτέλεσμα να φαίνεται λογικά συνεκτικό, ήταν αδύνατον όμως να μην είναι συναισθηματικά ανάπηρο.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καλεί σε διάλογο χωρίς μπλόκα
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης καλεί σε αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων
Η υπουργός Παιδείας ανακοινώνει την επέκταση του θεσμού μετά την πρώτη επιτυχημένη χρονιά
Όσα αλλάζουν από τον Ιανουάριο - Όφελος για εκατομμύρια πολίτες
Αντιδράσεις των συγγενών των θυμάτων
Παρόντες στο περιστατικό ήταν τουλάχιστον άλλοι έξι δημοσιογράφοι και οι συνεργάτες του ευρωβουλευτή
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών εκπροσώπησε την Ευρωζώνη στη συνεδρίαση
Η μηνιαία κλήρωση για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές ανέδειξε 556 τυχερούς
Υπερψηφίστηκε στη Βουλή η οριστική μεταφορά των αρμοδιοτήτων του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ
Σφοδρή κριτική του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή για τον «διάλογο» στον πρωτογενή τομέα, τη μεταφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ και την απουσία νησιωτικών πολιτικών
«Το βιβλίο είναι απολύτως πρωτότυπο και δικό μου και κανενός άλλου», τόνισε ο υπουργός Υγείας
Αιχμές από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στην Επιτροπή Θεσμών για την ακρίβεια, τα πρόστιμα αισχροκέρδειας και τον ρόλο της νέας Αρχής
Επτά δεν μπορούν να επιλυθούν
Εγκρίθηκε από τη Βουλή η πρόταση του Τάκη Θεοδωρικάκου
«Τώρα βρίζει τους πάντες με ψέματα, επιτέθηκε σε σύζυγο υπουργού»
Πέρασε και η τροπολογία με τις ρυθμίσεις για τις οφειλές δανείων σε ελβετικό φράγκο ψηφίσθηκε
Οι ανακοινώσεις και οι διευκρινίσεις για το πάγιο ύδρευσης και το πάγιο αποχέτευσης
Τι ανέφερε ο Μάκης Βορίδης στον ΣΚΑΪ - Τι απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ
Πώς γίνεται ο σύντροφος Πολάκης να είναι ο μόνος συνεπής
Αναβάθμιση υπηρεσιών για διευκόλυνση των φορολογούμενων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.