Πολιτικη & Οικονομια

Σας απολύουμε, σας δουλεύουμε & ψαρεύουμε ψηφοφόρους

Το κυβερνητικό αφήγημα για τα Μέσα έχει με σαφήνεια στηθεί

Κατερίνα Παναγοπούλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η προφανής απορία μετά την προτροπή του υπουργού Εργασίας στους απολυμένους των ιδιωτικών καναλιών να ανοίξουν site, είναι, τι θα έλεγε άραγε ο ΣΥΡΙΖΑ εάν όταν έκλεισε η ΕΡΤ ο τότε υπουργός Εργασίας έλεγε στους απολυμένους «δεν θα υπάρξει άνεργος, θα σας βοηθήσουμε να φτιάξετε site»!

 

Αυτό ρωτήσαμε οι δημοσιογράφοι τον Γιώργο Κατρούγκαλο και η απάντηση που μας έδωσε έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον:

«Η ουσία της πρότασης ήταν να υπάρξει επιδότηση της θέσης εργασίας, ώστε να μην υπάρξει άνεργος. Πώς μεταφράστηκε; Ότι είναι πρόταση τύπου Μαρίας Αντουανέτας “αν δεν έχετε δουλειά να ανοίξετε site”»

Αυτό που προτείναμε βασικά είναι να χρησιμοποιηθεί το επίδομα ανεργίας του δημοσιογράφου ως επιταγή επανένταξης. Τη δεύτερη μέρα που ο απολυμένος θα είναι στο ταμείο ανεργίας θα διαλέξει τον εργοδότη του, δηλαδή ένα από τα κανάλια που θα λειτουργούν νόμιμα. Ο εργοδότης θα πρέπει να συμπληρώσει το υπόλοιπο ποσό μέχρι το ύψος της τελευταίας ισχύουσας σύμβασης εργασίας. Γιατί ξέρετε –συνέχισε ο υπουργός– υπάρχουν κανάλια που πληρώνουν δημοσιογράφους με το μισθό του ανειδίκευτου εργάτη. Δεν είναι σωστό αυτό. Ακόμα και αν είναι νόμιμο δεν είναι ηθικό. Η άλλη προϋπόθεση για να συμμετάσχει ο εργοδότης στο πρόγραμμα είναι να μην απολύσει κανέναν εργαζόμενο για τα επόμενα 2 χρόνια».

 

Πρακτικά, δηλαδή, τι προτείνει ο υπουργός;

Θα πάνε π.χ. οι απολυμένοι του STAR, του MEGA και του ALPHA στον Γιάννη Αλαφούζο, ιδιοκτήτη του ΣΚΑΪ, και θα του πουν: Ο υπουργός είπε ότι μπορούμε να διαλέξουμε τον εργοδότη μας. Διαλέξαμε εσένα, λοιπόν, πάρε τα χρήματα του επιδόματος ανεργίας μας και συμπλήρωσε όσα λείπουν μέχρι την τελευταία ισχύουσα συλλογική σύμβαση εργασίας. Ξέρουμε ότι δεν είναι σε ισχύ η σύμβαση και ότι η συντριπτική πλειοψηφία πληρώνεται με μισθό κάτω της σύμβασης, αλλά «το Υπουργείο Εργασίας δεν θέλει ζούγκλα» και λέει ότι «μπορεί να είναι νόμιμο, αλλά δεν είναι ηθικό». Επομένως συμπλήρωσε άλλα 1.000 ευρώ το μήνα –τουλάχιστον– για τον καθένα.

 

Επίσης θα του θυμίσουν ότι, εάν τους προσλάβει, θα πρέπει να δεσμευτεί ότι για τα επόμενα 2 χρόνια δεν θα απολύσει κανέναν εργαζόμενο».

 

Ποιος καναλάρχης (που έδωσε από 40 έως 74 εκ. ευρώ για να αποκτήσει κανάλι, μέσα σε μία νεκρή διαφημιστική αγορά) δε θα δεχτεί εάν τόσο… «δελεαστικό» deal ;

 

Προφανώς κανένας, αλλά η στόχευση δεν είναι ο εν δυνάμει άνεργος δημοσιογράφος. Είναι το κομματικό ακροατήριο. Το ακροατήριο εκείνο που ικανοποιείται όταν βλέπει ότι ο υπουργός βάζει και τον δημοσιογράφο να τρέξει στα προγράμματα του ΟΑΕΔ. Ο ψηφοφόρος εκείνος που απολύθηκε και ακούει τη μόνιμη κυβερνητική επωδό για «ευνοημένο κλάδο των δημοσιογράφων» και «διαπλεκόμενα ΜΜΕ». Ο απογοητευμένος ψηφοφόρος που εργαζόταν σε επιχείρηση που έβαλε λουκέτο και βρέθηκε στο δρόμο να ψάχνει τα προγράμματα του ΟΑΕΔ. Το ότι το λουκέτο αυτή τη φορά το βάζει η ίδια η κυβέρνηση και όχι ο επιχειρηματίας, τεχνηέντως αποσιωπάται.  

 

Καθόλου τυχαίο δεν είναι, άλλωστε, ότι την ίδια παράσταση ανέβασε και ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ, όταν η δημοσιογράφος του ALPHA του θύμισε «με απολύετε από τη δουλειά μου έπειτα από 21 χρόνια εργασίας, ενώ δουλεύω σε μία κερδοφόρα επιχείρηση που πληρώνει τις υποχρεώσεις της. Ήξερα πως μέχρι σήμερα απέλυαν οι εργοδότες, όχι οι κυβερνήσεις».

 

Ο Αλέξης Τσίπρας κινήθηκε ξανά στην ίδια γραμμή: «Δεν είστε οι μόνοι εργαζόμενοι που χάνουν τη δουλειά τους…» οι άλλοι απολυμένοι «δεν είχαν μανούλα να τους κλάψει» – παραβλέποντας για μία ακόμη φορά αυτό που του θύμισε στη συνέχεια της συνέντευξης η δημοσιογράφος του STAR «εμάς όμως δεν μας κλείνει η οικονομική κρίση, μας κλείνετε εσείς». Έφτασε μάλιστα στο σημείο να συγκρίνει το μαύρο που ρίχνει η κυβέρνηση στα ιδιωτικά κανάλια, με το λουκέτο που έβαλε το ALTER και η Ελευθεροτυπία λόγω υπέρογκων χρεών.

 

Η κυβερνητική στρατηγική είναι πλέον σαφής. Μη έχοντας κάποια ουσιαστική απάντηση στο ότι είναι η κυβέρνηση και όχι ο επιχειρηματίας που βάζει το λουκέτο, το κυβερνητικό επιτελείο μοιράζει καθρεφτάκια στους ιθαγενείς. Στοχεύοντας στη διέγερση των πιο ταπεινών ενστίκτων των πολιτών, τους περνάει το μήνυμα ότι «όπως και εσείς μείνατε άνεργοι, έτσι θα αφήσουμε άνεργους και τους δημοσιογράφους». «Δεν είστε η μόνη που μένετε άνεργη» είπε ο πρωθυπουργός. Λειτουργώντας διχαστικά, η κυβέρνηση φέρνει αντιμέτωπο τον εν δυνάμει άνεργο με τον άνεργο που θα ανακουφιστεί αφού «δεν είναι ο μόνος που βρίσκεται σε αυτή τη θέση». Στην ίδια στρατηγική κατεύθυνση ήταν και οι μνημειώδεις ανακοινώσεις Γεροβασίλη, που πέρα από τη διάθεση ελέγχου όσων μεταδίδουν τα ΜΜΕ, στόχο έχουν την απαξίωση των καναλιών στη συνείδηση του μέσου πολίτη, ώστε το λουκέτο που τους βάζει να φανεί ως κάτι λογικό. 

 

Αρωγός σε όλα αυτά, η πιο αποδιοργανωμένη αντιπολίτευση όλων των εποχών, που βγάζει κολεγιακές ανακοινώσεις, ενώ κατά βάση όλη μέρα ασχολείται είτε με τη ανασύνθεσή της (στην περίπτωση της κεντροαριστεράς) είτε με τη διατήρηση των εσωκομματικών της ισορροπιών ανάμεσα στο μητσοτακικό και καραμανλικό μπλοκ (στην περίπτωση της ΝΔ). Αρκεί να σκεφτεί κανείς τι θα γινόταν αν έβγαινε ο Σαμαράς όταν ήταν πρωθυπουργός και έλεγε με ύφος σε απολυμένη της ΕΡΤ «το τζάμπα πέθανε!» και την επομένη έβγαινε ο τότε υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, και ανέβαζε φωτογραφία της απολυμένης με τον Τσίπρα, αποκαλώντας την «λιβανιστήρι των καναλαρχών και του Τσίπρα».

 

Όσον αφορά στο αρχικό ερώτημα, τι θα έλεγε άραγε ο ΣΥΡΙΖΑ αν, όταν έκλεισε η ΕΡΤ, ο τότε υπουργός Εργασίας έλεγε στους απολυμένους «θα σας βοηθήσουμε να φτιάξετε site», ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε:

«Η ΕΡΤ ήταν παραβίαση της νομιμότητας, γιατί προβλέπεται στο Σύνταγμα κρατικό κανάλι (η ΝΕΡΙΤ μάλλον ήταν ιδιωτικό για να μην πιάνεται ως κρατικό), ενώ τα κανάλια για να λειτουργούν χρειάζονται άδεια».

 -Είναι τήρηση της νομιμότητας 4 δημόσια και 4 ιδιωτικά κανάλια; ρωτήσαμε οι δημοσιογράφοι και ο υπουργός απάντησε με μία ιστοριούλα με μαγαζί με τυρόπιτες. (Όπου «μαγαζί με τυρόπιτες», τα κανάλια).

«Μπορεί κάποιος να κάνει τις καλύτερες τυρόπιτες στην Αθήνα και να έχει και 10 άτομα προσωπικό. Αν όμως δεν έχει ταμειακή μηχανή θα τον κλείσει η εφορία. Αλλά δεν είναι όμως μόνο θέμα νομιμότητας, είναι και θέμα δημοκρατίας. Γιατί η διαπλοκή ξέρετε πού καταλήγει».

 

Αυτό πάντως που δεν ξέρουμε, σίγουρα, πού καταλήγει είναι το κυβερνητικό αφήγημα για τους ανέργους. Σύμφωνα με τον κ. Σπίρτζη και τον κ. Παππά «δεν θα υπάρξουν άνεργοι από τα ιδιωτικά κανάλια». Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο «αντικειμενικά θα υπάρξουν άνθρωποι που δεν θα μπορέσουν να απορροφηθούν από τα νέα κανάλια». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό δεν έγινε και τίποτα γιατί «δεν είστε και οι μόνοι που θα χάσετε τη δουλειά σας».

 

Για την ώρα 1.900 εν δυνάμει άνεργοι αναρωτιούνται: Σοβαρά, τώρα, η κυβέρνηση μας δουλεύει τόσο χοντρά;