Πολιτικη & Οικονομια

Αβραμόπουλος: Δεν τίθεται θέμα αποκλεισμού κράτους από τη Σένγκεν

Προβληματισμένος ο Έλληνας επίτροπος για την έλλειψη προόδου στο προσφυγικό

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία της ζώνης Σένγκεν, ενώ παράλληλα είναι προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο», τόνισε μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, διευκρινίζοντας πάντως ότι «δεν τίθεται θέμα για το τέλος της ζώνης Σένγκεν, ούτε για αποκλεισμό κάποιου κράτους μέλους από αυτήν».

Ο κ. Αβραμόπουλος εμφανίστηκε προβληματισμένος για την έλλειψη αξιόλογης προόδου στο προσφυγικό και στάθηκε στην ανάγκη να υπάρξει μία «συνεπής και συντονισμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση». Εξήγησε ότι με την έκθεση προόδου που θα καταθέσει η Επιτροπή την ερχόμενη εβδομάδα, εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Φεβρουαρίου, σκοπεύει «να είναι ειλικρινής ως προς την περιορισμένη πρόοδο εφαρμογής των δράσεων».

Αναγνώρισε επίσης ότι στο επίπεδο εσωτερικής πολιτικής η λίστα των όσων υπολείπονται να γίνουν είναι μεγάλη: μετεγκατάσταση, επανεγκατάσταση, πλήρης λειτουργία των hotspots, επιστροφές, κοινές επιχειρήσεις με τη συνεργασία της Frontex και της EASO.

Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στη συνέχεια στην υιοθέτηση από την Επιτροπή της έκθεσης Αξιολόγησης του Σένγκεν για την Ελλάδα. Εξήγησε, ότι η έκθεση βασίζεται σε μη προαναγγελλόμενες επιτόπιες επισκέψεις, οι οποίες έλαβαν χώρα το Νοέμβριο του 2015.

Στην έκθεση, «καταγράφηκαν σημαντικές ελλείψεις στη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων από την Ελλάδα» εξήγησε. «Ωστόσο, λαμβάνουμε υπόψη ότι η Ελλάδα έχει ήδη αρχίσει να καταβάλει προσπάθειες για να αποκαταστήσει τις ελλείψεις. Έτσι, η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να στηρίζει την Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν θα μείνει μόνη της στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που σχετίζονται με τη μεταναστευτική πίεση» πρόσθεσε.

Σχετικά με τη συνεργασία της Κομισιόν με την Τουρκία, ο αρμόδιος επίτροπος αναφέρθηκε στις προσπάθειες κατά των παράνομων διακινητών και στη συνεργασία με Ελλάδα και Τουρκία για την αύξηση των επιστροφών βάσει της ισχύουσας διμερούς συμφωνίας. Προτεραιότητα παραμένει και η διαχείριση του διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων, όπως είπε.