Πολιτικη & Οικονομια

Έπιασε τη «βάση» στη διαφθορά η Ελλάδα (εικόνα)

Στην 58η θέση μεταξύ των 168 χωρών που εξέτασε η ΜΚΟ Διεθνής Διαφάνεια

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
318505-627113.jpg

Η διαφθορά στον κόσμο παραμένει εκτεταμένη, όπως διαπιστώνει και φέτος η  ΜΚΟ Διεθνής Διαφάνεια στην ανανεωμένη κατάταξή της για το 2015. Η διεθνής ΜΚΟ υπολογίζει τη «διαφθορά» βάσει δεικτών των απόψεων εμπειρωγνομώνων για την κατάσταση σε κάθε χώρα και ψάχνει τα «παραθυράκια» για διακανονισμούς κάτω από το τραπέζι. Η εν λόγω μέθοδος θεωρείται η πλέον αξιόπιστη για τη «μέτρηση» ενός μεγέθους εκ των πραγμάτων άπιαστου και αόρατου. Δείτε εδώ την έκθεση της ΜΚΟ και τον παγκόσμιο χάρτη της διαφθοράς. 

Το 2015 η Ελλάδα κατέλαβε την 58η θέση μεταξύ 168 χωρών, από την 69η που ήταν πέρυσι -στην ίδια περιοχή με την Κούβα, την Ιταλία, την Τουρκία ή τη Νότιο Αφρική. Σε κλίμακα από το 0 μέχρι το 100 (με το 0 «απόλυτη διαφθορά» και το 100 «απόλυτη διαφάνεια»), η Ελλάδα έχει 46 βαθμούς.

Στην κορυφή της «καθαρότητας» βρίσκονται, όπως πάντα, οι σκανδιναβικές χώρες (πρώτη για δεύτερη χρονιά είναι η Δανία, και ακολουθούν η Φινλανδία και η Σουηδία) ενώ στον πάτο βρίσκονται η Βόρειος Κορέα και η Σομαλία. Την κορυφαία δωδεκάδα συμπληρώνουν η Νέα Ζηλανδία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Ελβετία, η Σιγκαπούρη, ο Καναδάς, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο και η Βρετανία. Την ενδεκάδα στο τέλος της λίστας συμπληρώνουν το Αφγανιστάν, το Σουδάν, το Νότιο Σουδάν, η Ανγκόλα, η Λιβύη, το Ιράκ, η Βενεζουέλα, η Γουινέα-Μπισάου και η Αϊτή.

Η Κίνα είναι στην 83η, η Ινδία στην 76η και η Νότια Αφρική στην 61η. Ιδιαίτερη είναι η κατάσταση της Βραζιλίας, η οποία -με φόντο το σκάνδαλο της Petrobas- έπεσε περισσότερο από όλες, καταλήγοντας στην 76η θέση.

Συνολικά, τα δύο τρίτα των 168 χωρών στη λίστα παίρνουν «βαθμό» κάτω από το 50, τονίζει η έκθεση, εκ των οποίων οι μισές της λεγόμενης G20.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.