Πολιτικη & Οικονομια

Το ΔΝΤ απαιτεί ξανά απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων

Εντείνονται οι πιέσεις εν όψει της πρώτης αξιολόγησης

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Εντείνονται οι πιέσεις προς την κυβέρνηση λίγο πριν από την έναρξη της κρίσιμης πρώτης αξιολόγησης του Μνημονίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», το ΔΝΤ -σε ενισχυμένο πλέον ρόλο- εγείρει ένα ακόμη «καυτό» θέμα, το εργασιακό, δηλαδή κυρίως τις ομαδικές απολύσεις.

Το Μνημόνιο προβλέπει για το εργασιακό ότι η κυβέρνηση θα ευθυγραμμίσει το πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις, τη συλλογική δράση και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις με τις βέλτιστες πρακτικές στην Ευρωπαϊκή Ένωση έπειτα από διαβούλευση ομάδας εμπειρογνωμόνων με διεθνείς οργανισμούς, περιλαμβανομένης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας. Αυτή η διαδικασία έπρεπε να έχει δρομολογηθεί από τον Οκτώβριο.

Δεδομένου ότι η ατζέντα της πρώτης αξιολόγησης είναι ήδη εξαιρετικά βαριά με το Ασφαλιστικό και τα δημοσιονομικά, το Εργασιακό είχε σιωπηρώς πάρει αναβολή. Πηγή της ευρωζώνης, μάλιστα, είχε αναφέρει τον περασμένο Νοέμβριο ότι το εργασιακό θα πάει στη δεύτερη αξιολόγηση.

Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΔΝΤ «ζεσταίνει» και πάλι το θέμα, που ήταν πάντα από τα αγαπημένα του, βάζοντάς το στο τραπέζι με τις εκκρεμότητες που υπάρχουν ενόψει της πρώτης αξιολόγησης.

​Αν τελικά, η Ντέλια Βελκουλέσκου η οποία φτάνει στην Αθήνα  με τους υπόλοιπους του κουαρτέτου στο τέλος της εβδομάδας, επιμείνει στις ​ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, τότε θα φέρει την κυβέρνηση αντιμέτωπη με το 2ο Μνημόνιο που το προέβλεπε, αλλά η ίδια το παρέκαμψε, φέρνοντας το δικό της Μνημόνιο. Θα ανατρέπεται ουσιαστικά έτσι η συμφωνία του Αυγούστου, ότι οι αποφάσεις για τις αλλαγές στα εργασιακά θα στηριχτούν σε μελέτη και προτάσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO) για τις βέλτιστες  πρακτικές που εφαρμόζονται στην Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι εάν οι επικεφαλής των δανειστών φτάσουν στην Αθήνα στα τέλη της εβδομάδας, οι πληροφορίες θέλουν να παραμένουν επί ελληνικού εδάφους για τουλάχιστον έναν μήνα, ώστε να υπάρξει συμφωνία για την υλοποίηση ενός μεγάλου αριθμού μνημονιακών δράσεων, οι οποίες εκτιμάται ότι ξεπερνούν τις 150. Η εφαρμογή τους όμως είναι εκείνη που ξεκλειδώνει την επόμενη δόση, ύψους 5,7 δισ. ευρώ, ενώ ανοίγει ταυτόχρονα τον δρόμο για την έναρξη της συζήτησης για το χρέος.