Πολιτικη & Οικονομια

Η αναταραχή στις διεθνείς αγορές με 10 λόγια

Η Ελλάδα πρέπει να ξαναγίνει μια κανονική χώρα, φιλική προς τις επενδύσεις 

Βασίλης Καραγιάννης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Για όσους ανησυχούν λόγω της αναταραχής στις διεθνείς αγορές, η οποία είναι αποτέλεσμα της μείωσης της τιμής του πετρελαίου και της επιβράδυνσης της ανάπτυξης στην Κίνα, θα έλεγα τα παρακάτω:

1. Παρά την αναταραχή στις διεθνείς αγορές και χρηματιστήρια, η παγκόσμια οικονομία επανέρχεται και συνεχίζει να ‘τρέχει’ με ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 3,5%,

2. H διεθνής χρηματιστηριακή αγορά διέρχεται μία περίοδο προσαρμογής σε συνθήκες αύξησης των επιτοκίων των ΗΠΑ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη διόρθωση των τιμών σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά η εικόνα θα αλλάξει σύντομα.

3. Υπάρχει μείωση των τιμών του πετρελαίου και γενικά των εμπορευμάτων, αλλά αλλά αυτό ωφελεί την Ευρώπη και φυσικά και την Ελλάδα γιατί είναι εισαγωγείς ενέργειας.

4. Η Κινέζικη οικονομία διέρχεται μία περίοδο διαρθρωτικών αλλαγών και ελεγχόμενης προσαρμογής. Τη χαρακτηρίζω ελεγχόμενη γιατί οι κινέζικες αρχές διαθέτουν τεράστια αποθέματα για να διαχειριστούν την κατάσταση και οι προοπτικές της οικονομίας είναι σημαντικές.

5. Το πρόβλημα υπάρχει κυρίως στις αναδυόμενες οικονομίες που στήριξαν την ανάπτυξή τους, αποκλειστικά στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων τους και οι οποίες είτε κλυδωνίζονται οικονομικά, είτε βρίσκουν ευκαιρία να ασχοληθούν με γεωπολιτικά θέματα.

6. Υπάρχει σημαντικό ζήτημα στην Τουρκία, η οποία παρά τη μείωση της τιμής του πετρελαίου (εισάγει άνω του 90% των ενεργειακών αναγκών), βρίσκεται μπροστά σε ένα τεράστιο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και μία φούσκα ακινήτων που σκάει. Επίσης, η γείτονα αντιμετωπίζει σημαντική εσωτερική πολιτική αστάθεια, η οποία προσλαμβάνει και γεωπολιτικά χαρακτηριστικά.

7. Οι συνθήκες ευνοούν την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των μεταφορών, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρξει πίεση για μείωση του χρόνου μεταφοράς εμπορευμάτων και περαιτέρω ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Πύλης Εμπορίου στην Ελλάδα. Σε αυτό βοηθά η διαπλάτυνση της διώρυγας του Σουέζ. Να μην ξεχνάμε ότι το πρώτο μεγάλο λιμάνι της ηπειρωτικής ευρωζώνης μετά το Σουέζ είναι ο Πειραιάς.

8. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις ευνοούν τόσο την αύξηση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, όσο την ανάπτυξη στην Ελλάδα διεθνών εργασιών περιφερειακού χαρακτήρα όπως οι πρόσφατες επενδύσεις της Coca Coca και Oracle.

9. Οι γεωπολιτικές και διεθνείς οικονομικές εξελίξεις ευνοούν τη διεθνοποίηση της ελληνικής οικονομίας. Για να διευκολυνθεί αυτό, θα πρέπει να προηγηθεί η υλοποίηση μίας σειράς διαρθρωτικών αλλαγών όπως η ριζική επαναθεμελίωση του ασφαλιστικού (αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη μείωση της φορολογίας) και η αναπροσαρμογή του φορολογικού και νομικού πλαισίου με βάση τα διεθνή πρότυπα. Θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι μόνο με την αύξηση της ανταγωνιστικότητας θα δημιουργηθούν όχι μόνο οι περιβόητες θέσεις απασχόλησης αλλά και οι προϋποθέσεις αξιοπρεπούς σταδιοδρομίας για εκείνους που το επιθυμούν και το αξίζουν.

10. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις ευνοούν την ανάδυση της Ελλάδας ως πόλου σταθερότητας. Ταυτόχρονα, δημιουργείται το υπόβαθρο για να αναδυθεί ως τεχνολογικός, εμπορικός, μεταφορικός κι ενεργειακός κόμβος. Αυτό σημαίνει ότι υπό προϋποθέσεις είναι εφικτό να αναδυθεί η Ελλάδα κι ως Business Hub.

Κι επειδή τίποτα δεν χαρίζεται, η Ελλάδα πρέπει να ισχυροποιήσει τη θέση της στο δυτικό πλαίσιο και να λειτουργήσει ως safe haven στην περιοχή, εκπροσωπώντας τα ευρωπαϊκά συμφέροντα. Κι αυτό γιατί είναι η μοναδική χώρα ευρωζώνης & ΝΑΤΟ εντός του τριγώνου Λιβύης- Συρίας - Ουκρανίας.

Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κλείσει όλες τις σημαντικές εκκρεμότητες με τους δανειστές, να τα βρει με τους βόρειους γείτονες, να εμβαθύνει τη στρατηγική σχέση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και να κτίσει γέφυρες με τη φιλοδυτική κοινότητα της Τουρκίας. Τέλος θα πρέπει να γυρίσει σελίδα και να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να ξαναγίνει μια κανονική χώρα, φιλική προς τις επενδύσεις.

Με βάση τα παραπάνω, οι διεθνείς γεωπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις δημιουργούν ένα ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας. Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να το λέω...