Πολιτικη & Οικονομια

12 προφητείες για τη νέα χρονιά!

Θα είναι το 2016 όσο τέλειο προμηνύεται;

Γιώργος Παναγιωτάκης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ιανουάριος. Διεξάγεται με επιτυχία ο δεύτερος γύρος των εσωκομματικών εκλογών στη ΝΔ. Οι πρώτες εκτιμήσεις δίνουν νικητή τον Μεϊμαράκη. Mε την ενσωμάτωση όμως των εκλογικών κέντρων σε Β’ Αθηνών, Λονδίνο και Αμφιλοχία, η κατάσταση ισορροπεί. Η ροή των αποτελεσμάτων συνεχίζεται μέχρι που, το απόγευμα της μεθεπομένης, το υπερσύγχρονο δίκτυο των τηλέγραφων καταρρέει. Είναι πια αδύνατον να υπάρξει νικητής, οπότε αναγκαστικά κηρύσσεται διαρχία. Ο Βαγγέλης θα ηγείται των δεξιών του λιμανιού και ο Κυριάκος εκείνων του σαλονιού. Η λύση απογειώνει δημοσκοπικά τη ΝΔ και ο Αλέξης Τσίπρας βγάζει επιχείλιο έρπητα.

Φεβρουάριος. Με μια λιτή ανακοίνωση στο twitter, ο Γιάνης Βαρουφάκης ανακοινώνει την ίδρυση του κόμματός του. Ακολουθεί παγκόσμια αναταραχή. Στο Παρίσι καταλαμβάνεται η Βαστίλη, στην Αγία Πετρούπολη τα χειμερινά ανάκτορα, στην Αργυρούπολη ο σταθμός του μετρό. Αργά το βράδυ ο Γιάνης ξαναχτυπά: Αποκαλύπτει πως το πραγματικό του όνομα είναι Κλαρκ Κεντ και πως κατάγεται από τον πλανήτη Κρύπτον. Ο κόσμος εκστασιάζεται. Αμέτρητα πλήθη καταφθάνουν στην Αίγινα για δουν και να αγγίξουν τον νέο Μεσσία. Οι πόλεμοι σταματούν, οι επιδημίες εξαφανίζονται και μια νέα εποχή ειρήνης και ευημερίας ξεκινά για την ανθρωπότητα.

Μάρτιος. Το υπουργείο παιδείας υιοθετεί την πρόταση Καμμένου για έπαρση σημαίας και πρωινή αναφορά στα σχολεία. Τις υπηρεσίες για σκοπούς και θαλαμοφύλακες θα τις βγάζουν από κοινού ο διευθυντής του σχολείου και ο πρόεδρος του δεκαπενταμελούς. Τα πρωτάκια θα αποκαλούνται στο εξής στραβάδια, ενώ τα εκτάκια θα θεωρούνται πάλιουρες και θα απαλλάσσονται από αγγαρείες και διαγωνίσματα μαθηματικών.

Απρίλιος. Επιτυγχάνεται ο ένας από τους δύο μεγάλους στόχους της κυβέρνησης: Το ΔΝΤ αποχωρεί επιτέλους από το ελληνικό πρόγραμμα! Επειδή όμως μόνο το ΔΝΤ ήταν υπέρ της διαγράφης μέρους του χρέους (ο δεύτερος μεγάλος στόχος) η Αθήνα το καλεί με αυστηρότητα να επανέλθει. Τελικά, έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις, το ΔΝΤ επιστρέφει και η κυβέρνηση ανακοινώνει μέτρα 20 δισεκατομμυρίων ευρώ. Επιπλέον, απαγορεύει στην Ντέλια Βελκουλέσκου την είσοδο στο Χίλτον και την υποχρεώνει να μείνει στο νοίκι, σε ένα τα σπίτια του Σταθάκη. Ο κόσμος πανηγυρίζει, ο Σύριζα παίρνει και πάλι κεφάλι και ο έρπης του πρωθυπουργού εξαφανίζεται.

Μάιος. Ολοκληρώνεται το πρωτάθλημα της Super League. Πρωταθλητής ο Ολυμπιακός με 31 νίκες σε 30 αγώνες. Το τελευταίο πέναλτι καλείται, τιμής ένεκεν, να το εκτελέσει ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Κάτω από τις επευφημίες των οπαδών, ο μεγαλομέτοχος του Ολυμπιακού αγοράζει τον αντίπαλο τερματοφύλακα, τον παραχωρεί δανεικό στον Λεβαδειακό και σκοράρει με σουτ αλλά Πανένκα.

Ιούνιος. Ένα απρόσμενο γεγονός φέρνει τα πάνω κάτω στο φετινό Athens Pride. Στην κεντρική σκηνή ανεβαίνει ο Δημήτρης Κουτσούμπας και απευθύνει κάλεσμα στους συντρόφους και συντρόφισσες του LGBT κινήματος να δυναμώσουν με την παρουσία τους την κοινωνική λαϊκή συμμαχία, με κατεύθυνση τη συνολική ανατροπή του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος. Οι συγκεντρωμένοι πείθονται, γίνονται στρέιτ και γράφονται μαζικά στο ΚΚΕ.

Ιούλιος. Κορυφώνονται οι εορτασμοί για την επέτειο του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν συναυλίες, καριώτικους χορούς στο Σύνταγμα και παρέλαση. Προπορεύονται πεζοπόρα τμήματα καθαριστριών του υπουργείου οικονομικών και ακολουθούν οι υποστηρικτές του ΝΑΙ οι οποίοι εμφανίζονται με πλεκτά πουλοβεράκια στους ώμους και αποδοκιμάζονται από τους θεατές. Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός αναχωρεί εσπευσμένα για τις Βρυξέλες. Κλείνεται για δεκαεφτά ώρες σε μια αίθουσα μέχρι που τον βγάζουν σηκωτό οι υπάλληλοι. Επιστρέφει στην Ελλάδα με έρπητα και προκηρύσσει εκλογές για τον Σεπτέμβριο.

Αύγουστος. Στην Επίδαυρο, ανεβαίνει με επιτυχία η παράσταση του φεστιβάλ Αθηνών «Ελένη» σε σκηνοθεσία Άννας Βαγενά. Στον ομώνυμο ρόλο καταχειροκροτείται ο Πάνος Σκουρολιάκος.

Σεπτέμβριος. Οι εκλογές διεξάγονται σε κλίμα έντασης και αγωνίας. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως όλα θα κριθούν στο νήμα, αλλά τελικά ο Σύριζα επικρατεί με 33% έναντι 26% της Νέας Δημοκρατίας και σχηματίζει κυβέρνηση μαζί με τους ΑΝΕΛ. Οι τελευταίοι μπαίνουν στη βουλή για λίγες ψήφους, χάρη σε μια διαφήμιση, που δείχνει τον Πάνο Καμμένο να πηγαίνει τον μικρό Αλέξη για πρώτη φορά σε μπουρδέλο. Ο κόσμος γλεντάει με καριώτικους χορούς στο Σύνταγμα. Η αίσθηση déjà vu ολοκληρώνεται στο τέλος του μήνα όταν καταφθάνουν τα ειδοποιητικά της εφορίας.

Οκτώβριος. Τα φετινά βραβεία Νόμπελ αποτυπώνουν με τον πιο εμφατικό τρόπο την άνθιση που γνωρίζουν στην χώρα μας οι επιστήμες και ο πολιτισμός. Σε ελληνικά χέρια καταλήγουν τα Νόμπελ Λογοτεχνίας (Χρυσηίς Δημουλίδου), Ιατρικής (Νατάσα Παζαΐτη - Καραμανλή), Φυσικής (Αλέκος Φλαμπουράρης), Χημείας (Αλέκος Φλαμπουράρης) και Οικονομικών (Αλέκος Φλαμπουράρης). Χάνεται μόνο το Νόμπελ Ειρήνης (Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι).

Νοέμβριος. Όλες οι μετρήσεις δείχνουν πως η κρίση έχει πια παρέλθει και πως η οικονομία καλπάζει ασυγκράτητη. Αυτό προκαλεί στους Έλληνες ένα αίσθημα ανίας και κορεσμού που απειλεί να τους καταστήσει δυστυχείς. Έτσι, η κυβέρνηση καταφεύγει στη λύση της τεχνητής κρίσης. Με μια εντυπωσιακή κίνηση ο πρωθυπουργός στέλνει στο Βερολίνο τους Παύλο Πολάκη και Πάνο Λάμπρου για να διαπραγματευτούν την παραμονή της χώρας στο ευρώ και την αποκατάσταση της Μπάαντερ-Μάινχοφ. Παράλληλα, επιβάλλονται αυστηρότερα κάπιταλ κοντρόλς με ημερήσιο όριο ανάληψης τα δεκατεσσεράμισι ευρώ. Όλοι πια είναι χαρούμενοι και ετοιμάζονται σιγά-σιγά για την εορταστική περίοδο.

Δεκέμβριος. Μια ευτυχισμένη χρονιά ολοκληρώνεται με τον καλύτερο τρόπο: Οι ΗΠΑ ζητούν επίσημα από τον Γιώργο Καμίνη να εκφωνήσει εκείνος τον λόγο στην Τάιμς Σκουέαρ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Το κενό στην Αθήνα το αναπληρώνει ο Φίλιππος Πλιάτσικας που, όπως αντιλαμβάνονται έκπληκτοι οι Αθηναίοι, βρίσκεται ακόμη στη σκηνή, από την προηγούμενη αλλαγή χρόνου.