- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Τσακαλώτος στην El Mundo: Διατηρούμε τις «κόκκινες» γραμμές μας ως κυβέρνηση
«Επιτυχημένη απόφαση το δημοψήφισμα»
Συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου δημοσιεύτηκε στο φύλλο της Τετάρτης της ισπανικής εφημερίδας «El Mundo», στην οποία ο υπεύθυνος για την οικονομική πολιτική της χώρας εξηγεί τις συνθήκες και τις πολιτικές αποφάσεις που οδήγησαν στην υπογραφή της συμφωνίας με τις Βρυξέλλες, η οποία θα επιτρέψει την τελική εφαρμογή του μοντέλου διακυβέρνησης που η Αθήνα επιδιώκει, τονίζοντας πως τόσο ο ίδιος, όσο και η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα διατηρούν «κόκκινες» γραμμές, όσον αφορά την προστασία των αδυνάμων τάξεων και των ανέργων.
Επίσης, επεσήμανε ότι προτεραιότητα πλέον αποτελεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η εξεύρεση λύσης για το χρέος, ενώ παράλληλα αναφέρει ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης στο άμεσο μέλλον είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων που οδηγούν στο κεφαλαιώδες ζήτημα κατ’ αυτήν, τη ρύθμιση του χρέους.
Κατά τον υπουργό, το πρώτο μέτρο αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κατόπιν ακολουθεί τον Ιανουάριο η αξιολόγηση των μέτρων που εφαρμόζονται από την κυβέρνηση και στη συνέχεια η εξεύρεση λύσης για το χρέος ώστε να επιστρέψει η επενδυτική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα.
Ο ίδιος θεωρεί πρώτιστη ανάγκη να δοθεί γρήγορα μια λύση στο θέμα του χρέους, καθώς υπάρχουν σχετικές πιέσεις κι από το ΔΝΤ, και εκφράζει την πεποίθηση ότι θα υπάρξει «καλή θέληση» για να αρθούν οι τεχνικές διαφωνίες.
Πώς οδηγηθήκαμε στη συμφωνία
Παράλληλα, εξηγεί τις συνθήκες και τις πολιτικές αποφάσεις που οδήγησαν στην υπογραφή της συμφωνίας με τις Βρυξέλλες, η οποία θα επιτρέψει την τελική εφαρμογή του μοντέλου διακυβέρνησης που η Αθήνα επιδιώκει, τονίζοντας πως τόσο ο ίδιος, όσο και η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα διατηρούν κόκκινες γραμμές, όσον αφορά την προστασία των αδυνάμων τάξεων και των ανέργων.
Ο υπουργός Οικονομικών στην ερώτηση που τον καλούσε να αξιολογήσει εάν η συμφωνία με την τρόικα απετέλεσε μία ήττα της ριζοσπαστικής Αριστεράς στην Ελλάδα, απάντησε «πως υπήρξαν πράγματα που κερδίσαμε και πράγματα που χάσαμε. Εάν η συμφωνία ήταν καλή, ή όχι, αυτό μόνο ο χρόνος θα το δείξει».
«Ένας από τους λόγους που υπογράψαμε τη συμφωνία είναι διότι για εμάς δεν είναι σαφές εάν έξω από το ευρώ, η Ελλάδα θα μπορούσε να αποφύγει τη σύναψη συμφώνου με τους δανειστές της», γιατί υπάρχουν ζητήματα που «δεν εξαφανίζονται απλώς εγκαταλείποντας το ευρώ».
Ο ίδιος επέμεινε πως η συμφωνία ήταν καλύτερη από εκείνη που είχε προταθεί αρχικά και προέβλεπε μόλις ένα πεντάμηνο πρόγραμμα, ενώ τώρα «έχουμε τρία χρόνια για να θέσουμε σ’ εφαρμογή τα ίδια μέτρα» που καλούμασταν να εφαρμόσουμε στο πεντάμηνο.
Επιτυχημένη απόφαση το δημοψήφισμα
Επίσης, θεωρεί πως η διοργάνωση του δημοψηφίσματος ήταν μία επιτυχημένη απόφαση «καθώς αυτό μας επέτρεψε να επιτύχουμε μία καλύτερη απόφαση», εμπλέκοντας στην διαδικασία και τον λαό: «εμείς πιστεύουμε πως ο λαός δεν είναι πρόβλημα, αλλά είναι μέρος της απάντησης».
Ο Τσακαλώτος υπογράμμισε πως η απάντηση στις σημερινές πολιτικές που υπαγορεύονται από τις Βρυξέλλες, τις αγορές και τις πολυεθνικές είναι να συγκροτηθεί μέτωπο της Αριστεράς, όχι μόνον στην Ισπανία, αλλά και στην Ιταλία και την Πορτογαλία, διότι αυτές οι δυνάμεις «αναλαμβάνουν τούτη τη στιγμή μία τεράστια ευθύνη, που είναι η πρόταση εναλλακτικών λύσεων στους λαούς».
Αισθάνομαι μαρξιστής οικονομολόγος
Ο υπουργός πρόσθεσε επίσης πως ο ίδιος αισθάνεται πάντοτε Μαρξιστής οικονομολόγος και πως μέσα στο περιθώριο της άσκησης πολιτικής στην Ευρώπη είναι αναγκαίο να κερδίσει έδαφος η Αριστερά, καθώς αυτή μπορεί να προωθήσει και να επιδιώξει κοινωνικές πολιτικές και εναλλακτικές οικονομικές διορθώσεις για τα εκατομμύρια πολιτών, που πλήττονται από την ανεργία, τον μαρασμό και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νέα εποχή ενεργειακής αυτονομίας και περιβαλλοντικής αναβάθμισης
Ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στις κινητοποιήσεις
Τι είπε για ΟΠΕΚΕΠΕ, Άγνωστο Στρατιώτη και τα 5 του παιδιά
Οι ψηφιακοί έλεγχοι αποκάλυψαν αδήλωτους τζίρους - Ιστορική μείωση φοροδιαφυγής και «κενού ΦΠΑ»
Η αγορά λειτουργεί με διευρυμένο ωράριο για τη δεύτερη «ανοιχτή» Κυριακή των γιορτών
O πρωθυπουργός θα μεταβεί και στη Ραμάλα
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην εμπειρία του νοσοκομείου Mount Sinai
Ο δημοσιογράφος αναφέρθηκε στο περιστατικό του ξυλοδαρμού του
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη σημασία της εορταστικής περιόδου για τις τοπικές αγορές
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καλεί σε διάλογο χωρίς μπλόκα
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης καλεί σε αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων
Η υπουργός Παιδείας ανακοινώνει την επέκταση του θεσμού μετά την πρώτη επιτυχημένη χρονιά
Όσα αλλάζουν από τον Ιανουάριο - Όφελος για εκατομμύρια πολίτες
Αντιδράσεις των συγγενών των θυμάτων
Παρόντες στο περιστατικό ήταν τουλάχιστον άλλοι έξι δημοσιογράφοι και οι συνεργάτες του ευρωβουλευτή
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών εκπροσώπησε την Ευρωζώνη στη συνεδρίαση
Η μηνιαία κλήρωση για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές ανέδειξε 556 τυχερούς
Υπερψηφίστηκε στη Βουλή η οριστική μεταφορά των αρμοδιοτήτων του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ
Σφοδρή κριτική του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή για τον «διάλογο» στον πρωτογενή τομέα, τη μεταφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ και την απουσία νησιωτικών πολιτικών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.