- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Το λάθος ερώτημα για το σύμφωνο συμβίωσης
H γνώμη που μπορεί να έχει ο καθένας για τους ομοφυλόφιλους είναι αδιάφορη
Στις 21 Δεκεμβρίου του 2000 η βασίλισσα Βεατρίκη της Ολλανδίας έβαλε την υπογραφή της στο πρώτο νομοσχέδιο στην παγκόσμια ιστορία που αναγνώριζε τον γάμο μεταξύ ομοφύλων. Εντός Ευρώπης, το παράδειγμα των Ολλανδών ακολουθήσαν 12 ακόμα χώρες ενώ άλλες 11 περιορίστηκαν στην ψήφιση ρυθμίσεων που θυμίζουν το ελληνικό σύμφωνο συμβίωσης.
Σε αντίθεση με τα όσα πιστεύει μέρος της ελληνικής κοινής γνώμης, η επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια δεν αποτελεί, εν έτει 2015, κάποια ιδιαίτερα προοδευτική ή «αριστερή» μεταρρύθμιση αλλά μια φοβερά αυτονόητη ρύθμιση. Εξάλλου, το Νοέμβριο του 2013, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου καταδίκασε την Ελλάδα, καθώς έκρινε ότι αποκλεισμός των ομόφυλων ζευγαριών από το σύμφωνο συμβίωσης συνιστά παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (υπόθεση Vallianatos and Others v. Greece).
Μιας και στην Πολιτική οι ερωτήσεις είναι συχνά πιο σημαντικές από τις απαντήσεις, κακώς προσπαθούν κάποιοι να απαντήσουν σε ερωτήματα τύπου «πρέπει οι gay να παντρεύονται;» ή «πρέπει να οι gay να υιοθετούν παιδιά;». Τέτοιου τύπου ερωτήματα είναι συχνά λιγότερο αθώα από όσο μοιάζουν καθώς υπονοούν ότι η γνώμη της πλειοψηφίας είναι κρίσιμη για τη νομική αναγνώριση δικαιωμάτων της μειοψηφίας.
Το πραγματικό ερώτημα όμως είναι το εξής: πρέπει το κράτος να ενθαρρύνει ή να αποδοκιμάζει το είδος των προσωπικών σχέσεων που συνάπτουν οι πολίτες του; Η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι αυτονόητα αρνητική. Η επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια πρέπει να προχωρήσει καθώς η Πολιτεία οφείλει να παραμένει απούσα και αυστηρά ουδέτερη έναντι της ιδιωτικής ζωής όλων μας.
Όταν κάποιος εναντιώνεται στο δικαίωμα αναγνώρισης της κοινής ζωής των ομόφυλων ζευγαριών, ουσιαστικά αναγνωρίζει στον εαυτό του κάποιο ανώτατο δικαίωμα να ορίσει τη ζωή του διπλανού του, να μπει στην κρεβατοκάμαρα του και να του υποδείξει ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάθος. Αντίστοιχα, στην περίπτωση της καύσης των νεκρών, το ερώτημα δεν είναι αν κάποιος πρέπει να έχει το δικαίωμα να καεί αλλά αν το κράτος πρέπει να έχει λόγο και στον τρόπο που θα πεθάνουμε. Ομοίως, στη συζήτηση περί δημιουργίας τεμένων στην Ελλάδα, το μόνο ερώτημα είναι αν το κράτος πρέπει να αποφασίζει ποιοι δικαιούνται να λατρεύουν ελεύθερα τον Θεό τους και ποιοι στα κρυφά.
Κατά συνέπεια, η γνώμη που μπορεί να έχει ο καθένας για τους ομοφυλόφιλους είναι αδιάφορη. Η Βουλή δεν θα κληθεί να ψηφίσει υπέρ ή κατά του τρόπου ζωής τους αλλά υπέρ ή κατά της ίσης μεταχείρισης όλων των πολιτών της χώρας, γι’αυτό και ακόμα και ομοφοβικοί βουλευτές θα πρέπει να το υπερψηφίσουν.
Δεν χρειάζεται να είμαστε ούτε όλοι ίδιοι ούτε όλοι φίλοι. Πρέπει όμως να είμαστε όλοι ίσοι.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αρμοδιότητα ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού, καθώς έχει κηρυχθεί μνημείο
«Αυτή είναι η επιτυχία της φορολογικής μας πολιτικής» ανέφερε χαρακτηριστικά
Όποιο και αν είναι το στιλ σας, το να προσθέσετε την ενσυναίσθηση στις τεχνικές σας, θα σας φέρει μόνο αύξηση πωλήσεων
«Εμείς ψυχραιμία»: Πώς σχολιάζει τις εξελίξεις για το κόμμα που γίνεται αξιωματική αντιπολίτευση
Πέντε ερωτήσεις και απαντήσεις για την εκλογική διαδικασία της Κυριακής
Τι απάντησε στις κατηγορίες περί «πράσινου ΣΥΡΙΖΑ»
Με αφορμή την έκπτωση του ΣΥΡΙΖΑ από την αξιωματική αντιπολίτευση
Από την μικρασιατική καταστροφή και μετά, η Ελλάδα ασκεί την εξωτερική της πολιτική με μάλλον φοβικό τρόπο
Τι περιλαμβάνουν οι επενδύσεις άνω των 5 δισ. ευρώ
Πώς σχολιάζει το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πια Αξιωματική Αντιπολίτευση
Τι παραμένει αμετάβλητο
«Με το ζόρι παντρειά δε γίνεται» δηλώνει ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος
Η πρώτη αντίδραση μετά την παραίτηση Τζάκρη - Πούλου
Το ΠΑΣΟΚ γίνεται αξιωματική αντιπολίτευση
Η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών
«Ο Μανούσος Μανουσάκης έκανε ποιοτική τηλεόραση για το ευρύ κοινό, χωρίς εκπτώσεις στις απαιτήσεις του, αλλά και χωρίς να εγκαταλείψει το σινεμά»
«Είναι μία οδυνηρή απόφαση για εμένα», είπε η βουλεύτρια
Το Σάββατο ανακοινώνεται η ιδρυτική διακήρυξη
Τα βασικά σημεία των δηλώσεων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.