Πολιτικη & Οικονομια

Κομισιόν προς Ελλάδα: Αργοπορείτε με τα Hotspots στα νησιά

Συστάσεις στην έκθεση προόδου για το Προσφυγικό

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Επίσπευση της εφαρμογής των αποφάσεων της ΕΕ για Πο προσφυγικό ζήτημα ζητεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της σχετικής έκθεσης προόδου. Η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι έχει γίνει πρόοδος, αλλά επισημαίνει ότι απομένουν ακόμα πολλά να γίνουν. Για παράδειγμα, αναφέρεται στην έκθεση ότι  οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί για πέντε κέντρα πρώτης υποδοχής (hotspots) στη Λέσβο, τη Λέρο, την Κω, τη Χίo και τη Σάμο και προς το παρόν λειτουργεί μόνο ένα στη Λέσβο.

Η Κομισιόν θεωρεί αυτονόητο ότι τα κράτη μέλη οφείλουν να συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα, θέτοντας στη διάθεσή της την αναγκαία τεχνική εμπειρία ώστε να αρχίσουν να λειτουργούν πλήρως τα κέντρα πρώτης υποδοχής. Η Frontex, από την πλευρά της, θα βοηθήσει την Ελλάδα στην καταγραφή μεταναστών στα βόρεια σύνορα, με τη διάθεση επιπλέον συνοριοφυλάκων, και θα αποστείλει ομάδες ταχείας επέμβασης στα σύνορα (RABIT) στο Αιγαίο και στα νησιά του Αιγαίου, ύστερα από αίτημα της Ελλάδας.

Η έκθεση προόδου υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα δεσμεύτηκε να αυξήσει την ικανότητα υποδοχής σε 30.000 θέσεις για αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα έως το τέλος του έτους. Επίσης, με τη βοήθεια της UNHCR θα παράσχει τουλάχιστον 20.000 επιπλέον θέσεις – προαπαιτούμενο για τη λειτουργία του συστήματος επείγουσας μετεγκατάστασης. Το κοινοτικό έγγραφο κάνει αναφορά στη συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα για τη δημιουργία έως και 700 θέσεων υποδοχής στον Ελαιώνα με επιχορήγηση από την Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης . Συνολικά, μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου του 2016, θα είναι διαθέσιμες στην Ελλάδα 35.000 θέσεις υποδοχής – δηλαδή περισσότερες από τις 30.000 θέσεις έως το τέλος που 2015, για τις οποίες είχε δεσμευτεί η Ελλάδα στη σύνοδο των ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων.

Τον Δεκέμβριο, προστίθεται στη σχετική έκθεση, θα μπορούσε να ξεκινήσει το πρόγραμμα υποστηριζόμενης οικειοθελούς επιστροφής μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ). «Από τις αρχές του 2015, η Ελλάδα έχει προβεί σε 16.131 αναγκαστικές και 3.460 υποστηριζόμενες οικειοθελείς επιστροφές οικονομικών μεταναστών που δεν είχαν δικαίωμα ασύλου στην Ευρώπη. Η Ελλάδα στερείται ακόμη μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για τις επιστροφές και δεν διαθέτει επαρκείς χώρους κράτησης για την παρεμπόδιση της διαφυγής των εν λόγω ατόμων», καταλήγει η Κομισιόν.