Πολιτικη & Οικονομια

Καναδικός οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε την Ελλάδα

Στο "CCC" από "CC" η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS αναβάθμισε σε "CCC" από "CC" την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας και έβγαλε την ελληνική οικονομία από το καθεστώς επανεξέτασης. Ταυτόχρονα έθεσε σταθερή την τάση σε όλες τις αξιολογήσεις. Στην ανακοίνωση του ο οίκος DBRS υποστηρίζει ότι η εν λόγω αναβάθμιση αντανακλά την οπτική ότι το παρόν πρόγραμμα μπορεί να οδηγήσει στην σταθεροποίηση τόσο του τραπεζικού τομέα, όσο και της ελληνικής οικονομίας .

Σύμφωνα με τoν οίκο αξιολόγησης, η συμφωνία της 15ης Ιουλίου μεταξύ των ελληνικών αρχών και των Θεσμών για ένα τριετές τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής ύψους 86 δισ. ευρώ, χαλάρωσε τις έντονες πιέσεις στη ρευστότητα και απομάκρυνε την άμεση απειλή για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και την επακόλουθη αθέτηση χρέους.

«Το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε μια σειρά από δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα, ενώ οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν τα stress tests της ΕΚΤ και ολοκλήρωσαν με επιτυχία την ανακεφαλαιοποίηση τους», επισημαίνει η καναδική DBRS. Ωστόσο, σημειώνεται ότι η αβεβαιότητα που απορρέει από τα capital controls και τα υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων στον τραπεζικό τομέα, καθώς και η ανάγκη για την ψήφιση και εφαρμογή δημοσιονομικών και διαθρωτικών μέτρων από έναν εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό και μια εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, μπορεί να αποσταθεροποιήσουν την μακροοικονομική σταθερότητα που αποκτήθηκε πρόσφατα. Σημαντικό είναι ότι ο καναδικός οίκος αξιολόγησης χαρακτηρίζει το ελληνικό χρέος ως μη βιώσιμο και θεωρεί ότι είναι αναγκαία η μείωσή του για τη δημιουργία συνθηκών για μακροοικονομική σταθερότητα.