Πολιτικη & Οικονομια

Τσίπρας: Μπαίνουν οι βάσεις για την επιστροφή στην ανάπτυξη

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Με το σημερινό προϋπολογισμό, εκτός από την βούληση αποδεικνύουμε ότι διαθέτουμε και την ικανότητα να ηγηθούμε της μεγάλης και δύσκολης κοινωνικής προσπάθειας σε εξαιρετικά δύσκολες και δυσμενείς συνθήκες» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως ο προϋπολογισμός είναι μια άσκηση για την κυβέρνηση η οποία που θέλει να αποτυπώσει στίγμα κοινωνικής δικαιοσύνης και αναδιανομής πόρων σε συνθήκες δημοσιονομικής στενότητας και δυσκολίας.

«Και πίσω από τους αριθμούς μπορεί να δει κανείς μια αγωνιώδη μάχη να στηριχθούν οι δυνάμεις της εργασίας, τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα αλλά και για τον σταδιακό μετασχηματισμό, που είναι αναγκαίος για την ευημερία των πολλών» υποστήριξε.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα η πολιτική που τηρήθηκε τα προηγούμενα χρόνια είχε στόχο «διότι μειώνοντας την ενεργό ζήτηση ήταν δεδομένο ότι θα οδηγούσε σε υψηλή ύφεση και σε εκτίναξη της ανεργίας».

«Δεν είχαμε να κάνουμε με ένα ατύχημα ή ένα λάθος, αλλά με ένα σχέδιο νεοφιλελεύθερης έμπνευσης. Ήταν το σχέδιο, που η κυβέρνησή μας αμφισβήτησε κατά την διάρκεια της διαπραγμάτευσης και συνεχίζει να αμφισβητεί» προσέθεσε.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως στόχος της κυβέρνησης αυτής είναι ένας βαθύς μετασχηματισμός του παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου της χώρας, η στήριξη των εργασιακών δικαιωμάτων, η διεύρυνση του κοινωνικού κράτους, η προστασία της δημόσιας περιουσίας, η δίκαιη φορολόγηση, η προστασία του περιβάλλοντος.

«Αυτοί όμως οι στόχοι προϋποθέτουν την ριζική ανατροπή των συσχετισμών και στην πατρίδα μας και στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν αλλάζουν από την μία μέρα στην άλλη, χρειάζεται πολιτική βούληση» τόνισε.

«Το δικό μας σχέδιο είναι στους αντίποδες της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που ακολούθησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις» δήλωσε.

«Ακόμα και μέσα σε αυτό το στενό δημοσιονομικό πλαίσιο που ορίζει η δύσκολη συμφωνία που πετύχαμε τον περασμένο Ιούλη, πετυχαίνουμε τον πρώτο στόχο, την ανακατανομή βαρών, για να ακολουθήσει ο δεύτερος που είναι η μεγάλη μάχη της αναδιανομής» υποστήριξε.