Πολιτικη & Οικονομια

Ένα ανθρώπινο δίχτυ

Ελίνα Μανιάτη - Κωνσταντίνου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο εθελοντισμός στην Ελλάδα παρουσιάζει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης, τόσο σε επίπεδο κοινωνικής κουλτούρας, όσο και στην έκφραση αλληλεγγύης και προσφοράς, σαν φυσική επέκταση. Η ενεργοποίηση των πολιτών μέσα από δράσεις ανιδιοτελούς προσφοράς στον συνάνθρωπο, στη φύση, στην πόλη, στη γειτονιά τους, δεν επιχειρεί να υποκαταστήσει τις δομές που οφείλει να έχει ένα κοινωνικό κράτος, αλλά να συμπληρώσει τη λειτουργία του, να την ενισχύσει, να αποτελέσει συλλογικά και συνεργατικά την πεμπτουσία της κοινωνικής του υπόστασης. Ευρωπαϊκά κράτη, με παραδοσιακά ισχυρές οικονομίες, εμφανίζουν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά εθελοντισμού από τη χώρα μας, «αποδεικνύοντας» ότι η ανθρώπινη αλληλοβοήθεια και οι δράσεις των πολιτών μιας χώρας με στόχο την επίτευξη κοινωφελών σκοπών, δεν λειτουργούν σαν «εργαλεία» απαλλαγής κρατικών ευθυνών, αλλά αντανακλούν και ενισχύουν τον δείκτη πολιτισμού της.

Της οικονομικής κρίσης, προϋπήρχε η κρίση αξιών, ηθικής και ανθρωπιάς. Η σημερινή δυσμενής οικονομική συνθήκη, ανέδειξε ακόμα περισσότερο τα σημαντικά προβλήματα του κράτους κοινωνικής πρόνοιας, «αποκάλυψε» τα πλείστα ανθρωπιστικά προβλήματα που εμφανίζει η κοινωνία μας αλλά ταυτόχρονα έφερε στην επιφάνεια και ένα άλλο «πρόσωπο» που αντιστεκόταν πάντα και συνεχίζει να αντιστέκεται έμπρακτα, σε οποιαδήποτε κατάσταση επιχειρεί να υποβαθμίσει την κοινωνική μας παιδεία, την ανθρωπιά μας, αυτό που αποπνέει και εκφράζει η ιστορική μας κληρονομιά.

Οι εικόνες από την Ελλάδα της κρίσης, κάνουν καθημερινά το γύρο του κόσμου. Τα βλέμματα καρφωμένα στις οικονομικές εξελίξεις που «τρέχουν» στη χώρα μας, στα προβλήματα, στις συνέπειες της αποξένωσης, του ατομισμού. Μια κοινωνία που μαστίζεται από πολλαπλές μορφές κρίσης. Δεν αναδεικνύεται όμως-γιατί το άσχημο είναι αυτό που ταξιδεύει με απίστευτες ταχύτητες-και το άλλο, καλό πρόσωπο της χώρας. Αυτό που«εργάζεται»μεθοδικά και με τεράστια δύναμη ψυχής για ένα καλύτερο μέλλον, που εκφράζει καθημερινά-μέσα από μικρές πράξεις μεγάλης αγάπης και ευαισθησίας-την υπευθυνότητα, τη διάθεση για αλλαγή, τη συλλογικότητα, την κινητοποιημένη συνείδηση, την έμπρακτη προσφορά.

Σε αυτό το πλαίσιο, μια ιδέα απέκτησε πρόσφατα αξία, γιατί έγινε πράξη μέσα από τη δεξαμενή εθελοντών του TEDxAthens, που αποτελείται από ανθρώπους που γνωρίζουν πολύ καλά τα αποτελέσματα που μπορεί να φέρει το ομαδικό πνεύμα όταν αξιοποιεί δημιουργικά τις δεξιότητες και το χρόνο που περισσεύει στον καθένα μας. Το project ονομάζεται HumanGrid (Ανθρώπινο Δίχτυ) και στόχο έχει να καταγράψει και να αναδείξει τις εθελοντικές πρωτοβουλίες των απλών πολιτών που δρουν στην Αθήνα, προσφέροντας ό,τι και όπως μπορούν στους συνανθρώπους τους που έχουν ανάγκη αλλά και στην πόλη τους, που έχει μια διαφορετική ανάγκη: να διορθώσει τις ασχήμιες της, να διατηρήσει και να αναδείξει τις ομορφιές της, να καταστεί πιο βιώσιμη.

Κοινό χαρακτηριστικό αυτών των πρωτοβουλιών, ότι δημιουργήθηκαν μέσα από την απόφαση απλών πολιτών, να σταματήσουν να στέκονται αμέτοχοι στα κοινά προβλήματα και να οργανωθούν σε συνεργατικούς σχηματισμούς, αναλαμβάνοντας οι ίδιοι δράση, με σεβασμό και αγάπη στην ανθρώπινη αξία και στην ποιότητα που θα πρέπει να της προσδίδεται. Το φάσμα ευρύ: «αποστολές» ανθρωπιάς, δράσεις στη γειτονιά, εκστρατείες ευαισθητοποίησης, ενημερωτικές-εκπαιδευτικές δράσεις αλλά και δημιουργικές πρωτοβουλίες για να αλλάξει η εικόνα και η κουλτούρα των ελληνικών πόλεων… Ο χάρτης του HumanGrid (www.humangrid.gr), ανανεώνεται διαρκώς, με την ένταξη νέων εθελοντικών ομάδων, και όσο η καταγραφή συνεχίζεται, η ελπίδα μεγαλώνει και ισχυροποιείται το αντίδοτο απέναντι στην κρίση ανθρωπιάς που αποδεδειγμένα δεν αντιμετωπίζεται με υλικές μεθόδους.

Διευρύνοντας το όραμα για μια σκυταλοδρομία ανθρωπιάς στη χώρα, βοηθάμε συνδράμοντας με τη διάθεση και τις δεξιότητές μας για μια επιτυχημένη εθελοντική δράση, βοηθάμε δημιουργώντας μια δράση, βοηθάμε συνεισφέροντας το λίγο που μπορούμε, προσφέρουμε ανιδιοτελώς, αλλά εξασφαλίζοντας οφέλη για την κοινωνία που τελικά κάπως, κάπου, κάποτε, επιστρέφουν στους ανθρώπους της.


*Η Ελίνα Μανιάτη-Κωνσταντίνου είναι μέλος της συντονιστικής ομάδας των εθελοντών που διαχειρίζονται το project