Πολιτικη & Οικονομια

Τσίπρας σε Νταβούτογλου: «Οι πιλότοι μας δεν είναι τόσο νευρικοί όσο οι δικοί σας απέναντι στους Ρώσους»

Σύνοδος για το προσφυγικό: Τι έδωσε η ΕΕ στην Τουρκία

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
301072-228455.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EUROPEAN CONSILIUM/Tashana BATISTA

Στον Τούρκο Πρωθυπουργό απευθύνθηκε κατά τη διάρκεια της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για το ζήτημα των προσφυγικών ροών και τις παραβιάσεις από τουρκικά αεροσκάφη στο Αιγαίο.

«Ευτυχώς οι πιλότοι μας δεν είναι τόσο νευρικοί όσο οι δικοί σας απέναντι στους Ρώσους», ανέφερε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Αχμέτ Νταβούτογλου κατά τη διάρκεια της ευρωτουρκικής Συνόδου.

«Είναι ανόητο και αδιανόητο αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο. Ξοδεύουμε δισ. για εξοπλισμούς, εσείς για να παραβιάζετε, εμείς για να σας αναχαιτίζουμε. Έχουμε τα πιο σύγχρονα οπλικά συστήματα στον αέρα και από κάτω δεν μπορούμε να εντοπίσουμε τους διακινητές που πνίγουν αθώους ανθρώπους στο Αιγαίο», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Θετική αποτίμηση της Συνόδου από την ελληνική πλευρά

Μετά το τέλος της Συνόδου, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 9.30 το βράδυ της Κυριακής, η ελληνική πλευρά διέρρεε πως αποτιμά θετικά το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό, με κυβερνητικές πηγές να εκφράζουν από τις Βρυξέλλες την ικανοποίησή τους για το κείμενο συμπερασμάτων, το οποίο -όπως αναφέρεται- συμπεριέλαβε τις ελληνικές θέσεις.

Ειδικότερα, όπως σημειώνεται από ελληνικές πλευράς, επιβεβαιώθηκε πως η ώθηση στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας θα γίνει με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο διαπραγμάτευσης, ενώ επιπλέον απετράπη η ονομαστική αναφορά σε συγκεκριμένα κεφάλαια και στο χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμά τους.

Ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα έχει επίσης το γεγονός ότι η απελευθέρωση των θεωρήσεων θα συνδεθεί τελικά με τη συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά και ότι θα είναι μετρήσιμη η ανακοπή της ροής από την Τουρκία, ενώ παράλληλα θα υπάρχει πρόβλεψη για παρακολούθηση των επιστροφών που πραγματοποιεί η Τουρκία στις χώρες προέλευσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, διασφαλίστηκε ακόμη πως θα ασκηθούν πιέσεις προς την Τουρκία για την καταπολέμηση των κυκλωμάτων διακίνησης.

Στο πλαίσιο αυτό, κατέληξαν οι ίδιες πηγές, θα υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά σε διαδικασίες και μηχανισμούς παρακολούθησης, στους οποίους σημαντικό ρόλο επιδιώκει να παίξει η Ελλάδα, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος με δηλώσεις του το Σάββατο.

Τουσκ-Γιούνκερ-Νταβούτογλου: Συμφωνήσαμε στην επανεργοποίηση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας

«Συμφωνήσαμε ότι η ενταξιακή διαδικασία πρέπει να επανεργοποιηθεί» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου.

Υπήρξε συμφωνία για την διεξαγωγή δύο συνόδων ΕΕ-Τουρκίας ετησίως, καθώς και για διάλογο σε υψηλό επίπεδο επί ενεργειακών θεμάτων, ανέφερε ο Αχμέτ Νταβούτογλου, προσθέτοντας ότι η αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την ΕΕ θα αποτελέσει επίσης αντικείμενο συζήτησης στις επόμενες διασκέψεις.

Ο Νταβούτογλου δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι ΕΕ και Τουρκία «πληρώνουν το τίμημα» για την αποτυχία του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών να χειριστούν την κρίση στη Συρία.

Κατά την προσέλευσή του νωρίτερα στις εργασίες της Συνόδου, ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε μιλήσει για «ιστορική ημέρα» και «νέα αρχή» στην ενταξιακή διαδικασία.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε επίσης κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου ότι η σημερινή Σύνοδος παρέχει κοινή απάντηση στην προσφυγική κρίση και σηματοδοτεί την ανανέωση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας σε υψηλό επίπεδο.

Ολάντ: Η Τουρκία θα πάρει λεφτά αν πάρει μέτρα για την ανάσχεση των προσφύγων

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολαντ αναχωρώντας το βράδυ της Κυριακής από τις Βρυξέλλες, λίγο πριν από τη λήξη των επισήμων εργασιών της συνόδου δήλωσε πως η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης - πρωτίστως στη Συρία και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία.

Τόνισε δε, ότι το βασικό ζητούμενο της συνόδου ήταν η συμφωνία επί ενός σχεδίου δράσης το οποίο θα πρέπει να υλοποιήσει η τουρκική κυβέρνηση.

Ο Γάλλος πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι οι εκταμιεύσεις των κονδυλίων που θα λάβει η Τουρκία από την ΕΕ θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τα μέτρα που θα λάβει η Τουρκία για την ανάσχεση των ροών των προσφύγων προς τις χώρες μέλη της ΕΕ. Σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις για την προσχώρηση της Τουρκίας στην ΕΕ ανέφερε ότι το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων είναι γνωστό και ότι δεν τίθεται θέμα μεταβολής του.

Μέρκελ: Η ΕΕ προσέφερε στην Άγκυρα 3 δισ. ευρώ

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επιβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προσέφερε στην Άγκυρα το ποσό των τριών δισ. ευρώ προκειμένου να βοήθησει τους Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία ως αντάλλαγμα για τη βοήθεια της Άγκυρας στην αναχαίτιση των προσφυγικών ροών.

Επιβεβαίωσε επίσης ότι η ΕΕ θα ανοίξει εντός του έτους το Κεφάλαιο 17 στην τουρκική ενταξιακή διαπραγμάτευση, και θα επιταχύνει τις διαδικασίες για να μπορούν να ταξιδεύουν οι Τούρκοι πολίτες χωρίς βίζα εντός της ΕΕ εφόσον πληρούνται οι ισχύουσες προϋποθέσεις.

Η ίδια επισήμανε ότι κατά την προπαρασκευαστική συνάντηση Ευρωπαίων ηγέτων που προηγήθηκε της Συνόδου, παρουσία και του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, συζητήθηκε η επανεγκατάσταση ορισμένου αριθμού προσφύγων από την Τουρκία απευθείας σε αυτές τις ευρωπαϊκές τις χώρες, ωστόσο δεν τέθηκαν επί τάπητος συγκεκριμένοι αριθμοί. Παράλληλα, δήλωσε ότι εργάζεται για τη διασφάλιση της συνέχισης της Συνθήκης Σένγκεν.

Νταβούτογλου: Η Τουρκία είναι μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, μιλώντας ενώπιον των 28 ηγετών της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών λίγο νωρίτερα, έστειλε μήνυμα ότι η Τουρκία είναι ευρωπαϊκό έθνος και το μέλλον της είναι κοινό με αυτό της Ευρώπης που καλείται να αντιμετωπίσει σημαντικές γεωπολιτικές και οικονομικές προκλήσεις.

«Το ότι μας καλέσατε σήμερα εδώ δείχνει ότι βλέπετε την Τουρκία ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας», δήλωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου μέσα στη Σύνοδο Κορυφής, υπογραμμίζοντας πως η Τουρκία επιθυμεί να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, κάτι το οποίο θα ήταν «επιτυχία για την Ευρώπη».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι σήμερα υπάρχει μια «de facto» αλληλεγγύη μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, όχι μόνο στο θέμα της μετανάστευσης, αλλά και κατά της τρομοκρατίας και όλων των απειλών.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου πρόσθεσε ότι η επανεκκίνηση της ενταξιακής διαδικασίας σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ. Όπως είπε, η Άγκυρα θα επιθυμούσε συναντήσεις όπως η σημερινή να καθιερωθούν δύο φορές το χρόνο, ώστε να υπάρχει οικονομικός, ενεργειακός και πολιτικός διάλογος με την ΕΕ, σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο.

Τι ζήτησε η Ελλάδα στη σύνοδο

Ελληνικές κυβερνητικές πηγές διέρρεαν από τις Βρυξέλλες πως η ελληνική πλευρά τόνισε την ανάγκη να προωθηθεί η συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Οι ίδιες πηγές αναφέρθηκαν στο ζήτημα της οικονομικής ενίσχυσης που ζητά η Τουρκία προκειμένου να ανακόψει την παράνομη διακίνηση προσφύγων προς την Ελλάδα, ενώ παράλληλα τόνιζαν ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει σημαντικά βήματα και να αναλάβει τις ευθύνες της στο ζήτημα της επανεγκατάστασης των προσφύγων.

Εξάλλου, κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι θέση της Ελλάδας είναι πως η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας συνδέεται άμεσα με το προσφυγικό και επομένως θα πρέπει να αναθερμανθεί, «μέσα από το υφιστάμενο πλαίσιο διαπραγμάτευσης».

«Είμαστε θετικοί, αλλά πρέπει να υπάρξει αναλυτική συζήτηση και να κατοχυρωθούν οι θέσεις και οι επιφυλάξεις που έχουν εκφραστεί κατά καιρούς γύρω από το ζήτημα αυτό», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Όσον αφορά στο ζήτημα της χαλάρωσης των θεωρήσεων βίζας για μια μερίδα Τούρκων πολιτών, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας θα προβάλει το ζήτημα, συνδέοντάς το με την ανάγκη εφαρμογής της συμφωνίας επανεισδοχής μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας και μεταξύ όλων των χωρών της ΕΕ με την Τουρκία.

Σχετικά με τη «μίνι Σύνοδο» μεταξύ των οχτώ χωρών (Γερμανία, Αυστρία, Φιλανδία, Σουηδία, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο και Ελλάδα) που συνεδρίασε λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι οι χώρες αυτές υποστηρίζουν θερμά το θέμα της επανεγκατάστσης των προσφύγων και συζήτησαν τις προϋποθέσεις για να διευκολυνθεί η όλη διαδικασία.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.