Πολιτικη & Οικονομια

Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών: Τι ειπώθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες

Έντονοι διάλογοι, καβγάδες και διαφωνίες

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Έντονοι διάλογοι που εξελίχθηκαν σε καβγά ήταν τα χαρακτηριστικά του μαραθώνιου συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

Πηγές από την Νέα Δημοκρατία, τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα Ημερησία, αναφέρουν πως υπήρξε έντονος διάλογος μεταξύ του πρωθυπουργού και του προσωρινού αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευση.

  • Ο κ. Τσίπρας διερωτήθηκε: «Τι θα πείτε έξω; Ότι δεν συμφωνείτε με την μη μείωση των συντάξεων;».
  • Ο κ. Πλακιωτάκης του απάντησε: «Υποκριτικά αυτά που λες να κόβεις συντάξεις με την ψήφο σου και να λες ότι είσαι εναντίον».
  • Ο κ. Τσίπρας σημείωσε σχολιάζοντας τη στάση των πολιτικών αρχηγών: «Μα τι λέτε, αυτά είναι επιζήμια, για μικροπολιτικό όφελος μειώνετε τη διαπραγματευτική δύναμη της χώρας».

Έντονη συζήτηση έγινε μεταξύ των δύο ανδρών και για τη δημιουργία hotspots. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ. Πλακιωτάκης αντέδρασε σε μια τέτοια εξέλιξη και ο κ. Τσίπρας του επισήμανε πως η θέση του είναι ενάντια στην ΕΕ. Λίγο αργότερα, ο προσωρινός πρόεδρος της ΝΔ φέρεται να απεχώρησε για λίγο και επιστρέφοντας να άλλαξε θέση.  Από την πλευρά της ΝΔ ανέφεραν πως ο κ. Τσίπρας υποςτήριξε την άποψη που λέει ότι τα hotspots είναι θετικά για τις τοπικές κοινωνίες.

Καβγάς με Γεννημάτα

Με αφορμή το ασφαλιστικό και τις προτάσεις του πρωθυπουργού, ακολούθησε ο εξής διάλογος με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ:

  • Τσίπρας: Να σου θυμίσω πόσες φορές υπογράψατε μείωση συντάξεων από το 2010 έως το 2012; Περίπου 10 φορές. Και αρνείστε εδώ που σας ζητώ να μπείτε σε μια εθνική γραμμή για μη μείωση των συντάξεων.
  • Γεννηματά: Εγώ έγινα βουλευτής τον Ιανουάριο.
  • Τσίπρας: Δηλαδή, δεν ήσουν υπουργός του ΠΑΣΟΚ όταν μειώνονταν οι συντάξεις; Και τι σημαίνει αυτό που λες; Ότι ήταν λάθος του ΠΑΣΟΚ;

Τσακωμός Τσίπρα - Πλακιωτάκη για τον εκλογικό νόμο

Ένας ακόμη τσακωμός έγινε με τον κ. Πλακιωτάκη για τον εκλογικό νόμο.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως ο ίδιος δεν πιστεύει ότι θα πρέπει να παραμείνει το μπόνους των 50 εδρών. Από την πλευρά του ο κ. Πλακιωτάκης έδειξε απροθυμία να το συζητήσει, ενώ ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε πως προτείνει το γερμανικό σύστημα με σπάσιμο των περιφερειών.

Εκεί άνοιξε μια συζήτηση σε ότι αφορά στις κυβερνητικές συνεργασίες, μετά από επισήμανση και του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως μπορεί μεν να μην απορρίπτει ως θέση τις κυβερνητικές συνεργασίες, ωστόσο εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η κυβέρνηση αυτή θα μείνει μέχρι το 2019.

Ο κ. Πλακιωτάκης από την πλευρά του σημείωσε πως ο εκλογικός νόμος ήταν εκτός ατζέντας, δεν ειναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας. Σε ,ότι αφορά στις κυβερνητικές συνεργασίες σημείωσε ο κ. Πλακιωτάκης προς τον κ. Τσίπρα: «Μας έσυρες σε ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο, είχες την ευκαιρία και τον Γενάρη και το καλοκαίρι για συναίνεση, αλλά αποφάσισες να προχωρήσεις μόνος σου».

Τότε ο πρωθυπουργός παρουσίασε έναν πίνακα για τις μειώσεις των συντάξεων από τότε που εφαρμόζεται το μνημόνιο και τους είπε σε έντονο ύφος: «Έχετε το θράσος και μιλάτε για χειρότερο μνημόνιο»;

Μετά την επανέναρξη της σύσκεψης έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά τοποθετήθηκαν αρνητικά στις προτάσεις του κ. Τσίπρα. Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης είπε «όχι» στην εισήγηση του πρωθυπουργού για το ασφαλιστικό και εις ό,τι αφορά στα συνταγματικά πρότεινε να θεσμοθετηθεί ένας νέος εκλογικός νόμος το 2016.

Οι διαφωνίες φάνηκαν από νωρίς: Επιτροπές για ασφαλιστικό και συνταγματική αναθεώρηση

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας είχε εισηγηθεί τη συγκρότηση δύο επιτροπών, η πρώτη με αντικείμενο της επεξεργασία πρότασης για το ασφαλιστικό και η δεύτερη για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Η εν λόγω πρόταση αφορά την συμμετοχή όλων των κομμάτων, είτε με πολιτικά στελέχη, είτε με τεχνοκράτες που θα προτείνουν, προκειμένου να μελετηθούν διεξοδικά τα δύο ζητήματα και να προκύψει, σε εύλογο χρονικό διάστημα ένα σχέδιο από τις επιτροπές αυτές. Η πρόταση αυτή αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία ή άρνηση από τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης, πλην του κ. Βασίλη Λεβέντη.

Από την πλευρά της ΝΔ, μάλιστα, κύκλοι του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη αναφέρουν ότι συμφωνούν με την απόφαση του Γιάννη Πλακιωτάκη να απορρίψει την πρόταση για επιτροπές.

Ειδικά για το ασφαλιστικό σημειώνουν ότι η δημιουργία μιας ακόμη επιτροπής είναι προσχηματική και πως το πρόβλημα είναι γνωστό και πλέον πρέπει να συζητηθεί εκτενώς στη Βουλή μεταξύ των κομμάτων.

Σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος συμφωνούν ότι απαιτεί ευρύτερες συναινέσεις. «Ο κ. Τσίπρας όμως το θυμήθηκε αργά καθώς με το να μην ψηφίσει για Πρόεδρο Δημοκρατίας τον περασμένο Δεκέμβριο οδήγησε τη χώρα σε εκλογές τον Ιανουάριο του 2015 και τορπίλισε στην ουσία την έναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος», προσθέτουν οι ίδιοι κύκλοι.

Την ίδια ώρα, από το περιβάλλον του Απόστολου Τζιτζικώστα διέρρεε ότι «αποδείχτηκε ότι η σημερινή σύσκεψη πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν προσχηματική και υπαγορεύτηκε από το κυβερνητικό και εσωκομματικό αδιέξοδο του κ. Τσίπρα. 

Με αυτές τις κινήσεις, υπονομεύει ουσιαστικά κάθε προσπάθεια εθνικής συνεννόησης προτάσσοντας για μια ακόμη φορά το μικροκομματικό του συμφέρον.

Η χώρα πράγματι χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο το οποίο δεν μπορεί ούτε να αντιληφθεί ούτε να υπηρετήσει ο κ. Τσίπρας».

Ένταση μεταξύ Κουμουτσάκου και Γεροβασίλη, Κουίκ

Η επιλογή της κυβερνητικής εκπροσώπου κ. Όλγας Γεροβασίλη να αρχίσει την ενημέρωση των δημοσιογράφων αμέσως μόλις έκλεισαν οι πόρτες στην αίθουσα που συνεδριάζουν οι πολιτικοί αρχηγοί προκάλεσε και το πρώτο επεισόδιο στην προσπάθεια του κ. Αλ. Τσίπρα να εξασφαλίσει τη συναίνεση των υπολοίπων κομμάτων.

Ο κ. Κουμουτσάκος βλέποντας την κυβερνητική εκπρόσωπο να προσπαθεί να δημιουργήσει «κλίμα», παρενέβη κάνοντας λόγο για θεσμικό ατόπημα, «όταν μόλις πριν λίγα λεπτά ξεκίνησε μια συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών».

Υπέρ της κας Γεροβασίλη παρενέβη ο έτερος υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ, καλώντας τον κ. Κουμουτσάκο να επιτρέψει στους δημοσιογράφους να κάνουν τη δουλειά τους. Οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ρωτάνε και η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να περιφρουρήσει τη διαδικασία, επανήλθε ο κ. Κουμουτσάκος, με την πρώτη ένταση να σβήνει κάπου εκεί.