Πολιτικη & Οικονομια

Στις 12 το συμβούλιο των αρχηγών

Μικρές οι προσδοκίες, ποιες είναι οι θέσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης  

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Λίγες είναι οι προσδοκίες από το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών που θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι στο προεδρικό μέγαρο, υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Στο επίκεντρο θα βρεθούν το προσφυγικό, η σύνοδος Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας την Κυριακή, η συνταγματική αναθεώρηση και το ασφαλιστικό.

Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τις χθεσινές τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς, σημείωσε ότι η κυβέρνηση θέλει ένα συντεταγμένο εθνικό διάλογο και καταγραφή απόψεων, χωρίς η συναίνεση να είναι προαπαιτούμενο. Συναίνεση, άλλωστε, σε θέματα όπως το ασφαλιστικό, ούτε και οι πολιτικοί αρχηγοί έδειξαν να είναι διατεθειμένοι να δείξουν, εκτιμώντας ότι ο πρωθυπουργός περισσότερο επιδιώκει να «μοιραστεί» μαζί τους το πολιτικό κόστος.

Κατά πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να προτείνει στους πολιτικούς αρχηγούς τη σύσταση διακομματικών επιτροπών για το ασφαλιστικό και την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ότι δεν θα ληφθούν αποφάσεις από το συμβούλιο ξεκαθάρισε και ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο για μια διαδικασία «για το πώς θα προσεγγίσουμε, από κοινού, κύριας σημασίας θέματα».

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος σημείωσε ότι δεν είναι ένα απλό πολιτικό θέμα αλλά ένα «εθνικό ζήτημα», ενώ πρόσθεσε ότι «χρειάζεται μια εθνική κόκκινη γραμμή». Η θέση αυτή, ότι χρειάζεται μια ενιαία στάση προκειμένου να μην υπάρξουν νέες μειώσεις στις συντάξεις, είναι και η θέση της κυβέρνησης. 

Να θυμίσουμε ότι ο γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αρνήθηκε την πρόσκληση, ενώ ο αρχηγός της ΧΑ δεν προσκλήθηκε.