Πολιτικη & Οικονομια

Οι 10 προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για επίλυση της προσφυγικής κρίσης

«Δεν μπορεί να χάνονται και άλλες ζωές αθώων στο Αιγαίο»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
pasok-logotupo_2.jpg

Το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ δημοσίευσε το ενημερωτικό σημείωμα που ακολουθεί με τον τίτλο «10 προτάσεις για την αντιμετώπιση-επίλυση της Προσφυγικής κρίσης»

1)Το ΠΑΣΟΚ δια της Προέδρου Φώφης Γεννηματά, ανταποκρίθηκε στην πρωτοβουλία του Αν. Υπουργού Μετανάστευσης κ. Μουζάλα για την ενημέρωση των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου, στο φλέγον ζήτημα της διαχείρισης των μικτών μεταναστευτικών ροών.

Η συνάντηση αυτή δεν αναιρεί όμως, αλλά αντίθετα ενισχύει την ανάγκη υιοθέτησης της πρότασής μας για την δημιουργία του Εθνικού Συμβουλίου Μεταναστευτικής Πολιτικής, με την συμμετοχή κομμάτων, Αυτοδιοίκησης και των κοινωνικών φορέων.

2)Δυστυχώς σήμερα η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ δείχνει αδύναμη και ανίκανη να ανταπεξέλθει στα προβλήματα της διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος. Και δυστυχώς θρηνούμε συνεχώς την απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Αρχικά έστειλε λάθος μηνύματα και έχασε πολύτιμο χρόνο.

Στην συνέχεια, δεν αξιοποίησε όλες τις δυνατότητες με την Ε.Ε. και δεν διαπραγματεύθηκε σωστά το μείζον θέμα της μετεγκατάστασης των προσφύγων.

Αντίθετα με τις ενέργειες και τις παραλείψεις της, κινδυνεύουμε να μετατραπεί το προσφυγικό, από παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό θέμα, σε διμερές πρόβλημα μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, κάτι που φυσικά είναι απαράδεκτο.

Ακόμη και σήμερα οι δομές υποδοχής και καταγραφής δεν λειτουργούν με επάρκεια και αποτελεσματικότητα. Ως αποτέλεσμα τα Νησιά μας επιβαρύνονται ιδιαίτερα, χιλιάδες πρόσφυγες κινδυνεύουν να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα, ενώ αυξάνονται δυστυχώς τα φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρά τις αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής, κινείται ακόμη με ιδιαίτερη διστακτικότητα, χωρίς αποφασιστικές παρεμβάσεις προς την Τουρκία, χωρίς πλήρεις εγγυήσεις συμμετοχής των προσφύγων στα προγράμματα μετεγκατάστασης.

 

3)Είναι η ώρα της αλήθειας για όλους μας. Δεν μπορεί να χάνονται και άλλες ζωές αθώων στο Αιγαίο.

Πρέπει να υπερασπιστούμε τις Ευρωπαϊκές και Ελληνικές ανθρωπιστικές αξίες και να εκφράσουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες.

Όλα τα συναρμόδια υπουργεία οφείλουν να συνεισφέρουν στο σχεδιασμό αξιοποιώντας υφιστάμενους ανθρώπινους πόρους και προγραμματίζοντας ευέλικτα τις απαιτούμενες δράσεις, ώστε να υπάρχει δυνατότητα συνδρομής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Απαιτείται ειλικρινής συνεργασία με την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση ειδικά για την χωροθέτηση των απαιτούμενων δομών.

Η αλληλεγγύη που επιδεικνύουν οι πολίτες τιμά την χώρα και τον πολιτισμό μας αλλά πρέπει να μην ξεχνάμε ότι κάποιοι καιροφυλακτούν για να δημιουργήσουν εστίες έντασης, ξενοφοβίας και ρατσισμού στις γειτονιές και τις πόλεις μας.

«Αντίπαλος» δεν είναι οι πρόσφυγες, αλλά οι νεοναζί που εκμεταλλεύονται την απουσία του κράτους.

 

4)Με αυτές τις παραδοχές παρουσιάζουμε 10 προτάσεις για την αντιμετώπιση-επίλυση της Προσφυγικής κρίσης.

I.Το Προσφυγικό είναι Παγκόσμιο Πρόβλημα, όχι μόνο Ευρωπαϊκό.

Γι’ αυτό και απαιτείται με πρωτοβουλία του ΟΗΕ μια παγκόσμια διάσκεψη για την ανάληψη πρωτοβουλιών επίλυσης της κρίσης και αντιμετώπισης των προβλημάτων.

II.Οι Πρόσφυγες πρέπει να παραμείνουν κοντά στις εστίες τους.

Και αυτό απαιτεί οικονομική ενίσχυση και συμβολή όλης της διεθνούς κοινότητας.

III.Να δημιουργηθούν Κέντρα Καταγραφής (Hotspots) σε Τουρκία, Ιορδανία, Λίβανο.

Ώστε να γίνεται έγκαιρα η καταγραφή, η ταυτοποίηση και η απευθείας εγκατάσταση προσφύγων σε Ευρωπαϊκές και άλλες χώρες.

IV.Αναθεώρηση Δουβλίνου II

Στην βάση αρχών αλληλεγγύης.

Προετοιμασία εν όψει σχετικής πρότασης της Επιτροπής τον ερχόμενο Μάρτιο.

V.Αύξηση του Αριθμού Προσφύγων για Μετεγκατάσταση από την Ελλάδα.

Μετά την συμφωνία για «φιλοξενία» 50.000 στο ελληνικό έδαφος έπρεπε ταυτόχρονα να αυξηθεί ο αριθμός των προσφύγων για μετεγκατάσταση.

Υπήρξε διαπραγματευτικό λάθος που δεν έγινε κάτι τέτοιο. Το θέμα θα πρέπει να επανέλθει.

VI.Σχεδιασμός για την προσωρινή παραμονή των 50.000 προσφύγων στην Ελλάδα.

Με διασπορά σε συνεννόηση με την ΚΕΔΕ και την κατάλληλη αξιοποίηση χώρων του Δημοσίου.

Επίσης το ταχύτερο θα πρέπει να οργανωθούν και να λειτουργήσουν τα 5 Κέντρα Καταγραφής στα Νησιά μας.

VII.Δημιουργία μόνιμου Συστήματος Επανεγκατάστασης (StrusturedSystemofResettlement)

Η Επιτροπή θα παρουσιάσει σχετική Πρόταση. Πολλές χώρες-μέλη αντιδρούν. Η Ελλάδα πρέπει να είναι σταθερά υπέρ.

VIII.ΣύστασηEuropean Border and Coast Guard

Τη σύσταση έχει εγκρίνει το πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Επιτροπή θα πρέπει να υποστηρίξει τη σύσταση με προϋποθέσεις ως προς την λειτουργία της.

IX.Διεκδίκηση Επαρκούς Χρηματοδότησης/Ενίσχυσης

Η Ελλάδα θα πρέπει μεταξύ άλλων να αξιοποιήσει το άρθρο 122 της Συνθήκης της Λισσαβόνας για έκτακτη οικονομική ενίσχυση προς όφελος ιδιαίτερα των νησιών του Βορείου Αιγαίου και των Δωδεκανήσων.

X.Εντατικοποίηση προσπαθειών Ε.Ε. για την Επίλυση Κρίσης σε Συρία (ως γενεσιουργού αιτίας της προσφυγικής κρίσης), και Ενίσχυση Ανάπτυξης Τρίτων Χωρών (Αφρικής κλπ) για Ανακοπή Μεταναστευτικών Ροών (ValletaSummit,11-12/11)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.