Πολιτικη & Οικονομια

«Στην Ελλάδα είμαστε ρατσιστές»

Ψήφισε «ναι» το 70% των θεατών του 9ου debate της Intelligence Squared Greece [IQ2]

4168-35217.jpg
Λένα Χουρμούζη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
29872-67705.jpg

Με θέμα τον ρατσισμό στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών το 9ο debate της Intelligence Squared Greece [IQ2]. Το παρακολούθησαν ζωντανά περισσότερα από 350 άτομα, τα οποία ψήφισαν δυο φορές. Μια φορά πριν από την έναρξη της συζήτησης και μία μετά το τέλος των τοποθετήσεων των εισηγητών.

Μίλησαν οι:

Κωστής Παπαϊωάννου (τ. πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, και μέλος του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας)

Νίκος Μπίστης (π. Υπουργός κυβέρνησης Σημίτη)

Γρηγόρης Βαλλιανάτος (Δημοσιογράφος και Πρόεδρος της Φιλελεύθερης Συμμαχίας)

Βασιλική Γεωργιάδου (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο)

Τι είπαν:

Ο Κωστής Παπαϊωάννου υπερασπίστηκε την άποψη ότι στην Ελλάδα είμαστε ρατσιστές, εντοπίζοντας τις ρίζες του ρατσισμού στον εθνοκεντρισμό αλλά και στο πώς το κοινωνικό υπόβαθρο των μεταναστών επηρεάζει τη στάση μας. Μεγάλο ρόλο παίζει η ασφάλεια που είναι πράγματι ένα υπαρκτό πρόβλημα αλλά έχει πλέον εργαλειακή χρήση στα χέρια της ακροδεξιάς.

Συμφώνησε ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος, ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «Οι Έλληνες είναι ρατσιστές γιατί κανείς δεν τους έμαθε να μην είναι. Προϋπόθεση για να μην είναι, είναι να τους μάθουμε».

Τον αντίλογο έδωσε ο Νίκος Μπίστης που είπε ότι «Ναι, υπάρχουν Έλληνες ρατσιστές, αλλά οι περισσότεροι πλέον συνειδητοποιούν την ανάγκη να αγωνιστούν κατά του ρατσισμού». Ο Ν. Μπίστης αναφέρθηκε στα στερεότυπα, και πώς αυτά ανατράπηκαν τις τελευταίες δεκαετίες. Σύμφωνα με τον κ. Μπίστη, ούτε στο παρελθόν οι Έλληνες ήταν όσο ανεκτικοί όσο πιστεύουμε ότι ήταν, ούτε τώρα είναι τόσο ρατσιστές όσο πιστεύουμε ότι είναι.

Η Βασιλική Γεωργιάδου υποστήριξε ότι υπάρχει ξεκάθαρος διχασμός στην ελληνική κοινωνία ανάμεσα σε όσους υιοθετούν ρατσιστικές θέσεις και όσους παίρνουν θέση υπέρ του ξένου, και ότι η έκφραση των υπαρχόντων ρατσιστικών στερεοτύπων δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά ρατσισμό.

Η ψηφοφορία

Προτού ξεκινήσουν οι εισηγήσεις, πραγματοποιήθηκε η πρώτη ψηφοφορία του κοινού, όπου το υπέρ (υποστηρίζοντας ότι στην Ελλάδα είμαστε ρατσιστές) έλαβε το 69% των ψήφων, το κατά έλαβε 21% των ψήφων, ενώ ουδέτερο ψήφισε το 11% . Στο τέλος του debate, το κοινό ψήφισε ξανά, Η ομάδα του υπέρ υπερίσχυσε με 70%.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εκδηλώσεις στον κήπο της Προεδρίας: Nιώσαμε για άλλη μια φορά περήφανοι για τη Δημοκρατία μας
Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εκδηλώσεις στον Κήπο της Προεδρίας: Nιώσαμε για άλλη μια φορά περήφανοι για τη Δημοκρατία μας

H ανάρτηση της Προέδρου της Δημοκρατίας για τις χθεσινές εκδηλώσεις, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.