Πολιτικη & Οικονομια

Τούμπες Νο 1 και 2

Ευτύχης Παλλήκαρης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Όχι μια αλλά δύο θεαματικές τούμπες έκανε ο Αλέξης Τσίπρας την περασμένη Κυριακή-αλλά παραδόξως λίγοι μίλησαν γι αυτές. «Σε αυτήν την κρίσιμη καμπή για τον τόπο και το λαό, υπάρχει μόνο μια λύση και είναι πολιτική: Εκλογές για να μιλήσει ο λαός» είπε, απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Τούμπα Νο 1: Ο πρόεδρος “ξέχασε” αυτά που έλεγε μόλις λίγες ημέρες πριν, όταν δεν έθετε θέμα εκλογών-πολύ περισσότερο ξέχασε αυτά που έλεγε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όταν ήταν αρνητικός σε μια τέτοια εκδοχή. Κι όμως, τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές, θέτει αίφνης θέμα εκλογών. Και, εντελώς “συμπτωματικά”, όλα αυτά λέγονται λίγο μετά τα ερωτηματικά που έθεσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης για την ικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει... Ασφαλώς η κρίση στη χώρα βαθαίνει και η σημερινή κυβέρνηση υπέπεσε στο αμάρτημα επιβολής σκληρών μέτρων, χωρίς προηγούμενο. Αλλά υπάρχει Βουλή, συνεπώς και η δυνατότητα να αναζητηθούν εντός του κοινοβουλίου άλλες πολιτικές και κυβερνητικές λύσεις, αν χρειαστεί. Γιατί είναι άλλο οι εξελίξεις να ωθήσουν αναγκαστικά σε εκλογές και άλλο ένα κόμμα μέσα στις κρίσιμες αυτές συνθήκες να ζητά μια τρίτη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε έξι μόλις μήνες.

Τούμπα Νο 2: Όλως παραδόξως ο Πρόεδρος έθεσε ζήτημα εκλογών, “ξεχνώντας” να αναφέρει την απλή αναλογική. Περίεργο για μια δύναμη της Αριστεράς, που πάγια επιζητούσε για λόγους δημοκρατικής τάξης την απλή αναλογική. Γιατί ο Αλ. Τσίπρας σιώπησε ως προς αυτό; Μήπως γιατί οι δημοσκοπήσεις φέρνουν τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτη δύναμη κάτι που συνεπάγεται το περιβόητου μπόνους των 50 εδρών; Ο ευρωβουλευτής του κόμματος Νίκος Χουντής, σε εκδήλωση της Ευρωβουλής στην Τρίπολη, σε σχετική ερώτηση, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εγκαταλείπει το αίτημα για απλή αναλογική. Γιατί όμως ο Πρόεδρος δεν το μνημόνευσε; Γιατί δεν κάλεσε και τα άλλα κόμματα στην θέσπιση της απλής αναλογικής, αφού με αυξημένη πλειοψηφία των δύο τρίτων στη Βουλή είναι εφικτό να ισχύσει ως εκλογικό σύστημα από τις επόμενες εκλογές-που εδώ και λίγα 24ωρα επιζητεί επισήμως ο ΣΥΡΙΖΑ;

Για την πρώτη τούμπα δεν έχουμε να προσθέσουμε κάτι, εκτός από το ότι στην εποχή του δικομματισμού ο χαμένος πάντα έθετε θέμα εκλογών λίγο μετά το στήσιμο της κάλπης-λέμε τώρα. Για τη δεύτερη τούμπα, περιμένουμε με ενδιαφέρον τη συνέχεια και τη συνέπεια λόγων (ξεχασμένων;) και έργων.