Πολιτικη & Οικονομια

Εργαστήρι πολιτισμού για παιδιά

Με ελεύθερη είσοδο για όλους

4669-35224.jpg
Τάκης Σκριβάνος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
27916-63244.jpg

Το Εργαστήρι Πολιτισμού, έναν χώρο για όλα τα παιδιά, όπου θα μπορούν να περνούν την ώρα τους δημιουργικά και με ασφάλεια, μαθαίνοντας παράλληλα για έννοιες όπως η αλληλεγγύη, η συνεργασία και ο εθελοντισμός, εγκαινιάζει το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου, στις 18.00 – 21.00 (Αλκαμένους 11B, Σταθμός Λαρίσης).

Το Εργαστήρι, που δημιουργήθηκε με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, απευθύνεται σε όλους: σε παιδιά και σε γονείς και σε ανθρώπους που θα ήθελαν να στηρίξουν εθελοντικά αυτή την προσπάθεια. Τα πρωινά θα φιλοξενεί σχολικές τάξεις από τα γειτονικά σχολεία, που θα μπορούν να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα, να δανειστούν βιβλία, να συμμετάσχουν σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες, σε ομαδικά παιδαγωγικά παιχνίδια για τα δικαιώματα του παιδιού και σε οικολογικές πρωτοβουλίες.

Το πρώτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα αρχίσει μέσα στον Οκτώβριο, με τίτλο «Μικροί Βιβλιοθηκονόμοι σε Δράση», στηρίζεται στη μέθοδο της συμμετοχικής διαδικασίας για την οργάνωση της μεγάλης δανειστικής βιβλιοθήκης του Εργαστηρίου. Οι τάξεις θα φτιάξουν με τη βοήθεια των βιβλιοθηκονόμων τη βιβλιοθήκη και θα γνωρίσουν τα μυστικά του κόσμου του βιβλίου. Θα δουν ένα φιλμάκι για βιβλία και βιβλιοθήκες, θα κολλήσουν χαρτονένιες τσεπούλες στο πίσω εσώφυλλο των βιβλίων, θα συμπληρώσουν καρτούλες, θα μάθουν τη διαδικασία του δανεισμού, τα αυτοκόλλητα με τους αριθμούς ταξινόμησης, θα ξεφυλλίσουν καταλόγους και θα μπορούν να κάνουν τα ίδια επιλογές βιβλίων, θα ταξινομήσουν βιβλία σε θεματικές ενότητες.

Παράλληλα, τα απογεύματα τα παιδιά θα μπορούν ελεύθερα να επισκεφθούν το χώρο και να δανειστούν ένα βιβλίο, να σερφάρουν με ασφάλεια στο διαδίκτυο, να συμμετάσχουν σε συλλογικές δραστηριότητες και ομάδες ενδιαφερόντων, να βρουν βοήθεια στα μαθήματά τους από εθελοντές εκπαιδευτικούς και επιστήμονες, να παίξουν επιτραπέζια παιχνίδια.

Οι δημιουργικές ομάδες

Ήδη έχουν συγκροτηθεί οι πρώτες δημιουργικές ομάδες, τις οποίες θα συντονίζουν εθελοντές επιστήμονες, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι, φοιτητές. Είναι το «Δίκτυο», εφημεριδάκι με τη δημοσιογράφο Α. Μπιρμπίλη, «Το μήλο», με την ομάδα του εστιατορίου Milos, που θα γνωρίσει στα παιδιά τα τρόφιμα, το «Ποιος έχει δίκιο;», με το δικηγόρο Γ. Σταματόπουλο, οι «Μικροί ταξιδιώτες στην τέχνη», με την εικαστικό Π. Τσοπάνογλου, η «Ιστορία του δέντρου μου», μια προφορική ιστορία με την ομάδα Καλειδοσκόπιο, το «Web Radio», με τη δημοσιογράφο Ε. Ψαρέλλη), το «Ποίηση και παιχνίδι», με τη φιλόλογο Ρ. Ζήση, το «Παιδιά όπως εμείς», όπου θα γίνει βιντεοσκόπηση συνεντεύξεων με ιστορίες και παιδικά παιχνίδια και αντικείμενα από την παιδική ηλικία άλλων εποχών, τα «Κτίρια και η πόλη», με την πολιτικό μηχανικό Γ. Μπέη, το «Μαστιχόδεντρο», με την κοινωνική λειτουργό Ν. Δεσποτοπούλου.

Επίσης, ανάλογα με το πρόγραμμα της εβδομάδας θα οργανώνονται προβολές ταινιών, θεατρικό παιχνίδι, πληροφόρηση για θέματα περιβάλλοντος, ανακύκλωσης, προαγωγής υγείας, πρόληψης και αντιμετώπισης των ναρκωτικών και της σχολικής βίας, συζητήσεις, δράσεις, ομάδες ανάγνωσης, παιχνίδι χαμένου θησαυρού, εργαστήρια και εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής, χειροτεχνημάτων.

Η είσοδος στο Εργαστήρι είναι ελεύθερη για όλα τα παιδιά, ενώ θα δίνεται και δωρεάν κάρτα μέλους. Καθημερινά 9.30 – 19.30 και τα ΣΚ ανάλογα με το πρόγραμμα. Αλκαμένους 11Β, 210 8846.590, www.ddp.org.gr.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εκδηλώσεις στον κήπο της Προεδρίας: Nιώσαμε για άλλη μια φορά περήφανοι για τη Δημοκρατία μας
Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εκδηλώσεις στον Κήπο της Προεδρίας: Nιώσαμε για άλλη μια φορά περήφανοι για τη Δημοκρατία μας

H ανάρτηση της Προέδρου της Δημοκρατίας για τις χθεσινές εκδηλώσεις, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.