Πολιτικη & Οικονομια

Η μεταρρύθμιση πήγε...Ζάκυνθο

Ευτύχης Παλλήκαρης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Που το πάνε οι φιλελεύθεροι σε τέτοιους ταραγμένους καιρούς; Το περασμένο Σαββατοκύριακο πάντως πήγαν...Ζάκυνθο σε μια συνάντηση ευρύτερων δυνάμεων του μεταρρυθμιστικού χώρου, που φαίνεται πως βάζουν για τα καλά πλώρη για κάτι νέο. Η Ζάκυνθος δεν επιλέχθηκε τυχαία. Στις εκλογές του περασμένου Μαίου, η “Δράση-Φιλελεύθερη Συμμαχία” έκανε την έκπληξη στο νησί, με το 5,46% των ψήφων που συγκέντρωσε- το υψηλότερο ποσοστό στην περιφέρεια. Μαζί με τις άλλες φίλιες δυνάμεις, το συνολικό ποσοστό των φιλελεύθερων δυνάμεων άγγιξε το 8,5%. Τη συνέχεια την ξέρουμε-ο χώρος έμεινε εκτός Βουλής, εξαιτίας του κατακερματισμού των δυνάμεων...

“Οικοδεσπότες” στη Ζάκυνθο ήταν ο επιχειρηματίας Χρ. Ξένος, που συντόνισε για λογαριασμό της “Δράσης” την καμπάνια στη νησί, ο επικεφαλής του τοπικού ψηφοδελτίου Γ. Φιλιπποπολίτης και οι βασικοί συντελεστές της τοπικής έκπληξης. Σημαντική στιγμή ήταν η εκδήλωση που διοργάνωσε το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών “Μάρκος Δραγούμης” με θέμα τις μεταρρυθμίσεις για μια άλλη Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η συζήτηση είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον αλλά επεκτάθηκε και σε άλλα “χωράφια”-κυρίως στο ζητούμενο μιας ευρύτερης σύγκλισης των φιλοευρωπαϊκών και μεταρρυθμιστικών δυνάμεων, με ορίζοντα τις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές εκλογές του 2014-άνευ απροόπτου βεβαίως. Η αποχώρηση του Στ. Μάνου από την ηγεσία της “Δράσης”- είναι πλέον απλό μέλος- και η μετακίνηση της Ντ. Μπακογιάννη στη ΝΔ, ανοιξαν το δρόμο για διεργασίες με άλλες δυνάμεις, με νέα πρόσωπα σε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ο πρόεδρος της “Δράσης” Αντ. Καρίπογλου, η Αντ. Λυμπεράκη, ο Τ. Αβραντίνης, ο Γρ. Αρχοντάκης, ο Διον. Γουσέτης, ο Στρ. Κατάκος συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της “Φιλελεύθερης Συμμαχίας” Γρ. Βαλλιανάτο, με τον ευρωβουλευτή Θόδ. Σκυλακάκη και συζήτησαν τους τρόπους ανασύνταξης του φιλελεύθερου-μεταρρυθμιστικού χώρου στο άμεσο διάστημα. Φαίνεται να προκρίνεται η προοπτική μιας σύγκλισης δυνάμεων χωρίς αποκλεισμούς, με απόλυτα δημοκρατικούς όρους και διαδικασίες. Η πρόσκληση περνά μέσα από το συνέδριο της “Δράσης” μέχρι το τέλος του χρόνου, που θα δρομολογήσει μια ευρύτερη διαδικασία ανασύνταξης των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων, στις αρχές του χρόνου.

Όπως υπογράμμισε ο Αντ. Καρίπογλου, η Δράση διαθέτει τα όποια θεσμικά της πλεονεκτήματα, άνευ όρων και προϋποθέσεων στην κοινή προσπάθεια. Βεβαίως η φιλοδοξία είναι να ανοίξει η βεντάλια των συνομιλητών. Υπάρχει ανοιχτή γραμμή με δυνάμεις της κεντροαριστεράς όπως τη “Δυναμική Ελλάδα” του Ηλ. Μόσιαλου, με προσωπικότητες που διακρίνονται για τις θέσεις και τη δράση τους, ακόμα και στελέχη από το χώρο σημερινών πολιτικών φορέων, που βιώνουν τα αδιέξοδα αδόκιμων πολιτικών πρακτικών.

Μένει να αποδειχτεί αν οι επιλογές και οι συγκυρίες επιτρέψουν να σχηματιστεί ένας ευρύτερος πολιτικός συνασπισμός που θα συμπεριλάβει όλα τα μεταρρυθμιστικά ρεύματα στην Ελλάδα.