- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Το καρπολόγημα #2
Στον κόσμο των κοινωνικών/ επιχειρηματικών δράσεων, της καινοτομίας και της ανάπτυξης
Η Μαρίνα Βρανοπούλου συνομιλεί με τον Νίκο Μωραϊτάκη, που θέλει να μας βοηθήσει να βρούμε τον ιδανικό υπάλληλο.
Τι είναι το Workable HR;
Το Workable είναι ένα εργαλείο που βοηθαέι εταιρίες να διαχειριστούν τη διαδικασία με την οποία προσλαμβάνουν προσωπικό. Αυτή είναι μία σημαντική αλλά και “ταλαίπωρη” διαδικασία για τις περισσότερες εταιρίες: χιλιάδες βιογραφικά, ραντεβού, αξιολογήσεις, ερωτηματολόγια, όλα αυτά συνήθως γίνονται με χαρτία, email και εξελόφυλλα. Το Workable τους βοηθάει να αντικαταστήσουν το παραδοσιακό CV με online profiles όπως το linkedin και να τα κάνουν όλα online, με ένα απλό και εύχρηστο interface.
Παίζει ρόλο το νεαρό της ηλικίας σου στο χαρακτήρα και στην εξέλιξη του πρότζεκτ?
Ούτε εγώ ούτε ο συνεργάτης μου είμαστε αρκετά νέοι γι’αυτή την ερώτηση, θα προσπαθήσω όμως ν’απαντήσω : H μυθολογία των startup μας παρουσιάζει τον 20χρονο founder ώς νόρμα, η αλήθεια όμως είναι ότι οι περισσότερες επιτυχημένες εταιρίες που ξέρουμε στο internet, όπως το Amazon, το PayPal, το LinkedIn για παράδειγμα είχαν ιδρυτές που ήταν “γεροι”, περίπου 35-40 τότε. Ο συνιδρυτής μου κι εγώ είμαστε “γεροι” λοιπον. Υποθέτω ότι όσο πιο νέος είσαι τόσο λιγότερα έχει να χάσεις, αλλα καλό είναι να έχεις και κάποια εμπειρία πριν κάνεις κάτι δικό σου - τουλάχιστον εμάς μας βοήθησε πολύ το ότι δουλέυαμε για 7 χρόνια πριν σε μία άλλη startup. Ξέραμε τι να κάνουμε για πολλά πράγματα, μας ήταν πιο εύκολο να στήσουμε μία ομάδα με εξαιρετικούς ανθρώπους και είχαμε ήδη μια σχέση εμπιστοσύνης με τους επενδυτές μας.
Σε ποιο στάδιο εξέλιξης βρίσκεται το Workable HR;
Η εταιρία μας ιδρύθηκε τον Ιούλιο που μας πέρασε με αρχική χρηματοδότηση 100,000 ευρώ από ιδιώτες επενδυτές. Αν και η ομάδα μας είναι σχετικά μικρή, 4 άτομα, έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει την πρώτη έκδοση του προϊόντος μας σε διάστημα περίπου 3 μηνών. Μόλις αυτές της μέρες ξεκινάμε δοκιμαστική λειτουργία με επιλεγμένες εταιρίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ποια η σχέση του με την παρούσα κοινωνική συγκυρία;
Ακούγεται αιρετικό, αλλά εγώ βλέπω την κοινωνική συγκυρία στην Ελλάδα ως ευκαιρία να γεννηθούν ενδιαφέρουσες επιχειρήσεις που δεν θα εντάσσονται στο σάπιο οικονομικό σύστημα του παρελθόντος. Συνεχίζουμε να είμαστε μία χώρα με εξαιρετικά ταλαντούχους και πολύ (ίσως και υπερβολικά πολύ) σπουδαγμένους ανθρώπους. Συνεχίζουμε να έχουμε πρόσβαση στις διεθνείς αγορές μέσω του internet και ενός πανίσχυρου δικτύου Ελλήνων που είναι κάτω απ’όποια πέτρα κι αν σηκώσεις ανα τον κόσμο. Και νομίζω πως η startup ταιριάζει γάντι στην εθνική μας ψυχοσύνθεση.
Ο Νίκος Μωραϊτάκης
Τι εννοείς με αυτό περι εθνικής ψυχοσύνθεσης και startup;
Εννοώ ότι κάθε λαός έχει κάποια χαρακτηριστικά, συνήθειες, πες το ο,τι θες, που ταιριάζουν καλύτερα με κάποιου είδους δουλειές. Οι Έλληνες δεν είναι long term planners, δεν είναι πολύ πειθαρχημένοι, δυσκολεύονται να ενταχθούν σε μεγάλους οργανισμούς με απρόσωπες και περίπλοκες δομές συνεργασίας. Δεν μας πάει δηλαδή το είδος της επιχείρησης που απαιτείται για μεγάλες βιομηχανίες και μακρόπνοες επενδύσεις. Είμαστε όμως δημιουργικοί, δε φοβόμαστε να σπάσουμε τους κανόνες, έχουμε άποψη, είμαστε καπάτσοι, δουλεύουμε καλά σε μικρές ομάδες, χρησιμοποιούμε τις προσωπικές σχέσεις και την εμπιστοσύνη σαν εργαλείο συνεργασίας, τα πάμε καλά σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας, όπου τα πράγματα είναι λίγο πιο “χύμα”. Αυτά τα χαρακτηριστικά μας έχουν μία κακή πλευρά, το αποτέλεσμα το βλέπεις στην στρεβλή, άτακτη και ιδιοτελή κοινωνία που φτιάξαμε. Έχουν όμως και μια καλή όψη: είναι εξαιρετικά χρήσιμα στο περιβάλλον μία μικρής, ευέλικτης και φιλόδοξης startup.
Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι δηλαδή;
Αρκεί να μην είμαστε απαισιόδοξοι. Οι οικονομίες δεν χτίζονται με εύκολες ή γρήγορες κινήσεις. Αυτό που προσπαθώ να πω είναι ότι ακόμη και στην κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα, συνεχίζουμε να έχουμε τις προϋποθέσεις για να φτιάξουμε κάτι καλύτερο. Το στοίχημα είναι να καλλιεργήσουμε την καλή πλευρά του εθνικού μας στερεοτύπου, να την παντρέψουμε με το γεγονός ότι είμαστε μια χώρα γεμάτη μικρο-επιχιρηματίες και να φτιάξουμε εξωστρεφείς επιχειρήσεις. Όσοι το κάνουν αυτό θα παράγουν εκ νέου ευημερία για το εαυτό τους αλλά και για τους γύρω τους, θα φτιάξουν θέσεις εργασίας, θα αναστηλώσουν και την πληγωμένη μας υπερηφάνεια. Στο χέρι μας είναι, και είναι εφικτό. Αλοίμονο αν περιμένουμε από τους πολιτικούς που έχουμε, αυτοί το καλύτερο που μπορούν να κάνουν είναι να μην κάνουν πολλά πραγματά.
Για να να εγγραφείτε και να ενημερώνεστε γαι την εξέλιξη του Workable HR:
Στο web: http://www.workablehr.com
Στο twitter: @workablehr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κάλεσμα στους υποστηρικτές του να δώσουν το «παρών» στην αυριανή εκδήλωση απεύθυνε ο Στέφανος Κασσελάκης
Οι Κυριακές με ανοιχτά καταστήματα
«Είναι σαφές ότι δεν σέβονται την ψήφο των πολιτών» δήλωσε για τις ανεξαρτητοποιήσεις Τζάκρη και Πούλου
Αιχμές από τον υποψήφιο για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ στην τελική ευθεία πριν τις εκλογές στην Κουμουνδούρου
«Τις ανεμογεννήτριες τις ξέρω πολύ καλά, με πίεζε ο χρόνος», είπε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
«Μακάρι να επαναληφθεί και να ανανεωθεί η θητεία της» σημειώνει ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου
Ποιο είναι το σχέδιο δράσης για το 2025
«Ο Κώστας Καραμανλής τοποθετείται με ευπρέπεια», λέει ο Παύλος Μαρινάκης
Ο ΣΥΡΙΖΑ τελείωσε μεν αλλά άφησε ανεξίτηλο λεκέ στο συλλογικό υποσυνείδητο
Η αρμοδιότητα ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού, καθώς έχει κηρυχθεί μνημείο
«Αυτή είναι η επιτυχία της φορολογικής μας πολιτικής» ανέφερε χαρακτηριστικά
Όποιο και αν είναι το στιλ σας, το να προσθέσετε την ενσυναίσθηση στις τεχνικές σας, θα σας φέρει μόνο αύξηση πωλήσεων
«Εμείς ψυχραιμία»: Πώς σχολιάζει τις εξελίξεις για το κόμμα που γίνεται αξιωματική αντιπολίτευση
Πέντε ερωτήσεις και απαντήσεις για την εκλογική διαδικασία της Κυριακής
Τι απάντησε στις κατηγορίες περί «πράσινου ΣΥΡΙΖΑ»
Με αφορμή την έκπτωση του ΣΥΡΙΖΑ από την αξιωματική αντιπολίτευση
Από την μικρασιατική καταστροφή και μετά, η Ελλάδα ασκεί την εξωτερική της πολιτική με μάλλον φοβικό τρόπο
Τι περιλαμβάνουν οι επενδύσεις άνω των 5 δισ. ευρώ
Πώς σχολιάζει το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πια Αξιωματική Αντιπολίτευση
Τι παραμένει αμετάβλητο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.