Πολιτικη & Οικονομια

Το ελληνικό δικαίωμα στην παρανομία

Αν θέλετε να μάθετε γιατί δεν βρίσκετε ανοιχτά φαρμακεία, διαβάστε το παρακάτω ρεπορτάζ

4781-128427.jpg
Κατερίνα Παναγοπούλου
ΤΕΥΧΟΣ 406
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
26609-58505.jpg

 Σάββατο απόγευμα στο Κολωνάκι, στο κέντρο της Αθήνας. Δύο μόνο ανοιχτά φαρμακεία, ένα στο Σύνταγμα και ένα στην Αιόλου. Έτσι αναγραφόταν τουλάχιστον στο site του Φαρμακευτικού Συλλόγου. Η πρώτη απόπειρα στην Κολοκοτρώνη απέβη ανεπιτυχής. Το φάρμακο είχε τελειώσει. Περπάτημα - αυτοκίνητο - Αιόλου για τη δεύτερη απόπειρα. Κάπου εκεί ανάμεσα, ένα φαρμακείο στη Σταδίου ανοιχτό. Εσείς γιατί είσαστε ανοιχτοί, ενώ δεν αναφέρεστε πουθενά; Η απάντηση αφοπλιστική: «Γιατί μας κυνηγάει ο Λουράντος»! Και κάπως έτσι, ξεκίνησε το ρεπορτάζ...

Η ελαστικότητα του νόμου

Σύμφωνα με το ν. 3918/2011 και τις τροπολογίες που έχουν ενσωματωθεί, όσοι φαρμακοποιοί επιθυμούν έχουν τη δυνατότητα να ανοίγουν τα φαρμακεία τους τα απογεύματα της Δευτέρας, της Τετάρτης, καθώς και το Σάββατο. Ορίζεται μάλιστα σαφώς ότι το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας είναι ένα μέτρο προαιρετικό. Δεν οφείλει κανένας φαρμακοποιός να το εφαρμόσει υποχρεωτικά. Ωστόσο, δίνει το δικαίωμα σε έναν επαγγελματία, εφόσον το επιθυμεί, να το ακολουθήσει και μάλιστα να επιλέξει όποια ημέρα της εβδομάδας θέλει από τη Δευτέρα έως και το Σάββατο. Για να γίνει πιο σαφές, κάποιος μπορεί να επιλέξει να ανοίγει μόνο Δευτέρα απόγευμα, κάποιος άλλος Τετάρτη, άλλος Σάββατο και κάποιος τέταρτος όλες τις μέρες μαζί. Η μόνη προϋπόθεση είναι να το δηλώνει στον οικείο φαρμακευτικό σύλλογο ανά 6μηνο. Και στη συνέχεια ο σύλλογος στέλνει ανά 6μηνο τα ονόματα στην περιφέρεια. Για παράδειγμα, ένας φαρμακοποιός μπορεί να δηλώσει ότι επιθυμεί να ενταχθεί στο διευρυμένο ωράριο μόνο τα απογεύματα της Δευτέρας, να το τηρήσει για ένα εξάμηνο εφόσον το δήλωσε και κατόπιν να εξαιρεθεί. Το επόμενο 6μηνο μπορεί να επιλέξει να ανοίγει και τις Τετάρτες ή να μην ανοίγει καθόλου.

Σε ερώτηση που απευθύνθηκε πρόσφατα στον κ. Λουράντο σε ραδιοφωνικό σταθμό, «εσείς έχετε πρόβλημα κάποιοι φαρμακοποιοί να εφαρμόσουν το νόμο και να ανοίγουν π.χ. Δευτέρα ή Τετάρτη απόγευμα;», η απάντηση του προέδρου του ΦΣΑ ήταν πέρα από αφοπλιστική και ενδεικτική: «Βεβαίως έχω πρόβλημα! Εγώ έχω ορίσει υποχρεωτικές διημερεύσεις. Αν είναι έτσι, όποιος θέλει ανοίγει και όποιος θέλει κλείνει». Πολύ λογικό… Ο θρίαμβος της ιδιότυπης ελληνικής πατέντας «συνδικαλιστή παρόντος πάσα αρχή (και νόμος) παυσάτω».

Ποινές σε όσους εφαρμόζουν το νόμο

Ο κ. Γιώργος Κοντογιώργος, ο οποίος διατηρεί φαρμακείο στο Κολωνάκι και επέλεξε να εφαρμόζει το προβλεπόμενο από το νόμο διευρυμένο ωράριο, βίωσε από πρώτο χέρι τον ελληνικό παραλογισμό. Επειδή αποφάσισε να εφαρμόσει το νόμο, το πειθαρχικό του ΦΣΑ του επέβαλε πρόστιμο 3.000 ευρώ, «για μία μέρα που άνοιξα»! Γεγονός αδιανόητο για μία ευνομούμενη χώρα, αλλά όχι στην Ελλάδα της αυτοσχέδιας δικαιοσύνης, όπου έχει εμπεδωθεί η αντίληψη ότι ο νόμος ισχύει υπό την προϋπόθεση της συναίνεσης των συνδικαλιστών. Το εντυπωσιακό δε είναι ότι το πρόστιμο δεν ακυρώνεται αυτόματα με δεδομένο ότι είναι έωλο νομικά, αλλά οι θιγόμενοι θα πρέπει να προσφύγουν στις διοικητικές αρχές ζητώντας αναίρεση και αναστολή της ποινής, κάτι που μεταφράζεται σε δικαστικά έξοδα, δικηγόρους, ταλαιπωρία και χαμένες εργατοώρες εκατέρωθεν. Όπως εξήγησε στην A.V. ο κ. Κοντογιώργος: «Δεν έχουμε καμία αντιπαλότητα με τους συναδέλφους. Είναι τόσο δεινή η θέση στην οποία βρισκόμαστε με τις οφειλές από τα ασφαλιστικά ταμεία, που δεν έχουμε χρόνο για αντιπαλότητες. Θέλουμε μόνο να αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα που μας δίνει ο νόμος και να δουλέψουμε.

Η μόνη λύση για έναν επαγγελματία αυτή τη στιγμή είναι όσο περισσότερη δουλειά γίνεται. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε το νόμο και να δουλέψουμε, αυτό και μόνο αυτό». Φαρμακοποιός στην Κηφισιά μάς εξηγεί: «Η εναλλακτική στο να μην εφαρμόσω το διευρυμένο ωράριο είναι να απολύσω υπαλλήλους». Επιχειρώντας ο κ. Λουράντος να δώσει πειστική απάντηση στο γιατί απαγορεύει σε όσους συναδέλφους του επιθυμούν να εφαρμόσουν το νόμο στέλνοντάς τους στο πειθαρχικό συμβούλιο και επιβάλλοντάς τους πρόστιμα, έχει πει ότι οι φαρμακοποιοί που εφαρμόζουν το διευρυμένο το εφαρμόζουν όποτε θέλουν και απαιτούν να εξαιρεθούν από το πρόγραμμα των εφημεριών, ενώ δεν επιλέγουν διανυκτερεύσεις. Αντικρούοντας την κατηγορία, ο κ. Κοντογιώργος υποστηρίζει: «Όλα αυτά είναι ψέματα και παραπλανητικά. Το διευρυμένο ωράριο ουδεμία σχέση έχει με τις εφημερίες. Συμμετέχουμε κανονικότατα στις εφημερίες και ανεξάρτητα από το διευρυμένο ωράριο».

Άλλωστε, για αυτήν ακριβώς την αιτία ο ΦΣ θα μπορούσε να πηγαίνει στο πειθαρχικό όργανο όσους αρνούνται να κάνουν εφημερίες και όχι επειδή εφαρμόζουν το νόμο. Φαρμακοποιός στην περιοχή της Κηφισιάς που έχει επιλέξει να εφαρμόσει το νόμο διηγείται πως «μας έστειλαν την αστυνομία». «Επειδή εφαρμόσατε τη δυνατότητα του νόμου;» ήταν η εύλογη απορία. «Μα και οι αστυνομικοί που ήρθαν δεν μας έκαναν τίποτα. Μας είπαν, καταλαβαίνουμε ότι έχετε δίκιο, αλλά εφόσον έγινε καταγγελία ότι ανοίγετε παράτυπα έπρεπε να ελέγξουμε». Μία ακόμη στιγμή ελληνικού μεγαλείου, δηλαδή, κατά την οποία αστυνομικές δυνάμεις απασχολούνται για να επιβεβαιώσουν τον παραλογισμό του καταγγέλοντος.

Κρύβουν τις διευθύνσεις των φαρμακείων που διημερεύουν

Αυτή τη στιγμή στο πρόγραμμα συμμετέχουν περί τα 150 φαρμακεία σε όλη την Αττική. Βάση του νόμου τα φαρμακεία που διημερεύουν θα έπρεπε να είναι αναρτημένα στις καρτέλες των εφημεριών του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής και στις εφημερίδες. Και αν ακόμα δεχτεί κανείς το επιχείρημα του αυξημένου κόστους που επικαλείται ο ΦΣΑ για την προμήθεια νέων καρτελών, θα ήταν εντελώς ανέξοδο αν η λίστα δημοσιευόταν μαζί με τα εφημερεύοντα στις εφημερίδες. Επιπρόσθετα, θα μπορούσαν εντελώς ανέξοδα να δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Φαρμακευτικού Συλλόγου, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει. Κοντολογίς, αν κάποιος πολίτης θέλει να αναζητήσει κάποιο διημερεύον φαρμακείο, ενδεχομένως θα το βρει μέσω διαδικτύου σε site αναζήτησης πληροφοριών ή μέσω του ΟΤΕ, καθώς οι φαρμακοποιοί αναγκάστηκαν οι ίδιοι να κάνουν αίτηση να τους συμπεριλάβει ο ΟΤΕ, κάτι που όμως, όπως αποδεικνύεται, δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό. Όταν στο πλαίσιο του ρεπορτάζ αναζητήσαμε μέσω του ΟΤΕ φαρμακεία που έχουν δηλώσει ότι συμμετέχουν, ανακαλύψαμε ότι δεν ήταν καταγεγραμμένα στις πληροφορίες του ΟΤΕ.

Τα καψόνια, όμως, για τους φαρμακοποιούς που εφαρμόζουν το νόμο δεν σταματούν εδώ! Σύμφωνα με το νόμο, το διευρυμένο ωράριο πρέπει να συμπίπτει απόλυτα με αυτό των εφημεριών και να μην το υπερβαίνει. Έτσι, ενδιαφέρον αποκτά το γεγονός ότι ενώ μέχρι πέρυσι οι εφημερίες τελείωναν στις 20.00, ξαφνικά το ωράριο άλλαξε φτάνοντας πλέον έως τις 23.00. Αποτέλεσμα, το ωράριο αυτό να λειτουργεί αποτρεπτικά για κάποιους που ήθελαν να ενταχθούν στις λίστες – κάτι που άλλωστε φαίνεται πως ήταν και ο στόχος της αλλαγής. Διότι, θα ήταν πολύ εύκολο για κάποιον επαγγελματία να μένει ανοιχτός έως τις 20.00, ενώ είναι σχεδόν απαγορευτικό για έναν άνθρωπο να εργάζεται καθημερινά έως τις 23.00. Πέραν τούτου το ρεπορτάζ έδειξε ότι πολλοί θα ήθελαν να συμμετάσχουν, αλλά... «δεν θέλουμε μπλεξίματα με τον Σύλλογο».

Επομένως… Να εφαρμόσω το νόμο και να μπλέξω σε φασαρίες με τους συνδικαλιστές; Σε ένα κράτος που κινείται ανάμεσα στην τραγωδία και τη φάρσα, τέτοιου είδους διλήμματα είναι προ πολλού λυμένα.


Υπό την αίρεση των συνδικαλιστών, η εφαρμογή των νόμων

Έχει χυθεί άφθονο μελάνι για την προαιρετική τήρηση των νόμων, ωστόσο ένα βασικό ερώτημα παραμένει μετέωρο. Με ποια λογική ένα συνδικαλιστικό όργανο μπορεί να επιβάλει πρόστιμο σε έναν επαγγελματία που επιλέγει να εφαρμόσει το νόμο; Τη στιγμή μάλιστα που ο εν λόγω νόμος δεν αποτελεί ελληνική πρωτοτυπία, αλλά ισχύει σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Στη Βαρκελώνη, για παράδειγμα, οι πολίτες βρίσκουν ακόμα και τις Κυριακές φαρμακεία ανοιχτά σε κάθε γωνιά του δρόμου. Το επιχείρημα που έχει διατυπώσει ως προς αυτό ο πρόεδρος του ΦΣΑ είναι ότι «στη Βαρκελώνη είναι ανοιχτά και τα ιατρεία και τα συνταγογραφεία. Υπάρχουν γιατροί και ασφαλιστικά ταμεία τα οποία δουλεύουν Σάββατο και Κυριακή». Παραμένει ωστόσο αναπάντητο το γιατί, επειδή στη χώρα μας τα ταμεία είναι κλειστά, απαγορεύεται ένας επαγγελματίας να ανοίγει ούτως ώστε να εξυπηρετεί όποιον πολίτη θέλει να προμηθευτεί ένα φάρμακο, εφόσον τις ώρες που είναι ανοιχτά τα φαρμακεία εργάζεται. Ή να εξυπηρετηθεί γρηγορότερα ένα έκτακτο περιστατικό.

Να σημειωθεί ότι το πειθαρχικό συμβούλιο του Φ.Σ. απαρτίζεται από ένα δικαστικό εκπρόσωπο και από φαρμακοποιούς-μέλη του φαρμακευτικού συλλόγου. Η πρόεδρος του πειθαρχικού συμβουλίου, η οποία είναι και πρόεδρος Πρωτοδικών Αθηνών, αθώωσε τον κ. Κοντογιώργο και τους συναδέλφους του και τους δίκασαν οι συνάδελφοί τους φαρμακοποιοί!

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μανούσος Μανουσάκης
Η Λίνα Μενδώνη για τον θάνατο του Μανούσου Μανουσάκη: Υπήρξε ακάματος εργάτης της μικρής και της μεγάλης οθόνης

«Ο Μανούσος Μανουσάκης έκανε ποιοτική τηλεόραση για το ευρύ κοινό, χωρίς εκπτώσεις στις απαιτήσεις του, αλλά και χωρίς να εγκαταλείψει το σινεμά»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.