Πολιτικη & Οικονομια

O Robert Wilson έρχεται Αθήνα...

Tα μοναδικά video portraits του Robert Wilson τον Μάρτιο καταφθάνουν στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Κατερίνα Ι. Ανέστη
ΤΕΥΧΟΣ 406
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Την άνοιξη καθήλωσαν τα πλήθη στους δρόμους της Times Square, αυτές τις μέρες συγκεντρώνουν εκατοντάδες επισκέπτες στο Τορόντο του Καναδά, πριν ταξιδέψουν για το Τορίνο και καταφτάσουν στην Αθήνα τον Μάρτιο. Τα διάσημα video portraits του Robert Wilson, με πρωταγωνιστές τον Μπραντ Πιτ, τον Τζόνι Ντεπ, την Ζιλιέτ Μπινός, την Ιζαμπέλα Ροζελίνι και άλλους διάσημους (56 πορτρέτα) θα παρουσιαστούν στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Χρειάστηκαν πέντε χρόνια για να τα ολοκληρώσει (2004-2009). Όταν ξεκίνησε τη σειρά είχε στο μυαλό του τις περίφημες προσωπογραφίες του Άντι Γουόρχολ, αλλά και μερικούς κλασικούς πορτρετίστες, όπως ο Αμερικανός ζωγράφος John Singer Sargent (1856-1925). Όπως έγραψε όμως το «Vanity Fair», ενώ το μότο του Γουόρχολ ήταν «γρήγορα, εύκολα, φτηνά και μοντέρνα», η προσέγγιση του Wilson ήταν αργή, δύσκολη, ακριβή. Ο δαιμονικός δημιουργός χρησιμοποιεί ταυτόχρονα πολλά διαφορετικά μέσα: φωτογραφία, video, ήχο, στοιχεία θεατρικής περφόρμανς.

Παρά τη φαινομενική ακινησία των ηρώων (ο Μπραντ Πιτ με το λευκό μποξεράκι κάτω από βροχή, η Dita Von Teese στην κούνια –φωτό–, ο Τζόνι Ντεπ χαϊδεύοντας με τα ακρόδαχτυλά του τη γούνα που φοράει…), στα video διακρίνεται μια αργή, σχεδόν ανεπαίσθητη κίνηση, μια εξελικτική διαδικασία που ουσιαστικά υπνωτίζει το θεατή. Τo σχόλιο αυτής της συλλογής ξεπερνά την αμιγώς καλλιτεχνική διάσταση και επεκτείνεται πάνω στο βλέμμα που επιφυλάσσουμε για τις διασημότητες σήμερα. Πίσω και πέρα από την παπαρατσική κουλτούρα που καλλιεργείται ακόμη και σε έντυπα αιχμής και την ανάδυση ριάλιτι διασημοτήτων, ο Wilson μειδιά και ξεγυμνώνει τους επώνυμους-στόχους.

image


«Οδύσσεια» στο Εθνικό Θέατρο

Από τις 10 Οκτωβρίου το αθηναϊκό κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει την άλλη διάσταση –περισσότερο οικεία στην Ελλάδα– του Robert Wilson, καθώς ανεβαίνει στο Εθνικό Θέατρο η παράσταση «Οδύσσεια», βασισμένη στο έπος του Ομήρου. Ο μύθος, ως υπερβατικό παραμύθι, κεντρίζει το ενδιαφέρον του βασιλιά της αβάν γκαρντ, που χρησιμοποιεί την πρώτη ποιητική αφήγηση του κόσμου για να δημιουργήσει νέους θεατρικούς κώδικες. Η A.V. θα είναι χορηγός επικοινωνίας.